miercuri, 28 noiembrie 2018

Publicat la 11/28/2018 09:15:00 a.m. de Anonim

Drum lin, maestre!


Mediașul a mai pierdut o personalitate marcantă.


Artistul plastic medieșean Emil Mureșan a pierdut lupta cu viața, sâmbătă, la puțin timp după ce a împlinit vârsta de 88 ani, dintre care 68 au fost petrecuţi în slujba artei.
Până nu demult, Emil Mureșan parcurgea oraşul cu bicicleta în fiecare zi. Cei care îl vedeau nu ar fi spus cu siguranță că e octogenar. Privirea sa parcă scruta mereu orizontul, căutând o nouă sursă de inspiraţie, un material pe care să îl prelucreze, o idee. Mereu jovial, mereu cu zâmbetul pe buze, așa a fost Emil Mureşan, omul care a ajuns cunoscut în plan internaţional datorită tablourilor realizate din pânză de păianjen, un veritabil promotor al Mediaşului, prin a cărui galerie de artă treceau anual sute sau poate chiar mii de turişti străini. A iubit Mediașul, al cărui cetățean de onoare a fost, și a trăit așa cum îi plăcea să spună pentru a le face medieșenilor câte o bucurie prin lucrările sale.


„Toate lucrările pe care le-am executat şi expoziţiile foarte multe pe care le-am făcut au fost pentru medieşenii mei în primul rând. Fiecare dintre noi ar trebui să îşi promoveze oraşul, să încerce să facă să se vorbească despre el. Eu aşa am gândit întotdeauna, nu m-am gândit din punct de vedere financiar, să câştig bani, nu m-a interesat treaba asta. Un oraş, dacă are artişti, are scriitori, muzicieni, face mai mult decât toţi banii, înseamnă un venit cultural extraordinar“, spunea maestrul într-un interviu din 2016. Dumnezeu să îl odihnească în pace! (A.P.)
    Trimite prin e-mail