duminică, 10 decembrie 2017

Publicat la 12/10/2017 05:10:00 p.m. de Anonim

Amintiri cu Regele Mihai. Acum 20 de ani, Majestatea Sa a vizitat burgul de pe Târnava Mare


Regele Mihai a murit la vârsta de 96 de ani. „Am pierdut, ca voi toți, un părinte”, transmite un mesaj emoţionant Principesa Margareta. Cortina timpului cade nemiloasă peste ultimul şef de stat rămas în viaţă, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Amintiri, istorie, fapte, controverse, timpul va alege din toate, pentru că viaţa Regelui Mihai a fost o veritabilă poveste. Medieşenii sunt şi ei parte a acestei poveşti, pentru că acum 20 de ani Majestatea Sa a vizitat burgul de pe Târnava Mare. Martor la vizita eveniment a fost şi istoricul şi jurnalistul medieşean Ion Mihai Ionescu, iar amintirile sale sunt consemnate într-un amplu studiu cu valoare de document, publicat în volumul III al seriei „Mediaş 750”.


Autor: Milu OLTEAN

„În studiul de faţă, printr-un recurs la istorie, dorim să readucem aminte prin imagini şi mărturiile participanţilor de memorabila vizită a M.S. Regele Mihai I şi Regina Ana a României în municipiul de pe Târnava Mare, cu menţiunea că la invitaţia oficialităţilor de la nivelul Consiliului Local şi Primăriei, M.S. Regina Ana a vizitat de două ori municipiul Mediaş”, începe studiul profesorului medieşean, care a fost martor şi la prima vizită a Reginei la Mediaş, iar mai apoi, în 25 august 1997 la vizita Majestăţilor Sale la Mediaş, când vreme de câteva zile a avut ocazia să însoţească suita regală. Amintiri de neuitate, cu o extraordinară valoare, mai ales că au fost consemnate în paginile unei cărţi. Mai mult decât atât, la 20 de ani de la acel eveniment, orice consemnare reprezintă un adevărat document.

Zile fierbinţi

Sunt deja binecunoscute şicanele pe care regimul post-revoluţionar le-a pregătit Majestăţii Sale Regele Mihai, ori de câte ori acesta a încercat să se reîntoarcă în ţară, imediat după evenimentele din ’89. Ion Mihai Ionescu scrie că, după o serie de încercări, mai mult sau mai puţin reuşite, în luna august 1997 Regele Mihai şi Regina Ana încep o călătorie în România, din Arad la mănăstirile din Moldova, dar şi prin Transilvania, pe traseul Sighişoara - Mediaş - Sibiu - mănăstirea Sâmbăta de Sus - Mărginimea Sibiului - Făgăraş. Organizatorii vizitei ceruseră acceptul ca Majestăţile Lor să fie primite şi la Mediaş. Ionescu îşi aminteşte că în seara zilei de 24 august a fost chemat la Primăria Mediaş, unde în biroul primarului Dionisie Bucur era o dispută aprinsă cu privire la oportunitatea primirii M.S. Regelui Mihai I. Vremurile erau complicate, Constantinescu îl învinsese pe Iliescu cu un an înainte, primarul de atunci al Mediaşului era în PDSR, Transilvania era a Convenţiei Democrate, presiunile veneau de la Bucureşti. „Unii consilieri locali ai PDSR, PSM şi PUNR, pe baza ordinelor de partid, se opuneau vehement primirii Regelui, având în vedere acţiunile precedente ale regimului Iliescu”, scrie Ionescu. Iar apoi continuă: „În discuţia purtată de faţă cu dl. Bucur, ca istoric şi jurnalist am pledat, alături de alţi consilieri pentru primirea oficială a M.S. Regele Mihai I, datorită personalităţii sale istorice, a legăturii sale cu Mediaşul ca elev onorific al Şcolii Tehnice a Aeronauticii. În final, în ciuda poziţiei ostile din propriu partid, dl. Dionisie Bucur primar al municipiului între 1990-2000, a fost de acord cu primirea M.S. Regelui Mihai I, mai ales că în urmă cu doi ani, în 1995, vizita M.S. Regina Ana se bucurase de succes”, consemnează Ion Mihai Ionescu în studiul „Vizita Majestăţilor lor, Regele Mihai I al României şi Regina Ana la Mediaş – 25 august 1997”.


Minute pentru eternitate

Istoricul şi jurnalistul medieşean rememorează apoi faptul că, a doua zi, a plecat împreună cu alţi colegi din presă spre Sighişoara, să surprindă cele mai importante momente ale vizitei cuplului regal.  Regele şi Regina înnoptaseră la Daneş, iar drumul spre Sighişoara l-au făcut cu maşina de teren Land Rover 4x4, condusă chiar de Regele Mihai. Ion Mihai Ionescu surprinde vizita cuplului regal la Sighişoara şi relatează mai apoi, cu emoţie, un scurt dialog cu Regele, chiar înainte de plecarea spre Mediaş. Discuţia s-a legat în jurul perioadei în care Majestatea Sa a fost elev al Şcolii Tehnice a Aeronauticii din Mediaş, iar Regele şi-a adus aminte că a fost în vizite scurte, de câteva ori la Mediaş. Discuţia a mers şi într-o zonă mai tehnică, Regele Mihai mărturisindu-şi încă odată pasiunea pentru maşini. „În cursul dialogul nostru de pe Domeniul «Dracula», m-a impresionat privirea lungă şi concentrată a M.S. Regele Mihai atunci când răspundea la întrebări”, a consemnat Ionescu.

25 august 1997, o dată pentru istoria oraşului

Convoiul s-a deplasat spre Mediaş, iar jurnalistul îşi aduce aminte de oamenii care aşteptau emoţionați în faţa Primăriei. Momentele au fost deosebite. „O mulţime compactă de aproape 1.500 de oameni scanda continuu: „Nu mai vrem 10 Mai fără Regele Mihai”, „Regele Mihai”, „Regina Ana”, „Veniţi acasă”, „Monarhia salvează România”. De-a lungul pieţei Mihai Eminescu şi a parcării din spatele hotelului Central, mulţimea formase un culoar viu, prin care maşinile convoiului regal au trecut încet”. „Majestatea Sa a reuşit cu greu să coboare din Land Rover alături de M.S. Regina Ana fiind întâmpinaţi de câteva sute de oameni, inclusiv pe parapeţii scărilor primăriei”. Majestăţile lor au fost întâmpinate de primarul Dionisie Bucur şi de oficialităţi locale, iar Regelui Mihai i s-a deschis balconul primăriei. „Primarul municipiului l-a invitat în biroul său de unde a deschis balconul ce făcea legătura spre Piaţa Corneliu Coposu pentru ca M.S. Regele Mihai I să salute mulţimea adunată în faţa Primăriei. Majestatea Sa a primit ovaţiile a circa 1.500 de oameni aflaţi în piaţă. Pentru că a permis deschiderea balconului Primăriei ca M.S. Regele Mihai I să salute publicul, primarul Bucur a fost criticat de unii lideri anti-monarhişti din PUNR şi PDSR”, consemnează Ionescu. Acesta punctează faptul că din cauza timpului scurt alocat vizitei, Majestăţile Lor nu au mai vizitat şi fosta Şcoală de aviaţie din oraş.

Reporter în suită

Ion Mihai Ionescu a consemnat faptul că la sfârşitul vizitei regale la Mediaş a primit invitaţia de a însoţi, alături de un coleg cameraman, suita regală, în continuarea vizitei. Casa Regală dorea filmarea integrală a vizitei în judeţul Sibiu, aşa că medieşenii de la TV AS au fost cooptaţi în echipă. Vizita a continuat în următoarele zile la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, în mai multe localităţi din judeţ, dar şi în municipiul-reşedinţă. Relatările sunt emoţionante, iar Ion Mihai Ionescu oferă o serie de amănunte. „După întâlnirea cu oficialităţile de la Primăria şi Prefectura Sibiu, vizita la Mitropolitul Transilvaniei Î.P.S. Antonie Plămădeală (care datorită bolii grave era imobilizat într-un scaun cu rotile), a urmat întâlnirea din centrul Sibiului cu publicul în faţa Muzeului Naţional Brukenthal, pe care am înregistrat-o pe peliculă. Oamenii, mulţi dintre ei vizibili emoţionaţi, strângeau mâna M.S. Regelui şi M.S. Reginei şi scandau: „Regele Mihai”, „Regina Ana”, „Monarhia salvează România”. Majestăţile Lor au primit flori, tablouri, cărţi şi albume vechi cu fotografii înfăţişându-l pe Rege tânăr”, a scris Ionescu. 


În concluzie

Comunicarea istoricului şi jurnalistului medieşean se încheie cu o serie de concluzii, care punctează momentul istoric al vizitei Majestăţilor Lor la Mediaş. „Vizita istorică de acum 20 de ani, a Majestăţilor Lor, Regele Mihai I şi Regina Ana la Mediaş în 25 august 1997 şi în judeţul Sibiu în perioada 25-29 august 1997 rămâne unul din cele mai semnificative momente pentru comunitatea noastră, după căderea regimului comunist în decembrie 1989, datorită faptului că M.S. Regele Mihai I este una dintre marile personalităţi ale istoriei României din secolul al XX-lea. Rege la 19 ani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o ţară cu o scenă politică complicată, domnind patru ani sub dictatura militară a mareşalului Ion Antonescu, a decis arestarea acestuia şi întoarcerea armelor, de partea aliaţilor, acţiune care a determinat colapsul frontului german în Sud-Estul Europei, a permis trupelor sovietice aliate să pătrundă în Balcani scurtând războiul cu şase luni. De aceea, M.S. Regele Mihai I a fost onorat de către multe din fostele state aliate, inclusiv Statele Unite ale Americii, Franţa şi Uniunea Sovietică”, scrie istoricul şi jurnalistul medieşean în studiul său.
    Trimite prin e-mail