miercuri, 29 august 2018

Publicat la 8/29/2018 12:16:00 p.m. de Anonim

Proiect cultural de amploare la Biertan



Primăria Biertan pregătește dezvelirea unui monument dedicat donariului creștin din secolul al IV-lea descoperit pe teritoriul comunei.

Lucrarea este realizată de artistul plastic Ion Constantinescu. „Ne mândrim cu artistul plastic Ion Constantinescu, care locuiește la noi de foarte mult timp și l-am «naturalizat», chiar dacă el vine de pe alte meleaguri, noi zicem că e de-al nostru și vom avea o expoziție permanentă cu lucrări de-ale sale de acum încolo. Foarte mulți turiști apreciază arta sa. Avem o colaborare durabilă și frumoasă. Anul acesta, domnia sa va realiza pentru Biertan o lucrare aparte, pe care am dedicat-o și Centenarului, dar, de fapt, ea se referă mai mult la creștinism. Este vorba despre donariul care s-a găsit la Biertan. Vrem să facem un monument din stejar masiv, închinat donariului, care are legătură cu existența creștinilor în această zonă a Transilvaniei. Vrem să inaugurăm acest monument pe 30 septembrie, iar cu această ocazie vom pregăti un mic festival care să evidențieze momentul, va fi și un concurs gastronomic, pentru că în 2019 județul Sibiu va deține titlul Regiune Gastronomică Europeană. Evenimentul va avea loc în zona în care s-a făcut descoperirea arheologică, la 4 km de Biertan. Cu această ocazie, vom marca și traseu turistic până acolo, astfel încât să popularizăm locul în toate ofertele noastre turistice. Traseul va fi promovat și prin pliante informative“, a dezvăluit Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan.
Cunoscut tuturor din cărțile de istorie, donariul de la Biertan este un obiect votiv creștin datând din perioada constantiniană, inscripționat cu textul „Ego Zenovius votum posui“. A fost descoperit în 1775, în pădurea Chinedru, și a aparținut baronului Samuel von Brukenthal. Istoricul sas Kurt Horedt l-a scos din lumină dintr-un depozit al Muzeului Brukenthal din Sibiu, iar astăzi poate fi admirat în colecțiile instituției.

Alexandra Cristina FLEȘERIU
    Trimite prin e-mail