joi, 18 octombrie 2018

Publicat la 10/18/2018 11:50:00 a.m. de Anonim

Donare de sânge

„Donează sânge, salvează o viață“! Sub acest generic, Protopopiatul Ortodox Român Mediaş, în colaborare cu Primăria Mediaș, Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu și Spitalul Municipal Mediaș organizează cea de-a treia ediție consecutivă a unei campanii de donare de sânge.


Medieșenii și nu numai ei sunt așteptați astăzi, între orele 8.30 - 13.00, la Spitalul Municipal Mediaș pentru a dona sânge. Acțiunea este organizată de către Protopopiatul Ortodox Român Mediaş, cu sprijinul municipalității, al spitalului, dar și al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu. Anul trecut, 50 de persoane au donat sânge în cadrul acestei campanii.
Conform statisticilor naționale, o persoană are nevoie de sânge o dată la 3 secunde, sub 2% din români donează sânge şi numai 60% din nevoia de sânge este acoperită în ţara noastră. Sângele donat de o persoană poate salva trei vieţi. La fiecare donare, organismul pierde 450 mililitri de sânge, care se reface într-un timp scurt. Cercetările arată că donarea constantă de sânge scade riscul de infarct și AVC, dar şi riscul de a dezvolta cancer. Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 de ani, greutatea peste 50 kg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării și să nu urmeze tratament pentru diferite afecțiuni, precum hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. (A.P.)
    Trimite prin e-mail