joi, 6 septembrie 2012

Publicat la 9/06/2012 08:06:00 a.m. de Anonim

În exclusivitate: "OTV" a prezidat Consiliul Local Mediaş! | AUDIO


Prima şedinţă în calitate de preşedinte al Consiliului Local n-a fost una deloc fastă pentru Ioan Ciulea. Vreo oră şi jumătate, alesul telespectatorilor OTV a silabisit ordinea de zi, s-a rătăcit printre acte normative şi proceduri, iar finalul întrunirii nu l-a consemnat ciocanul, ci… cocoşul. Numai Caragiale mai lipsea de la şedinţa de lunea trecută. Nici nu ştie ce pierde!

Autor: Milu OLTEAN

Şedinţa ordinară a Consiliului Local Mediaş de la sfârşitul lunii august l-a scos la rampă pe Ioan Vasile Ciulea, ales pe listele partidului lui Dan Diaconescu. În calitate de preşedinte de şedinţă, Ciulea a condus lucrările într-un stil original, degrabă taxat cu zâmbete şi chicoteli în ditamai sala festivă. Copleşit probabil de emoţie, dar lipsit în mod sigur de experienţă într-ale administraţiei publice, oşteanul lui DD a buchisit ordinea de zi, s-a bâlbâit printre proiectele de hotărâri, a lăsat dezbaterile în voia sorţii, s-a trezit în mijlocul unei dispute între vânătorii din Mediaş, s-a încurcat în număratul voturilor şi a fost chiar pe punctul de a le cere colegilor să voteze dacă vor pauză. Vizibil afectat de poziţia în care s-a aflat la şedinţă, Ciulea a fost adus pe calea cea dreaptă de sfaturile colegilor consilieri cu state mai vechi, iar după aproape două ceasuri de dezbateri a răsuflat uşurat şi a decretat şedinţa închisă.

Ioan Ciulea, consilier local PP-DD
Să începem cu... sfârşitul

Nici nu s-au încheiat bine acordurile înălţătoare ale imnului naţional, că alesul local Ioan Vasile Ciulea şi-a intrat în rol. Cu o voce baritonală, consilierul Partidului Poporului a trecut în revistă ordinea de zi, care conţinea 16 proiecte de hotărâre, iar mai apoi a întrebat dacă la interpelările de final se înscrie cineva la cuvânt. Cum doritori au fost, de la consilieri locali la diferiţi cetăţeni prezenţi în sală, Ciulea i-a trecut pe toţi la catastif, iar mai apoi s-a grăbit să le dea cuvântul. Numai că socotelile sale nu s-au potrivit deloc cu procedurile standard. „Dăm cuvântul domnului Plopeanu”, a împărţit preşedintele de şedinţă sarcinile, dar a fost repede tras de mânecă de cei din jur, care i-au şoptit discret că interpelările se fac abia la sfârşit. „Aaa, la sfârşit… aha! La diverse… Bine… Vom trece la dez-ba-terea puncte-lor de pe ordinea de zi. Punctul numărul 1!”, a strigat preşedintele de-o zi. Şedinţa era abia la început.

Buchiseală de la A la Z

Uzanţele prevăd ca preşedintele de şedinţă să dea citire numărului şi denumirii proiectului de hotărâre, apoi să comunice în plen avizele comisiilor de specialitate, să întrebe dacă există consilieri care doresc să ia cuvântul şi să clarifice anumite aspecte sau să ceară lămuriri suplimentare. Încă de la primul punct de pe ordinea de zi, Ciulea a început să mormăie sacadat, asemeni unui şcolar care desluşeşte tainele alfabetului, spre amuzamentul colegilor şi al celor prezenţi la şedinţă. Cuvintele mai greu de pronunţat sau specifice limbajului administrativ n-au stat prea bine pe buzele consilierului, care le-a despărţit în silabe, sau le-a bâiguit până le-a dat de cap, presărându-le cu pauze şi câte un pluton întreg de „ăăă”-uri. Primele două puncte de pe ordinea de zi s-au scurs încet, consilierul părând că se obişnuieşte cu atmosfera şi procedura. La punctul 3, o plângere împotriva unei hotărâri privitoare la amenajarea unei staţii de autobuz, Ioan Ciulea a dat cu oiştea-n gard şi s-a băgat dator cu un miel, botezându-l pe colegul social-democrat „Toader” Plopeanu, în loc de Teodor. Imediat după, a fost întrebat dacă se votează pentru respingerea plângerii sau pentru adoptarea ei şi s-a fâstâcit ca un adolescent prins cu ţigara aprinsă în WC-ul şcolii. Noroc de Ioana Ghiorghe, secretarul municipiului. „Îmi daţi voie să intervin? Proiectul de hotărâre este formulat în sensul respingerii plângerii. Voi citi şi se va supune la vot”, a punctat salvatoarea lui Ciulea.

Înot, spre ultima frontieră

A urmat numărătoarea voturilor pentru proiectul nr. 3, care s-a repetat de câteva ori, timp în care Ciulea ba s-a pronunţat împotrivă, ba a trecut în tabăra celor „pentru”, până când s-a convenit pentru vot secret, ca să se poată totuşi lua o decizie. Hotărârea n-a mai întrunit cvorumul, iar şedinţa a mers înainte. Ciulea a continuat lectura cu pauze dese, indiferent că a fost vorba de numiri în comitete şi comisii sau repartizări de locuinţe ANL. Lucrurile s-au încins în jurul punctului nr. 8 de pe ordinea de zi: asocierea municipalităţii cu o asociaţie a vânătorilor. Vânătorii prezenţi în sală s-au contrazis între ei, consilierii au vorbit claie peste grămadă. Ciulea n-a avut fermitatea de a impune o ordine a discuţiilor, ci a fost amabil şi a pasat „cuvântul” de la stânga la dreapta, de sus în jos. S-a simulat un vot, nimeni n-a înţeles ce s-a votat, aşa că Geo Nicorici s-a simţit dator să-i explice preşedintelui procedura de vot. Discuţiile s-au încins iar. Din fericire, nici un consilier n-a fost împuşcat. Primarul Teodor Neamţu a propus o pauză de consultare între şefii grupurilor politice. „Da, de acord. Vom supune la vot o pauză de 10 minute”, a răsuflat uşurat Ciulea, stârnind din nou zâmbetele colegilor, care l-au lămurit repede că nu e cazul. După time-out, Ciulea a purces la fel de ezitant. La punctul 9 s-a adresat secretarului cu apelativul „doamna preşedintă”, a citit proiectul 10, apoi l-a supus la vot, după care s-a apucat să-l mai citească o dată, fiind atenţionat subtil de colegii consilieri.

Frâu slobod

Una dintre frazele pe care alesul PP-DD a repetat-o la nesfârşit a fost: „sunt observaţii la acest punct? Dacă sunt, consilierii se vor înscrie la cuvânt”, exact aşa cum era ea scrisă pe foile cu proiectele de hotărâre. De înscris, unii s-au înscris, dar de vorbit a vorbit cine, când, ce şi cum a avut chef, deoarece preşedintele de şedinţă Ciulea a fost cumsecade şi n-a ţinut cont de rigorile procedurilor. Ba chiar, spre sfârşitul şedinţei, a fost acuzat în glumă că prea l-a lăsat slobod la vorbă pe colegul de partid, Ioan Lăzăroiu, ori de câte ori acesta a avut vreun amendament de făcut, fără ca acesta să se fi înscris la cuvânt în preambulul şedinţei.

Cocoşul decapitat

Legile lui Murphy spun că orice lucru care începe prost se termină şi mai prost. Dictonul s-a adeverit întru totul în ziua şedinţei prezidate de Ciulea. La ultimul punct de pe ordinea de zi, legat de alegerea preşedintelui de şedinţă pentru luna septembrie, un cocoş a răcnit din toţi rărunchii, tulburând discursul şi aşa greoi - „Cucuriguuuuuu!”. Toată lumea a amuţit, parcă necrezându-şi urechilor. Al doilea cântat al cocoşului l-a prins pe Ciulea total descoperit în faţa evidenţei. În hohotele de râs ale sălii, consilierul PP-DD a dus mâna la buzunar. „V-aş ruga puţină linişte. Îmi cer scuze, stimaţi colegi, telefonul este de vină”, apoi a gâtuit înaripatul. Din taste.




Carte de vizită

Ciulea Ioan Vasile – consilier local
Data naşterii: 14.05.1962
Domiciliul: str. Ulmului nr. 80
Studii: Liceul „O. Goga” Sibiu
Profesie: Lucrător MAI
Naţionalitate: Română
Apartenenţă politică: PP-DD
    Trimite prin e-mail