luni, 28 noiembrie 2016

Publicat la 11/28/2016 01:07:00 p.m. de Anonim

Scrisoare deschisă adresată domnului senator Viorel Arcaş

Domnule senator, vă pregătiţi să încasaţi al 143-lea şi apoi al 144-lea salariu de parlamentar. Aveţi deja 12 ani de când vă aflaţi la conducerea României. Mai vreţi încă 4 ani, cel mai probabil în interesul dumneavoastră, întrucât cei mai mulţi români vă critică activitatea. S-au furat banii de autostrăzi, cel puţin aşa a declarat chiar şeful dvs., s-au vândut pe nimic, în străinătate, Romtelecom-ul, Petrom-ul, mai nou terenuri agricole şi lemnul, ultimul bun de mare preţ al ţării, hoţi şi corupţi s-au pus la adăpostul Parlamentului, cu bani cu tot. Cel puţin în statistici, instituţia pe care o reprezentaţi a dobândit, şi în timpul mandatelor dvs., o reputaţie catastrofală. 


Vom încerca, din respect pentru cititorii noştri, să vă adresăm o scrisoare deschisă, care cuprinde o serie de întrebări, la care v-am ruga să răspundeţi. Să înţelegem de ce vreţi să conduceţi în continuare România. Menţionăm că răspunsurile vor fi publicate gratuit sau la preţul de 1 leu - ca să nu existe suspiciuni în privinţa campaniei electorale mascate.

Schimbarea clasei politice! Vă sună cunoscut? Sau nu vă interesează. Aşa cum nu v-a interesat rezultatul referendumului care prevedea reducerea numărului de parlamentari. Sau că v-aţi aflat mai mereu pe lista ruşinii cu aleși care şi-au salvat colegii hoţi şi corupţi de la cercetare penală. Cocoţat în fruntea listei judeţene, v-aţi asigurat deja prezenţa în noul Parlament. În totală lipsă de respect pentru România, profitaţi din nou de votul oamenilor fără prea multă carte. Victoria este dată deja de poziţia 1 pe listă. Când și cum v-aţi negociat poziţia pe lista partidului? 

Fiindcă tot a venit vorba despre negociere. În timpul ultimului mandat aţi adus la Mediaş aproape toată floarea Partidului Social Democrat. V-aţi lăudat că a meritat efortul, întrucât aţi obţinut acordul pentru realizarea centurii ocolitoare a oraşului. Aveaţi şi termene clare. Din păcate pentru noi toţi, nimeni nu a săpat vreo lopată. A fost, aşadar, un nou eşec al dumneavoastră. Eşec pentru oraş, fiindcă masa de la Mediaş a dat roade personale la Bucureşti. E adevărat că şi de aceea sunteţi în fruntea listei astăzi?     

Dacă tot reprezentaţi Partidul Social Democrat, care se declară protectorul săracilor, cu politici sociale şi măsuri în folosul lor, ce măsuri aţi propus, în cei 12 ani în fruntea ţării, pentru a da persoanelor cu handicap şansa la o viaţă normală? Ne referim la indemnizaţii cu care aţi putea trăi şi dvs., la măsuri reale de integrare a lor în societate. V-aţi aşezat vreodată într-un cărucior cu rotile, la dvs. acasă, să plecaţi apoi în oraş, să mergeţi la un meci al Gazului, să plătiţi taxele, să faceţi cumpărături etc.? Nu aţi reuşi, vă asigurăm, fără însoţitor. Aţi fi umilit şi... handicapat. Presupunem că nu v-aţi gândit, din moment ce, în 12 ani, nu aţi realizat nimic semnificativ pe această temă. Şi de la aceste persoane aşteptaţi din nou votul? Sunt doar votanţi, numere? 

În 12 ani de zile, timp în care v-aţi aflat la conducerea ţării, în Parlament, ce aţi propus şi obţinut concret pentru redresarea învăţământului? Pentru că statisticile spun că, numai în zona Hârtibaciului, pe care şi dvs. o reprezentaţi, numărul persoanelor fără şcoala terminată depăşeşte 50 la sută, mare parte sunt chiar analfabeţi, iar cel mai grav, numărul copiilor aflaţi în abandon şcolar este undeva la 30 la sută. Unul din trei copii stă acasă, iar la vârsta majoratului nu va putea fi angajat şi va trăi din ajutor social. Vă convine? Ce le tot promiteţi acelor oameni, întrucât în acea zonă vă bucuraţi de cele mai multe voturi din judeţ? Le promiteţi ajutoare? Iar ei, în disperare de cauză, vă aleg?  

Ce aţi întreprins în aceşti 12 ani, concret, pentru a face măcar funcţional sistemul sanitar? După cum bine ştiţi, în timpul mandatului dvs. s-a dezvoltat un sistem paralel, care a paralizat pur şi simplu dreptul oamenilor la sănătate. Unul în care oamenii îşi plătesc asigurările de sănătate, pentru corupţii din sistem (afaceri cu medicamente scumpe, dezinfectanţi, program cu card de sănătate, aparatură scumpă ţinută în magazii, secţii de arşi pentru operaţii estetice etc.), iar celălalt în care aceiaşi oameni dau bani la doctori pentru a-şi rezolva problemele. Oamenii plătesc de două ori, de zeci de ani, iar dvs. păreţi mulţumit. Aţi încercat vreodată să apăraţi dreptul oamenilor la sănătate în cei 12 ani? Dumneavoastră cum faceţi când mergeţi la doctor? Sau vă trataţi în străinătate?

Câţi „tovarăşi şi preteni“ din Parlament aţi scăpat de urmărirea penală, prin votul dvs., cel atât de blamat de românii de bun simţ şi ţările civilizate? Sunteţi de acord că e caldă „căciula“ de parlamentar, când vine vorba de hoţii, corupţie şi trafic de influenţă? Aţi votat de capul dvs. sau aţi fost obligat de partid?

Vă consideraţi un patriot? Local? Român? În campania de acum patru ani, „mergea“ de minune povestea cu plecatul tinerilor în străinătate. Că nu e bine, că dacă veţi fi ales opriţi migraţia. Iată, au trecut încă patru ani, iar fenomenul e alarmant. Şi e trecut în uitare. Domnule senator, v-aţi folosit de dramele familiilor cu copii rămaşi în grija bunicilor pentru un minuscul interes personal? Doar ca să mai fiţi o dată parlamentar? Aţi stat vreodată de vorbă, aşa, de la medieşean la medieşean, de la român la român, cu o familie a cărei tată vine acasă doar de Paşti şi Crăciun, iar în rest doar trimite bani acasă, pentru a le asigura supravieţuirea celor dragi? Aţi vorbit vreodată cu tinerii olimpici din Mediaş sau de oriunde altundeva din România, care pleacă definitiv din ţară imediat ce termină cursurile la liceu sau facultate? Le-aţi atras vreodată atenţia colegilor din Parlament, la modul serios, măcar în ultimii patru ani, că în acest ritm nu va avea cine să le plătească nici lor pensiile nesimţite? L-a ce v-a folosit întrebarea „Unde-i angajăm pe românii întorşi acasă?“

Ce veţi face cu pensia specială, pe care aţi votat-o cu bucurie, chiar în interes personal, în valoare de 4.600 lei pe lună? Vi se pare normal să vă premiaţi, în condiţiile „realizărilor“ din toţi aceşti ani? Vă puteţi uita fără niciun reproş în ochii unui dascăl, şef de brutărie, muncitor în trei schimburi ori inginer, care se află acum în pensie, cu nici jumătate din suma pe care o veţi încasa lunar, doar pentru că v-aţi aflat „la butoane“, cu votul lor?

Este adevărat că aţi refuzat propunerea lui Gheorghe Roman de a colabora, dânsul - în calitate de primar, dvs. - în calitate de reprezentant al Mediaşului în Parlament, pentru dezvoltarea rapidă a oraşului? De ce nu aţi dorit să vă întâlniţi pentru a discuta proiecte în beneficiul Mediaşului? E mai important orgoliul personal sau de partid decât oamenii?

Până la urmă, ce aţi făcut, în 12 ani, pentru Mediaş? Un oraş îmbătrânit şi sărăcit, de unde copiii au plecat pe capete, dacă n-au avut pile pentru posturi la Romgaz sau Transgaz... Unde avem numeroşi şomeri, unde am rămas în continuare fără o centură ocolitoare... Dar pentru Dumbrăveni, Copşa Mică, Agnita, Dîrlos, Axente Sever, Brateiu, Şeica Mare, Biertan şi toate celelalte localităţi din colegiul pe care îl tot „păstoriţi“ ce aţi reuşit să schimbaţi în bine? Dacă nu aţi reuşit nimic în 12 ani, de ce aţi reuşi acum? 

Promitem să revenim, la următoarea ediţie, cu noi întrebări. Până atunci, vă aşteptăm şi cu răspunsuri. Iar pe cititorii noştri îi invităm să vă adreseze şi ei întrebările lor, pe care ni le pot transmite pe pagina de Facebook.

Redacţia Monitorul de Mediaş
    Trimite prin e-mail