luni, 12 septembrie 2011

Publicat la 9/12/2011 01:00:00 a.m. de Redacţie

Gustări sănătoase, pentru o formă bună


Majoritatea dintre noi suntem obsedaţi de kilogramele în plus. Vestea bună este că putem mânca de mai multe ori pe zi fără să ne îngrăşăm.


În general, o persoană activă are nevoie de 2.250 de calorii pe zi, să zicem 1.500, în cazul în care încearcă să scape de câteva kilograme care îi dau dureri de cap. Aceste calorii trebuie obţinute din alimente care sunt cât se poate de bogate în vitamine, minerale şi fibre. Uitaţi, aşadar, de chips-uri, ciocolată sau de semipreparate. Dar nu vă interzice nimeni să luaţi mici gustări, mai ales în această perioadă, când sunteţi tentaţi să mâncaţi mai mult. Dacă ştiţi să alegeţi alimentele potrivite, veţi fi într-o formă bună şi chiar veţi avea şansa să slăbiţi.

Regulile gustărilor

Puteţi mânca des, fără să vă îngrăşaţi.
foto: healthymealplans.biz
Nu sunt nici dure şi nu dau nici rezultate miraculoase, dar dacă respectaţi câteva indicaţii generale, vă veţi simţi sănătos şi uşor. Important este să mâncaţi puţin dar des, pentru a vă menţine nivelul de energie de care aveţi nevoie într-o zi, evitând starea de oboseală şi lipsa de concentrare. De asemenea, acest program este recomandat persoanelor care suferă de indigestii sau care au probleme doar cu digestia mâncărurilor grele. Astfel, puteţi încerca cu încredere o gustare uşoară la fiecare trei ore: o felie de pâine şi o felie de brânză sau un bol de salată, un fruct ori un iaurt. Dacă se întâmplă să vă îngrăşaţi din cauza acestor gustări, înseamnă că trebuie să aveţi mai mare grijă la ce mâncaţi. Concentraţi-vă asupra fructelor şi legumelor proaspete care conţin cantităţi apreciabile de apă, pentru a vă menţine corpul hidratat, dar şi asigurat cu vitamine. 
Dacă simţiţi un gol în stomac din pricina foamei, încercaţi o băutură înainte de a mânca. Asiguraţi-vă că gustarea nu are mai mult de 4 g de sare, care conţin 1,6 g sodium. Excesul de sodiu poate provoca retenţia de fluide, tensiune şi pierderi de calciu. O felie de pâine conţine 200 mg de sodium, iar o felie de şuncă la grătar, 800 mg de natriu. 

Gustări sănătoase

Popcornul făcut acasă are un conţinut scăzut de sare şi zahăr şi este o bună sursă de fibre (1g/25g), necesare pentru funcţionarea sănătoasă a stomacului. Şi pentru că se mănâncă migălos, boabă cu boabă, vă veţi sătura mai repede şi pentru mai mult timp. 25 de grame înseamnă aproximativ 140 de calorii. 
Nu uitaţi apoi de crudităţi. Încercaţi porumbul, roşiile, guliile. Sunt uşoare şi pe lângă aceasta asigură vitamine, minerale şi fibre. Portocalele şi legumele roşii ca pătlăgelele şi morcovii ajută la menţinerea unui ten curat şi la sănătatea ochilor. De asemenea, se consideră că acţionează activ împotriva cancerului, a bolilor de inimă şi de ochi. Broccoli este bogat în calciu şi magneziu.  
O altă idee pentru o gustare sănătoasă este iaurtul fără grăsimi. Astfel, vă veţi asigura că dieta dvs este bogată în calciu. Multe femei neglijează acest aspect, nepăsare care conduce mai tîrziu la apariţia osteoporozei. 
Ar mai fi recomandate şi fructele. Atât cele proaspete, cât şi cele uscate conţin antioxidanţi importanţi, vitamine şi minerale care întăresc imunitatea celulelor împotriva radicalilor liberi. Fructele proaspete conţin multă apă, aşa că au mai puţine calorii decât cele uscate. 

Deserturi

Prăjiturile din orez sunt cele mai slabe gustări, fiecare prăjitură conţinând doar 0,3g grăsimi şi 37 calorii. 
La fel de sănătoase sunt băuturile pe bază de lapte. O cană cu lapte aburind, un milkshake cu tot felul de arome sunt idei delicioase care vă asigură necesarul de calciu. Dacă duceţi dorul ciocolatei, procedaţi în felul următor: dizolvaţi 3 linguri de ciocolată în 250 ml lapte degresat şi puţină apă fierbinte. Conţinutul este gustos şi are 127 calorii.
    Trimite prin e-mail