luni, 17 septembrie 2018

Publicat la 9/17/2018 05:14:00 p.m. de Anonim

Vechea metropolă de vin a Transilvaniei îşi revendică numele


În perioada 21-23 septembrie, cetatea Mediașului vă așteaptă la Weinfest, o sărbătoare a vinului și a îndelungatei tradiții a viței de vie pe meleagurile medieșene.

Festivalul este organizat de Asociația Culturală Pusteblume, Asociația Locului Natal și Asociația Ardealul Mediaș, în parteneriat cu Primăria municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, Sport Turism și Tineret, Consorțiul Regiunii Gastronomice Europene și Forumul Democrat al Germanilor din România. Sponsor principal al evenimentului este Romgaz Mediaș, Timp de 3 zile, Weinfest Mediaș vă propune o întâlnire cu vinuri de calitate, mâncăruri alese, concerte, expoziții, producători locali și multe surprize.



Toamna aduce cu ea arome și culori neasemuite, dar mai ales magia de a concentra gusturi rafinate într-un bob de strugure, care se transfomă printr-o tainică alchimie, în vin. În perioada 21-23 septembrie, vechea metropolă de vin a Transilvaniei își revendică numele, pe drept, cu ocazia primei ediții a Weinfest Mediaș, o sărbătoare a vinului, a bucatelor alese, a poveștilor și bunei dispoziții. Ce poate fi mai frumos decât să te bucuri de zile frumoase de toamnă, în inima unui oraș medieval, savurând gusturile și aromele toamnei? Poftiți la Weinfest!

O istorie de aur

Vița de vie și vinul sunt întrepătrunse cu istoria Mediașului, iar vechii medieșeni au lăsat amprente destule de vreo 800 de ani încoace, asupra faptului că au fost fruntași în îngrijirea viilor și obținerea vinurilor de calitate. Iar prin meșteșugul lor au adus orașului renumele de metropolă a vinului. Cine vrea să afle povești frumoase, n-are decât să poftească în inima orașului, la Weinfest Mediaș! „Este o realitate faptul că la sfârșitul secolului al XIX-lea, după ce Phyloxera adusă din Statele Unite în Franța a început să decimeze viile și podgoriile din Europa, din România, din Mediaş, s-au replantat viile pustiite, plecând din Transilvania, Ţara Românească, Ţările Baltice, Austria, Ungaria, Germania, Liechtenstein şi Rusia. Plecau din Mediaş cu vagoanele, milioane de bucăţi de viţe de vie altoite, de toate soiurile europene”, spun organizatorii Weinfest Mediaș. Realizările medieșenilor sunt binecunoscute, iar prin prisma tuturor lucrurilor făptuite pentru cultivarea viței de vie și obținerea unor vinuri de calitate, Mediașul este îndreptățit să-și revendice numele, de metropolă de vin a Transilvaniei. „Cele două mari poveşti ale oraşului legate de viţa de vie, de vin, de replantare a Europei cu viţă de vie sunt legate de Caspari şi Ambrosi. La Mediaş a existat prima Şcoală viticolă din Transilvania, fapt mai puţin cunoscut. Suntem legaţi de aceste poveşti, oraşul nostru are pe stema sa 3 struguri, e un simbol prezent în multe locuri din oraş. Mediaşul, la începutul secolului XIX era cunoscut ca şi Metropola de vin a Transilvaniei. El reprezenta centrul logistic al Regiunii Târnavelor, pentru că avea acces la calea ferată. Mediaşul are toate argumentele pentru a găzdui un Festival dedicat vinului, iar motto-ul Weinfest 2018 este clar: vechea metropolă de vin a Transilvaniei îşi revendică numele. Avem poveşti frumoase, avem istorie, avem tradiţie, avem emblema oraşului, le putem folosi pentru beneficiul nostru, al oraşului”, susțin organizatorii Weinfest Mediaș.

16 crame și un invitat special cu vinuri din Republica Moldova

Prima ediție a Weinfest Mediaș va debuta vineri, 21 septembrie, festivitatea de deschidere fiind programată pentru ora 18.00. Locul de desfășurare a festivalului este Piața Regele Ferdinand, inima orașului și punctul de atracție al Mediașului. Pe parcursul a trei zile, amatorii de vin și cei dornici de degustări vor avea de unde alege, pentru că nu mai puțin de 16 crame din toată țara plus un invitat special din Republica Moldova își vor prezenta vinurile la standurile din inima cetății Mediașului. „Vor fi prezente cramele: Recaş, Avincis, Prince Ştirbey, Vila Dobruşa, Bauer, Carastelec, Caspari Mediaş, Podgoria Lechinţa, Gorgandin, Hermeziu, Terra Regis, Jidvei, Jelna, Villa Vinèa, La Sapata, Via Viticola, iar în calitate de  invitat special avem Produse Moldoveneşti – reprezentat al cramelor din Republica Moldova.  Fiecare dintre crame va aduce la Mediaş un vin, sau mai multe vinuri pe care doresc să le promoveze. Pentru partea de degustare vom avea pregătite taloane de degustări, cu câte 12 degustări. Taloanele vor putea fi cumpărate de la standurile organizatorilor şi vor fi însoţite de un obiect promoţional cu festivalul, de un pahar de vin de degustare şi probabil de un program tipărit, sau un QR code, pentru că toată lumea foloseşte astăzi această tehnologie. Vom avea vinuri de foarte bună calitate, care vor satisface toate gusturile”, spun organizatorii.


Mâncare rafinată și live cooking

Weinfest Mediaş este şi o avanpremieră a evenimentelor desfăşurate în 2019, având în vedere că Municipiul Mediaş este partener în cadrul proiectului „Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană“. Astfel, festivalul medieșean aduce în fața publicului atât vinuri rafinate, cât şi bucate alese. „Pe lista invitaţilor se află Masters of Flames, chefi bucătari Marius Rafa şi Radu Zărnescu împreună cu echipa, vom avea un meniu variat de mâncare care se potriveşte cu un asemenea eveniment. Vom avea şi producători locali, vom avea un stand de clătite, un stand de băuturi nealcoolice deosebite. Printre standurile din piaţă vom avea şi o aşa zisă „cămară a boierului”, cu must şi alte chestii frumoase, vom avea un stand cu producători de sticlă, sunt sticle frumoase în formă de struguri. Începând de la gustări simple şi până la mâncare sofisticată, publicul va putea avea toate bunătăţile la dispoziţie. În plus, sperăm că show-urile de live cooking vor fi şi ele pe placul publicului larg”, își prezintă oferta organizatorii Weinfest.

Muzică live, concerte diverse

Programul festivalului este unul consistent și în ceea ce privește componenta muzicală, astfel încât, în fiecare dintre cele trei seri, spectatorii sunt invitați la concerte live. „Avem trupe independente din toată țara, cu stiluri variate, de la Hip-Hop la Dream Pop-Experimental, Jazz, Ska-Reggae și Alternative Pop, avem un proiect de jazz fermecător care cântă Rough Romanian Soul, urmat de o trupă mult îndrăgită, Desperado, care cântă “Country-Rock made in Transylvania”, dar îi avem invitați și pe Taxi, cea mai sinceră și nonconformistă trupă pop-rock din România. Încheiem Festivalul cu muzică Folk și Pop Rock, respectiv, artiști locali”, au precizat reprezentanții organizatorilor.

Surprizele festivalului

Organizatorii Weinfest Mediaș 2018 spun că programul este presărat și cu o serie de surprize, pe care însă le rezervă celor care se vor afla în Piața Regele Ferdinand. Doar pentru a stârni curiozitatea, sâmbătă 22 septembrie de la ora 12.00 la Casa Schuller va fi deschisă o expoziţie de istorie a vinului și va fi lansată marca Ambrosi, în prezența unui invitat special, iar cu prilejul festivalului va fi aleasă și „Regina vinului”. „Programul este conturat să acopere cele 3 zile, cu specificaţia că sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 10 până la ora 15, evenimentul va fi simultan cu a 28-a Întâlnire a saşilor, care se va organiza în acest an la Mediaş.  Le mulțumim tuturor celor care și-au adus aportul pentru organizarea acestui festival, mulțumim Primăriei Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, Sport Turism și Tineret, Consorțiul Regiunii Gastronomice Europene și Forumului Democrat al Germanilor din România, tuturor partenerilor și susținătorilor și sponsorului principal al evenimentului, Romgaz Mediaș. Vă așteptăm cu drag la Weinfest Mediaș”, au spus organizatorii festivalului.
    Trimite prin e-mail