vineri, 12 august 2011

Publicat la 8/12/2011 09:03:00 p.m. de Redacţie

George Gînguţă - inginer pus pe joacă

Absolvent de Politehnică, medieşeanul George Gînguţă este un pasionat jucător de GO de mai bine de 12 ani. Şi-a câştigat renumele în numeroase competiţii, iar zilele acestea este cooptat în echipa tehnică a Campionatului Mondial pentru Juniori.
Autor: Milu OLTEAN

Medieşeanul George Gînguţă a atins ratingul 3 Dan
după 12 ani de muncă
Un medieşean participă la organizarea Campionatului Mondial de GO pentru Juniori. Întrecerea începe astăzi la Bucureşti, se desfăşoară până pe 18 august şi grupează cei mai buni jucători din toată lumea, calificaţi în urma unor turnee riguroase. „Este o recunoaştere a valorii pe care o au jucătorii români în competiţii, dar şi a muncii de promovare pe care o duce Cătălin Ţăranu. La Bucureşti vor veni copii din China, Japonia, Coreea, care sunt cele mai puternice în GO din lume, vom avea şi noi doi-trei participanţi, sunt copii din SUA... Cătălin mi-a spus că are nevoie de oameni în echipa tehnică şi am fost de acord”, a anunţat George Gînguţă, în exclusivitate pentru Monitorul de Mediaş.

Reguli simple, joc complex

Faţă în faţă stau doi adversari. Tabla de joc măsoară 45x41 cm, cu un caroiaj de 19x19 linii. Piesele se plasează pe intersecţii. De formă lenticulară, cu diametrul de mărimea unui pătrat de pe tabla de joc, ele sunt în număr de 361 - 181 negre şi 180 albe. Au toate aceaşi valoare şi, odată plasate pe tablă, nu mai sunt mutate, miza jocului fiind încercuirea cât mai multor intersecţii, denumite teritorii. „La începutul jocului, tabla e goală, piesele se aşează una câte una. Cu ajutorul pieselor se delimitează teritorii. Punctele care sunt închise de un anumit jucător cu piesele sale se adună la sfârşitul jocului, atunci când jucătorii convin că nu mai pot aduna puncte. Scopul de bază este de a avea la sfârşitul partidei cât mai mult teritoriu. Sunt o serie de situaţii în care piesele pot fi capturate, dar poţi avea câştig de cauză chiar şi cu mai puţine piese pe tablă, deoarece ai mai mult teritoriu. GO este mult mai complex decât şahul. Poate dura câteva ore sau câteva zile, aşa cum joacă marii maeştri în Japonia”, explică Gînguţă.  

Util pentru copii

George este de părere că jocul GO ar putea să prindă şi la Mediaş, unde şahul este deja o tradiţie. De altfel, jocul este acceptat în şcoli ca materie opţională la Bucureşti, Brăila, Vatra Dornei şi Bistriţa, iar recent Mirel Florescu a scos un manual de GO pentru şcolile din România. „Se încearcă popularizarea. Din câte ştiu eu, toţi jucătorii de GO de la noi din ţară care au dat bacalaureatul în acest an au luat cea mai mică medie undeva la 9,50. Cred că şi la Mediaş ar prinde bine, pentru că jocul este unul non-violent şi îi învaţă pe copii disciplina, matematica, îi învaţă strategie, le dezvoltă imaginaţia şi creativitatea, dar mai ales îi ajută să-şi facă prieteni în toată lumea, nu doar online, ci şi la turneele la care pot ajunge. Acest joc este captivant şi ar putea fi învăţat de părinţi şi elevi în acelaşi timp”, este de părere George Gînguţă.
„La această oră, nu există un calculator în lume care să poată câştiga o partidă de GO contra unui jucător decent şi asta din cauza variantelor foarte numeroase de aşezare a pieselor, în timp ce la şah calculatorul se bate cu cei mai buni şahişti, dar acolo variantele sunt mult mai puţine.” (George Gînguţă | jucător GO)

Aflaţi mai multe despre pasiunea lui George Gînguţă
şi lecţiile de viaţă care decurg din anticul joc oriental!
Citiţi articolul integral în ediţia tipărită a ziarului.
 
    Trimite prin e-mail