miercuri, 31 august 2011

Publicat la 8/31/2011 09:24:00 p.m. de Redacţie

O ţigară fumată de o femeie echivalează cu cinci ţigări fumate de un bărbat

Fumul de ţigară urăşte la propriu femeile: raportul dintre prejudiciile aduse de fumat organismului feminin este, comparativ cu cele aduse organismului masculin, de 5 la 1. 
 
Acesta este rezultatul unui studiu prezentat de Elena Tremoli, profesor în cadrul Facultăţii de Farmacologie a Universităţii din Milano, la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie, desfăşurat la Paris.
Organismul feminin se dovedeşte deosebit de vulnerabil la efectul nociv al fumatului, indiferent de factori precum vârsta, presiunea arterială, greutatea în exces sau statutul social, notează cotidianul italian Corriere della Sera, citat de Agerpres. "Este cunoscut faptul că femeile sunt protejate în mod natural, hormonal, de boli cardiovasculare, mai ales îninte de menopauză. Din acest motiv, factorilor dăunători pentru sănătatea femeilor li se acordă mai puţină atenţie", a atenţionat Tremoli. Între timp, bolile cardiovasculare provoacă în Europa 4,3 milioane de decese anual, dintre care 242.000 în Italia, iar acest bilanţ devine din ce în ce mai "roz".
Elena Tremoli a mai menţionat un factor curios: cu cât mai instruit este un bărbat, cu atât mai "poluate" sunt arterele lui, însă în cazul femeilor nu se observă o asemenea dependenţă. Bolile cardiovasculare constituie un "privilegiu" pentru bărbaţii de 55-60 de ani, apoi, pe parcursul unei scurte perioade, se înregistrează o "egalitate" între cele două sexe, însă în jurul vârstei de 75 de ani raportul se schimbă. Potrivit profesorului Roberto Ferrari, acest lucru se întâmplă nu doar din cauza slăbirii protecţiei hormonale odată cu instalarea menopauzei, ci şi din cauza faptului că femeile încep să ducă un mod de viaţă nesănătos, specific bărbaţilor: mănâncă mult şi prost, fumează, fac puţină mişcare.
Deocamdată, campania pentru profilaxia bolilor cardiovasculare la femei pare pierdută. Femei fumătoare sunt din ce în ce mai multe. De asemenea, femeile abandonează mai greu acest viciu.
Potrivit unui alt studiu prezentat în cadrul congresului de la Paris, fumatul şi consumul de alcool "costă" mult femeile europene: acestea trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar mai prost calitativ.
    Trimite prin e-mail