duminică, 10 decembrie 2017

Publicat la 12/10/2017 05:06:00 p.m. de Anonim

2018 va fi anul cu cele mai mari investiții publice din istoria comunei Biertan


Primăria comunei Biertan are pregătite pentru implementare, în anul 2018, trei mari proiecte. „Am reușit să atragem pentru anul următor peste 20 de milioane de lei prin diferite programe europene și guvernamentale de finanțare: PNDL, PNDR și POCU. Este anul cu cele mai mari investiții din istoria comunei Biertan“, anunță primarul Mircea Dragomir.


Primul din cele trei proiecte are în vedere realizarea de racorduri la rețeaua de canalizare existentă și extinderea rețelei canalizare în satele Biertan și Richiș.

Canalizare la Biertan și Richiș

Principalele capacități tehnice ale acestui proiect sunt realizarea de racorduri de canalizare, extinderi de rețea de canalizare gravitațională și sub presiune, în lungime de 13.441 metri liniari, două stații de pompare apă uzată, 336 de cămine colectoare, 776 de racorduri de canalizare și 22 de subtraversări de drum județean. Acest proiect a fost selectat pentru finanțare prin PNDL II 2017-2020 și are valoarea de 5.951.057 lei, din care contribuția comunei Biertan este de 260.886 lei. „Este un proiect mare, care prin realizarea lui rezolvă și problemele mai vechi pe care le aveam la  sistemul de canalizare. Până la primăvară, sperăm să finalizăm procedura de licitație și să demarăm lucrările atât de necesare“, a explicat primarul Mircea Dragomir. 

Cel mai așteptat proiect

Proiectul de reabilitare și modernizare a drumului comunal DC 24 Biertan - Copșa Mare și modernizarea unor străzi interioare în localitățile Biertan și Richiș este finanțat prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, Măsura 7.2, și are o valoare de 7.635.156 lei.
Principalele caracteristici ale proiectului sunt: asfaltarea drumului comunal de la Biertan la Copșa Mare, asfaltarea străzilor Horea, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Cloșca, Mărginaș, Brazilor, Al. I. Cuza și două străzi în satul Richiș. Totodată, vor fi realizate rigole, podețe și trei poduri mari. „Este cel mai așteptat proiect al locuitorilor din comuna Biertan, care prin realizarea lui transformă comuna Biertan într-o comună cu adevărat europeană. Deja am obținut avansul de 45 la sută din proiect. Așteptăm finalizarea procedurilor de licitație apoi, cum se realizează racordurile la canalizare, asfaltăm străzile și drumurile“, a adăugat edilul.

„Note pentru viitor”

Acest proiect este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 74/6/18, Programul „Școală pentru toți”, și are o valoare de 5.873.617 lei. Prioritatea acestui proiect este reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare. Concret, 410 copii din comuna Biertan vor participa la „Școală după școală” și ateliere de informatică, origami, pictură, tâmplărie, lut, croitorie. Și părinții vor fi integrați în proiect și vor fi cuprinși în programul „Școala părinților”, prin care vor dobândi abilități noi de creștere și educarea copiilor, vor învăța lucruri despre sănătatea copiilor, educație și alimentație.

Inițiative sociale

Administrația locală are pregătite pentru anul viitor și alte proiecte. Astfel, cu finanțare europeană prin GAL Dealurile Târnavelor, primarul Dragomir are în vedere modernizarea bazei sportive a localității Biertan, de care vor beneficia tineretul și copiii, dar și celelalte categorii de populație, prin realizarea unui teren de sport modern, a unui spațiu de joacă pentru copii și a unei zone de agrement. „În momentul de față, avem implementat un serviciu de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu, pe care dorim să-l dezvoltăm prin dotarea lui cu diverse echipamente care ne permit să ajutăm aceste persoane. De exemplu, dorim să achiziționăm o mașină de spălat rufe profesională, un uscător de rufe, o mașină de călcat rufe și diferite aparate de monitorizare a stării de sănătate. Astfel, vom oferi servicii mai multe și mai folositoare pentru persoanele vârstnice. Aceste proiecte mai sus menționate sunt din fonduri atrase din surse externe care sunt deja certitudine. După votarea bugetului local, pot să vă confirm și proiectele care le vom realiza din bugetul nostru“, conchide primarul din Biertan.
    Trimite prin e-mail