vineri, 16 septembrie 2011

Publicat la 9/16/2011 02:57:00 p.m. de Redacţie

Reuniune la nivel înalt

Viitorul gazelor naturale în Europa se discută, astăzi, la Mediaş. Oraşul nostru este gazda primului Congres Internaţional al Gazului.
Autor: Mihai COLIBABA


Preşedintele Sonametan, Marcel Piteiu, a subliniat că
gazele naturale reprezintă o sursă curată de energie
IE ROM-GAS 2011 aşează Mediaşul pe harta internaţională a energiei. Evenimentul din aceste zile constituie un punct de cotitură pentru sectorul energetic şi, cu precădere, pentru industria gazelor, sub aspectul oportunităţilor de cooperare în sud-estul Europei. Importanţa momentul a fost punctată de Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz şi preşedintele asociaţiei Sonametan, organizator principal al congresului. „Istoria şi tradiţia centenară a exploatării gazelor naturale în România este pregătită să facă încă un pas înainte în evoluţia sa, în toamna anului 2011. Mediaş, capitala industriei româneşti de gaz, are privilegiul şi este mândru să găzduiască pe 15-16 septembrie Congresul Internaţional Gas-ROM IE GAS 2011. Într-un climat economic imprevizibil şi instabil, industria gazelor naturale s-a menţinut datorită tradiţiei şi experienţei de a rămâne în topul soluţiilor energetice la nivel mondial. Astăzi, a devenit unanim recunoscut că, în contextul provocărilor climatice, gazele naturale sunt o alternativă viabilă, fiind cea mai curată şi sigură energie din rândul combustibililor fosili. Dedicată surselor de energie curată din 1909, industria gazelor din România s-a dovedit o soluţie energetică reală pentru o economie bazată pe o amprentă redusă de carbon”, a menţionat Piteiu.

Teme esenţiale

Invitaţii au sosit la Mediaş încă de miercuri după-amiază, pentru ceremonia de deschidere a congresului. Ieri, subiectul principal al lucrărilor a fost impactul gazelor naturale asupra pieţelor globale. Explorarea gazelor în România şi perspectivele sale, dezvoltarea reţelelor, modele de piaţă şi cadrul legal sau nevoia pentru transparenţă în funcţionarea pieţei gazelor au fost câteva dintre subiectele abordate de vorbitori. Astăzi, cei mai importanţi actori ai domeniului discută despre securizarea resurselor europene de gaz, evidenţiind viitorul acestui domeniu pe bătrânul continent, diversificarea surselor şi asigurarea aprovizionării.

Importanţă strategică

Unul dintre „jucătorii” importanţi prezenţi la evenimentul găzduit de Mediaş este producătorul local Armax Gaz, care s-a afirmat ca o companie importantă în industria energetică, fiind lider pe segmentul echipamentelor de gaz şi petrol. „Ne-am asumat acest statut, cu toate responsabilităţile pe care le implică şi ne ridicăm în fiecare zi la nivelul său. Congresul Internaţional al Gazelor, organizat la Mediaş, este un eveniment important şi trebuie să devină un instrument eficient în eforturile noastre ca ţară pentru redobândirea locului meritat în ierarhia energetică mondială. Compania Armax Gaz înţelege capacitatea sectorului energetic de a fi motorul relansării economice, iar prin demersurile proprii, precum şi prin susţinerea iniţiativelor valoroase, contribuie semnificativ la dezvoltarea societăţii în multiplele ei aspecte”, a comentat acţionarul majoritar Mircea Vescan, pentru Monitorul de Mediaş.

Transgaz vine în întâmpinare

Cel de-al doilea gigant al gazului românesc, Transgaz Mediaş, s-a mobilizat cu acelaşi interes pentru buna desfăşurare a congresului. „Înţelegând responsabilitatea în contextul importanţei naţionale şi internaţionale şi a magnitudinii acestui eveniment, SNTGN Transgaz SA Mediaş li s-a alăturat organizatorilor în calitate de partener, exprimându-şi astfel convingerea că, atât prin tematica abordată, cât şi prin participarea unor personalităţi prestigioase din industria naţională şi internaţională a gazului, primul Congres Internaţional al Gazului ţinut în România va avea succes aici la Mediaş”, motivează directorul general Florin Cosma.
Florin Cosma | director general Transgaz:  Faptul că primul congres internaţional al gazului se organizează în ţara noastră şi, în special, în Mediaş reprezintă o dovadă clară a recunoaşterii istoriei şi tradiţiei industriei româneşti a gazului, pe de o parte, şi o oportunitate de a consolida poziţia sa pe piaţa europeană a gazelor naturale, pe de altă parte.”
    Trimite prin e-mail