joi, 27 iunie 2019

Publicat la 6/27/2019 12:14:00 p.m. de Anonim

Consiliul Judeţean organizează la Sibiu un nou summit, dedicat fondurilor europene


Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu alături de platforma Advisory Hub şi cu sprijinul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene şi a Asociaţiilor Municipiilor, Oraşelor şi Comunelor din România va organiza, vineri, primul summit din judeţ, pentru simplificarea accesării fondurilor structurale, a anunţat preşedintele CJ, Daniela Cîmpean.

Summitul va începe vineri, la ora 10,30, şi va fi găzduit de la Muzeul ASTRA, care a găzduit în 9 mai Summitul Partidului Popular European (PPE).


La eveniment vor lua cuvântul pe lângă reprezentanţii UNCJR, AMR, AOR şi ACoR, Dick Roche – fostul Ministru de Afaceri Europene al Irlandei – ţara cu cea mai ridicată rată de absorbţie a fondurilor europene şi care a iniţiat reforma pentru simplificare, Antonio Nieto – fost preşedinte al cunoscutei organizaţii globale PMI (Institutul de Project Management), Florin Jianu – preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor private Mici şi Mijlocii, Dumitru Fornea – membru în cadrul Comitetului Economic şi Social European, reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii, Alexandru Potor – preşedintele Asociaţiei GAL-urilor, Dan Vlădescu – preşedintele Autorităţii de Audit şi Cătălin Lungu – vicepreşedintele asociaţiei inginerilor din România, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor de stat implicate direct în acest proces.

„Fondurile europene sunt şansa României de a recupera decalajele de dezvoltare socio-economică şi de a deveni competitivă la nivel european. Însă, deşi suntem cu ‘banii aproape în sac’, absorbţia precară şi folosirea uneori ineficientă a acestora ne împiedică să fructificăm această şansă. Propunerea legislativă de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene este o soluţie pe care vrem să o lansăm în 28 iunie de la Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Potrivit sursei citate, „simplificarea regulilor şi a legislaţiei naţionale privind accesarea fondurilor structurale şi de investiţii europene trebuie să fie o prioritate maximă pentru România pentru a urgenta dezvoltarea infrastructurii, scurtării timpului de depunere a proiectelor până la finanţare şi a asigura o finanţare rapidă a mediului privat. Începând cu actuala perioadă 2014-2020, Regulamentele UE au pus bazele simplificării, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat la nivel naţional, din contră – complexitatea sistemului de management şi control a crescut, generând o scădere a eficienţei şi impactului fondurilor structurale.”

Bogdan Rogin spune că este necesar să fie simplificate şi obiectivele de investiţii, care să corespundă cu nevoile reale de dezvoltare.

„În primul rând, simplificarea trebuie să fie făcută pentru beneficiarii şi aplicanţii din mediul public şi privat pentru ca ei să se concentreze pe calitatea implementării proiectelor şi să nu fie axaţi mai mult decât ar fi necesar pe partea administrativă. În al doilea rând, nevoia de simplificare trebuie înţeleasă şi în contextul unei nevoi de creştere a performanţei, a eficienţei şi a impactului ultilizării fondurilor europene. Nu în ultimul rând, trebuie simplificate obiectivele de investiţii care să corespundă cu nevoile reale de dezvoltare la nivel naţional, la nivel de comunităţi locale, ale IMM-urilor şi microîntreprinderilor, combinând acolo unde este posibil granturile cu instrumentele financiare. Doresc să-i mulţumesc atât doamnei Daniela Cîmpean – preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, pentru sprijinul şi asocierea în cadrul evenimentului, dar şi partenerilor din cadrul asociaţiilor publice, autorităţilor locale şi din mediul privat, care au contribuit la concretizarea printr-un act legislativ la nevoia de simplificare a accesării fondurilor în România”, a declarat Bogdan Rogin, iniţiatorul platformei AdvisoryHub.

Principalele teme dezbătute vor fi legate de propunerea legislativă de simplificare a mai multor acte normative, măsurile necesare ce trebuie adoptate de către autorităţile de management şi ministerele care gestionează fonduri UE, surse complementare de finanţare la nivel local şi judeţean prin instrumente financiare, precum şi o nouă abordare în finanţarea zonelor industriale şi miniere în tranziţie. Toate acestea au ca scop demararea Iniţiativei Cetăţeneşti de adoptare a legislaţiei pentru simplificare, precum şi adoptarea Declaraţiei pentru Simplificare de la Sibiu, potrivit reprezentanţilor CJ Sibiu.

Având în vedere complexitatea subiectului, dar şi diversitatea beneficiarilor, Consiliul Judeţean Sibiu lansează invitaţia ca fiecare persoană interesată, cu experienţă în accesarea fondurilor europene, să contribuie prin sugestii la simplificarea accesării fondurilor europene, printr-un formular online disponibil pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu. De asemenea, pot fi transmise întrebări – click aici – care vor fi dezbătute alături de specialişti în cadrul Summitului pentru simplificarea accesării fondurilor europene din data de 28 iunie, la Sibiu. Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul instituţiei, www.cjsibiu.ro.

Preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce a accesat până în prezent, peste 100 de milioane de euro, în special pentru modernizarea drumurilor şi a spitalelor. Preşedintele CJ Sibiu cere scurtarea termenelor, simplificarea documentelor şi verificări mai simple şi rapide din partea Fisculului, când este vorba despre achiziţiile făcute în proiectele ce implică fonduri europene.
    Trimite prin e-mail