miercuri, 27 iulie 2011

Publicat la 7/27/2011 12:02:00 a.m. de Redacţie

„Dieta“ fumătorilor pentru renunţarea la viciu

Potrivit unor cercetări recente, există unele alimente care diminuează gustul ţigărilor şi altele care îl intensifică. Spre exemplu, dacă se consumă brânză sau brocolli, gustul ţigărilor se diminuează, în timp ce, dacă se consumă carne sau băuturi ce conţin cofeină, gustul se intensifică.

În concluzie, descoperirile fac posibilă o aşa numită „dietă a fumătorilor“, care ne-ar putea ajuta să renunţăm la acest viciu mai uşor. „Fumatul nu este datorat doar dependenţei fizice de nicotină, ci şi gustului şi calităţilor senzoriale ale fumătorilor“, susţine autorul studiului, F. Joseph McClernon - profesor la catedra de ştiinţe comportamentale şi psihiatrie a Universităţii Duke Center din Durham. „Deci, orice credem că ar putea stânjeni sau distruge experienţa fumatului ar putea fi folositoare în dorinţa noastră de a ne lăsa de fumat“, mai precizează acesta. 
În ediţia din luna aprilie a publicaţiei „Nicotine and Tabacco Reserch“, McClernon şi colegii săi au publicat un raport efectuat în urma unor chestionare aplicate unui număr de 209 bărbaţi şi femei, fumători care au participat la minim un experiment realizat timp de câţiva ani de aceeaşi echipă. 
Toţi participanţii fumau cel puţin 10-15 ţigări pe zi şi erau într-o stare de sănătate bună. Aproximativ 70% dintre ei erau persoane albe, iar 25%, persoane de culoare. S-a notat pentru fiecare: numărul de ţigări fumate, felul, marca. În medie, participanţii fumau în jur de 22 de ţigări pe zi şi deveniseră fumători în jurul vârstei de 21 de ani. Ţigările slabe (light) sunt fumate de 40% din subiecţi, în timp ce ţigările tari (full flavor) de 35%, restul fiind ocupat de ţigările mentolate. 
Autorii studiului au întrebat subiecţii care alimente intensifică şi care diminuează gustul ţigărilor. Doar 45% dintre persoanele intervievate au desemnat alimente care diminuează gustul ţigărilor, în timp ce mai mult de 70% dintre subiecţi au găsit alimente care îl intensifică. 
Fructele şi legumele, produsele lactate şi băuturile fără cofeină (sucurile naturale sau apa) au fost printre cele mai citate alimente care înrăutăţesc gustul atunci când fumăm. Participanţii au punctat şi alte situaţii în care au remarcat o diminuare a gustului: administrarea unor medicamente, vremea caldă, fumatul prea repede sau în cantităţi prea mari. Ţigările vechi sau un mediu cu mult fum diminuează şi ele în mod considerabil plăcerea fumatului. 
De cealaltă parte stau carnea, băuturile alcoolice şi cele cu multă cofeină care, după părerea majorităţii, dau un gust mai bun ţigărilor. 
McClernon susţine că fumătorii tineri sunt mai sensibili la mâncărurile care înrăutăţesc gustul în timp ce subiecţii care fumează doar câteva ţigări pe zi au ales cu uşurinţă mâncărurile care sporesc gustul. Fumătorii de ţigări mentolate au fost cei mai echilibraţi, distingând ambele categorii de produse. 
Cercetătorii sugerează nutriţioniştilor să ia în calcul datele acestor teste în momentul în care au un pacient care vrea să renunţe la ţigări. „Încercaţi să beţi mai mult lapte, să consumaţi produse lactate, fructe, legume, şi să beţi multă apă înainte de a vă lăsa de fumat - veţi constata că plăcerea este mult diminuată. Încercarea acestui tip de dietă de către fumători nu poate face rău nimănui“, susţine McClernon. Cercetările în acestă privinţă vor continua pentru că „orice indiciu care ne poate duce la stoparea acestui fenomen mortal este binevenit“, a mai declarat autorul studiului.
    Trimite prin e-mail