luni, 19 februarie 2018

Publicat la 2/19/2018 02:21:00 p.m. de Anonim

SIBIU-TULCEA, TUR-RETUR!


Un banc mai vechi spune că, la prima aselenizare, astronauții coborâți din modulul spațial au constatat cu surprindere prezența a doi ciobani din Mărginime, așezați pe-o moviliță. „Băi, băăi, băăăi! Da voi cu ce-ați venit până aici?” – i-au întrebat ei pe mocani, care le-au răspuns: „Noi? Cu brâânzăă!”.

Americanii n-aveau de unde să știe că, în urmă cu mulți, mulți ani, ciobanii sibieni ajunseseră cu turmele lor deja în Dobrogea, aflată pe atunci sub stăpânirea Imperiului Otoman, unde se simțeau ca acasă! Un sibian – Nifon Bălășescu, a pus apoi bazele învățământului în limba română aici, un făgărășean a ctitorit mânăstirea Cocoș, de la Niculițel, păstorind peste credincioșii români ai locului vreme îndelungată, pentru ca, până astăzi, „amestecul sibian în treburile interne” ale nordului Dobrogei să-l constituie prezența în scaunul episcopal al Tulcii a P.S. Visarion, intitulat, până la numirea în această înaltă funcție, Visarion Rășinăreanul!


Frați sibieni! – deci – noi, tulcenii, mulți urmași ai vechilor păstori ardeleni stabiliți aici în secolul XIX, vă mai cerem odată sprijinul în virtutea vechilor legături istorice dintre noi! Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea, după un frumos parcurs, aidoma spărgătorului de gheață Perseus, în concursul „Duelul Ansamblurilor” din cadrul emisiunii „La Măruță” a postului PRO Tv, a ajuns în semifinală! Aceasta se va desfășura marți, 20 februarie 2018, între orele 15.00 și 17.00, „Baladele…” având ca adversar Ansamblul „Doina Bâscovului” din județul Argeș. Departajarea ansamblurilor se face pe baza numărului de voturi exprimate prin SMS de către telespectatori în timpul emisiunii.
  • Populația Județului Tulcea (1 iulie 2010): 245.899 locuitori;
  • populația Județului Argeș (3 februarie 2012): 591.353 locuitori!
  • Frați sibieni, ne domină regățenii prin număr!

Dar, populația județului Sibiu (statistică 2017) fiind de 465.271 de locuitori, pentru istoria care ne leagă, făcându-ne mai frați ca frații, vă rugăm să sprijiniți marți, 20 februarie 2018, între orele 15.00-17.00, prin votul dumneavoastră dat prin SMS (1266 TULCEA), Dobrogea, conform devizei: „Dați un SMSeu, costă doar un leu!” Tulcenii vă mulțumesc pentru asta și vă așteaptă alături de ansamblul tulcean! Vă așteptăm și în baltă, adică în Delta Dunării, oricând gata cu ceaunele cu borș! Plus caisată!
1266 TULCEA




Comitetul de Inițiativă „Urmașii Vechilor Mocani”
  • Anca Rotărescu, conservator expert la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, sibiancă
  • Doru Muscă, medic în Tulcea, sibian
  • Dan Arhire, jurnalist în Tulcea, medieșean
    Trimite prin e-mail