joi, 4 octombrie 2018

Publicat la 10/04/2018 08:38:00 p.m. de Anonim

Moment istoric


O lucrare monumentală închinată donariului creștin de la Biertan a fost inaugurată în anul Centenarului.


Mircea HODÂRNĂU

Sâmbătă, 29 septembrie, a avut loc dezvelirea monumentului realizat de Ion Constantinescu, în valea Chinedru, unde a fost găsit, acum aproape 250 de ani, donariul. „A fost un dublu eveniment, poate chiar triplu, legat și de Centenar. Pentru mine a fost o mare provocare, m-am gândit mult dacă pot să o execut. Aduc mulțumiri unui mare profesor și sculptor român, Constantin Nicolin, care mi-a format personalitatea, cariera, mentalitatea, m-a coordonat și m-a dirijat din punct de vedere tehnic și conceptual. Am avut ocazia să îi răsplătesc pregătirea și răbdarea pe care a avut-o cu mine. Conceptul lucrării a fost acela de creștinism.  Este o premieră, o sculptură de dimensiuni destul de mari, a fost o provocare extraordinară, am lucrat greu la ea. Sunt foarte fericit că mi s-a dat această șansă unică să fac legătura între donarium, un brand al Biertanului, zona unde a fost descoperit și Centenar. O șansă istorică!“, a declarat artistul. Acesta a ținut să mulțumească autorităților și localnicilor din Biertan, Richiș și Copșa Mare pentru susținerea proiectului.

Omagiu înaintașilor

Constantinescu a lucrat mai bine de șase luni la realizarea monumentului, care măsoară 6 metri înălțime. Procesul de creație a avut loc în Biertan, la atelierul artistului, după care lucrarea a fost transportată 15 kilometri până în Chinedru, pe valea unde a fost descoperit donariul, în anul 1775. „Realizatorul acestui monument s-a întrecut pe sine cu această operă de artă. Noi am dorit, împreună cu Consiliul Local, să aducem contribuția noastră pentru toți înaintașii, din cele mai vechi timpuri, din secolul IV, de când datează acest donarium, și până acum 100 de ani, când s-a realizat Marea Unire a românilor. Donariul de la Biertan s-a găsit în această vale și credem că este o dovadă a poporului român și a creștinismului“, a menționat primarul Mircea Dragomir.
La dezvelirea monumentului au participat, alături de autorul lucrării, autoritățile locale, numeroși cetățeni, iar invitați de onoare au fost vicepreședintele PNL, deputatul Raluca Turcan, istoricul Marian Țiplic, prorector al ULBS, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, corala „Gheorghe Șoima“ și consilierul județean Florin Neag. Cei prezenți au felicitat Primăria Biertan și Consiliul Local pentru inițiativă și au apreciat că monumentul completează cu succes potențialul turistic al zonei.



Donariul de la Biertan a făcut parte din colecția baronului Samuel von Brukenthal, iar acum poate fi văzut la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.
    Trimite prin e-mail