vineri, 14 septembrie 2018

Publicat la 9/14/2018 05:04:00 p.m. de Anonim

Centenarul, sărbătorit la Șmig


Un eveniment cultural extraordinar, dedicat Centenarului Marii Uniri, a avut loc în satul Șmig, comuna Alma. Comunitatea locală și-a cinstit eroii și obiceiurile populare. Șerban Ștefan, veteranul care a reprezentat Șmigul la Marea Adunare Națională, a primit o diplomă de excelență post-mortem.


Alexandra Cristina FLEȘERIU

Manifestarea organizată duminică, 9 septembrie, de Primăria și Consiliul Local al comunei Alma s-a bucurat de participarea deputaților Constantin Șovăială și Nicolae Neagu, a vicepreședintelui Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, a consilierului județean Florin Neag, a președintelui UDMR Sibiu, Orosz Csaba, dar și a istoricului medieșean Dan Ramf. „Am ținut foarte mult să marcăm Centenarul prin aceste manifestări culturale de înaltă ținută. Ne bucurăm că a fost un eveniment reușit. Intenționăm să organizăm un eveniment similar, o festivitate și comemorarea eroilor Marii Uniri, pe 1 Decembrie, la monumentul eroilor din Alma“, ne-a declarat Alin Marius Călin, primarul comunei Alma.


Premii de excelență și regal artistic

În prima parte a zilei, a avut loc un Te Deum la monumentul eroilor din Șmig, după care, la căminul cultural, au fost rostite discursurile oficialităților pe tema Centenarului Marii Unirii, urmate de un recital de cântece și poezii patriotice. În același cadru solemn, primarul Alin Marius Călin a decernat diplome și premii de excelență octogenarilor din localitate și cuplurilor „de aur“, care au împlinit 50 de ani de căsnicie. De asemenea, a fost acordată o diplomă de excelență post-mortem unui veteran al Primului Război Mondial, Șerban Ștefan, care a reprezentat Șmigul la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918. Un premiu de excelență pentru întreaga activitate a primit și preotul Augustin Lăpădat, autor al mai multor lucrări dedicate istoriei și tradițiilor locale. În cea de-a doua parte a evenimentului, în fața căminului cultural, s-a desfășurat un program artistic susținut de ansamblurile „Almășanul“ din Alma, „Poienița“ din Șmig, „Cununa Blăjelului“ și ansamblul din Ațel, interpreți consacrați, precum Alina Pinca și Maria Păucean, dar programul a inclus și muzică folk. 


Felicitări organizatorilor

„La invitația domnului primar al comunei Alma, Călin Marius Alin, am participat alături de colegii mei liberali, deputatul Nicolae Neagu și vicepreședintele CJ Sibiu, Marcel Luca, la evenimentul «Centenarul Marii Uniri 1918-2018» în localitatea Șmig. Mi-a făcut o deosebită plăcere ca, într-o zi de duminică, să fiu alături de cetățenii comunei care, cu mic, cu mare, s-au adunat să petreacă împreună cu decidenții politici ai județului Sibiu. Am avut parte și de o sesiune documentară aparte, bine realizată, cu privire la Centenarul Marii Uniri 1918-2018 care m-a făcut să mă întorc în trecut. Avem o țară frumoasă distrusă de oameni răi care au pus mâna pe putere! Nu am putut să nu remarc Căminul Cultural din Șmig unde a avut loc evenimentul. Un loc deosebit, bine realizat, decorat, ce azi a fost gazda unui spectacol cu soliști și ansambluri de dansuri populare din zona Târnavelor. Le mulțumesc tuturor pentru participare și organizatorilor pentru buna desfășurare! Felicitări consilierilor locali și domnului primar pentru tot ceea ce fac pentru comunitate!“, a declarat parlamentarul Constantin Șovăială.


„100 de ani de la Marea Unire sărbătoriți în comuna Alma, satul Şmig, alături de colegi din Consiliul Județean Sibiu şi din Parlamentul României. Eroii noştri care au făcut sacrificiul suprem pentru idealul național nu trebuie să fie uitați niciodată. Eternitatea faptelor lor o asigurăm prin păstrarea vie în memoria nostră colectivă. Felicitări domnului primar Marius-Alin Călin pentru buna organizare şi veşnică pomenire eroilor noştri!“, a transmis consilierul județean Florin Neag.
    Trimite prin e-mail