duminică, 11 septembrie 2011

Publicat la 9/11/2011 10:30:00 p.m. de Redacţie

Şcoli corigente

Una din şase unităţi de învăţământ nu este pregătită pentru începerea anului şcolar.


Autor: Aurelian LUNGU

62 de clădiri în care funcţionează şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 24 dintre ele nici nu vor primi, din cauză că se află în zone fără apă şi canalizare. „Sunt zone, mai ales din nordul judeţului, unde primăriile nu au avut posibilitatea introducerii apei şi canalizării. Clădirile au fost igienizate şi nu se pune problema că ar fi improprii desfăşurării actului educaţional, dar nu pot fi autorizate, având toaletele în curtea şcolii. Ni s-au promis trei mijloace de transport pentru şcolari. Dacă acestea vin, vom găsi localităţi unde să le trimitem şi copiii vor fi transportaţi la unităţi autorizate”, a promis inspectorul şcolar general Constantin Gorun. 

Fără apă, asfalt sau sediu

În zona de nord, printre cele mai mari nereguli se înregistrează în oraşul Dumbrăveni. Acolo, de pildă, elevii Grupului Şcolar Agricol „Timotei Cipariu” s-ar putea accidenta oricând la orele de educaţie fizică, din cauza gropilor, şi asta după ce şcolii nu i s-au alocat bani pentru reasfaltarea terenului de sport. Totodată, la grădiniţa cu program prelungit există probleme legate de lucrările începute şi care nu s-au finalizat până la 1 septembrie. Cele două grupe de copii, împreună cu personalul, vor funcţiona la structura nr. 1 - grădiniţa cu program normal - unde există spaţiu disponibil, au precizat autorităţile. Situaţia este complicată şi în comuna Bazna, unde se aşteptă fonduri de la Ministerul Educaţiei pentru a finaliza lucrările de reabilitare a şcolii vechi din Boian. La Şcoala cu clasele I–VIII Moşna, structura din satul Nemşa, clădirea unde funcţionează şcoala este revendicată şi se duc negocieri pentru a o cumpăra. Şi tot în comuna Moşna, la şcoala din Alma Vii se fac eforturi pentru introducerea apei. Dificultăţi mai sunt la Brateiu, Buzd, Ştenea sau Şeica Mare.

Nu sunt emoţii la Mediaş

Probleme sunt consemnate şi la câteva unităţi de învăţământ din reşedinţa judeţului, mai ales din cauza proceselor de retrocedare şi a lipsei personalului. În schimb, nici o şcoală din municipiul Mediaş nu se află pe această listă. De-a lungul vacanţei de vară, toate şcolile, liceele şi grădiniţele medieşene au avut parte de reabilitări, modernizări sau măcar de reparaţiile curente necesare.
    Trimite prin e-mail