vineri, 10 noiembrie 2017

Publicat la 11/10/2017 12:26:00 p.m. de Anonim

Şah şi sport în şcolile medieșene


Festivalul „Şah şi sport în şcoală” debutează sâmbătă la Şcoala „Mihai Eminescu” din Mediaș. Competiţia inedită, care aduce la start concurenţi în faţa tablei de şah şi concurenţi la diferite probe sportive este organizată de Clubul Tera Şah, coordonat de antrenorul Emil Deliman. 


Autor: Milu OLTEAN

De ani buni de zile, antrenorul medieşean Emil Deliman este neobosit în munca sa de descoperire a micilor şahişti, de pregătire şi însoţire a acestora pe drumul către performanţă. Deşi sportul minţii are o concurenţă acerbă, asta numai dacă ne gândim la expunerea pe care o are fotbalul în buletinele de ştiri, sau atenţia de care se bucură alte sporturi comparativ cu şahul, mai sunt oameni dedicaţi, care cred cu tărie că şahul modelează, oameni, caractere, mai mult decât alte discipline sportive. Antrenorul Deliman este unul dintre acei oameni. Mai mult decât atât, Emil Deliman a venit cu ideea unei competiţii inedite, care să promoveze atât şahul în şcoli, cât şi mişcarea.


Şah şi mişcare

După ce a încercat anul trecut, la nivelul a două şcoli medieşene, să împace tabla de şah cu diferite alte întreceri sportive, anul acesta Emil Deliman va da startul Festivalului „Şah şi sport în şcoală”. Competiţia va debuta sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 9, la Şcoala „Mihai Eminescu din Mediaş”. „Ideea a fost de a îmbina nevoia de mişcare cu statul pe scaun la şah. Asta, deoarece un jucător de şah de clasă medie stă mult pe scaun, dar în acelaşi timp are nevoie şi de mişcare. Mie mi-a venit ideea de a îmbina şahul cu mişcarea atunci când am observat că unii dintre cei mai buni elevi de la clubul nostru, Tera Şah, cam evitau orele de sport. Aşa, am decis să organizez acest festival, la care să-i invit pe toţi elevii din Mediaş, dar şi din şcolile din Dârlos sau Ighiş”, ne-a povestit Deliman.


Cinci turnee

Festivalul este programat să înceapă cu un turneu în această sâmbătă, iar până la sfârşitul anului şcolar 2017-2018 să mai aibă programate încă patru turnee. Practic, elevii de la şcolile participante se vor duela în faţa tablei de şah, iar în pauzele dintre rundele de joc se vor întrece la diferite discipline sportive, în sala de sport sau pe teren, în aer liber. „Întreg Festivalul va avea cinci turnee, dintre care primul este programat sâmbătă, la Şcoala «Mihai Eminescu». Participarea elevilor este liberă, pot participa chiar şi elevi din Dârlos sau Ighiş, prin intermediul profesorilor lor de sport, sau prin intermediul profesorilor de sport implicaţi. Nu sunt condiţii speciale de înscriere, nu se percep taxe, elevii care doresc să joace şah şi să facă mişcare într-o competiţie organizată sunt bineveniţi. Începem cu runda de şah, apoi avem probă sportivă, aruncarea mingii la coş, sărituri, diferite alte probe din curricula şcolară. Probele nu sunt făcute la un nivel ridicat, ci la un nivel accesibil tuturor elevilor. În cadrul unui turneu sunt cinci runde de şah intercalate cu cinci probe de mişcare”, spune Emil Deliman.


Campionii se cunosc la anul

Festivalul se va încheia undeva în luna mai a anului viitor, după ce participanţii vor fi trecut prin toate cele cinci turnee organizate. Participanţii câştigă puncte în funcţie de rezultatele lor din timpul competiţiilor, iar cei mai buni se vor duela în finală. „Unul dintre scopurile acestui festival este şi de a găsi noi elevi interesaţi de şah, pentru a-i legitima la club, pentru a-i pregăti pentru performanţă. Ca şi amănunte, în cadrul celor 5 turnee, clasamentul se face individual, dar vor fi două secţiuni separate, Open pentru elevii din clasele1-4 şi Open pentru clasele V-VIII. E un turneu adresat în special elevilor nelegitimaţi la şah, dar la care vor putea participa şi legitimaţi. Din punctul meu de vedere, sunt destui copii care joacă, care ştiu să joace, dar nu sunt legitimaţi şi nu doresc, sau nu participă în competiţiile oficiale. Unii dintre ei chiar joacă la un nivel destul de bun. Chiar cunosc mai mulţi elevi care joacă la un nivel destul de bun, care ar putea face trecerea la legitimaţi. Sperăm ca prin genul acesta de competiţii să reuşim să trezim în ei dorinţa de a face performanţă. E un interes al nostru de a-i atrage pe copii către şah, să facem schimbul de generaţii”, a explicat antrenorul.

EMIL DELIMAN | preşedinte Club Tera Şah Mediaş: „La festivalul nostru vom avea câte două  partide de şah transmise live, pe site-ul sahinmedias.wordpress.com. Avem două table digitale disponibile, achiziţionate prin intermediul sponsorilor de la Romgaz şi cred că în multe cazuri părinţii pot să-şi vadă copiii jucând.”

Şahul, la concurenţă

Antrenorul Emil Deliman spune că în ciuda atâtor „tentaţii”, copiii din oraş continuă să vină la clubul de şah, pentru a învăţa tainele dintre cele 64 de pătrăţele albe şi negre. Numai că, mulţi vin, dar puţini aleg să-şi sacrifice timpul pentru a face performanţă. „Din păcate, rămân cam 10 la sută din cei care vin. Vin destui la începutul anului şcolar, dar apoi încet, încet, renunţă, nu rămân pentru a face performanţă. Tentaţiile din jur poate sunt prea mari, sacrificiul de timp pentru a veni la antrenament, pentru a studia, nu le convine. În general, şahul nu e un sport scump, care să necesite echipament scump, nu trebuie investiţii financiare mari, sunt câteva turnee mari pe an, unde cheltuielile nu sunt foarte mari... Probabil că părinţii vor mult, îşi duc copiii la dans, la înot, la muzică, la mai multe, dar copiii nu face nimic serios... se împart în multe locuri, fac multe activităţi extraşcolare dar nu se focusează pe ceva anume. Una e când ajung în competiţii, acolo te poţi forma în ceea ce priveşte concentrarea, testarea limitelor, dorinţa de a reuşi”, crede antrenorul medieşean.

Turneu de o zi

Cele cinci turnee din cadrul festivalului vor avea loc la Şcoala „Mihai Eminescu“, Şcoala „George Popa“, Gimnaziul „Cireşarii“, Şcoala nr. 4 şi Şcoala „C.I. Motaş“. Fiecare turneu se va desfăşura într-o singură zi, deoarece probele vor fi de şah rapid, în contextul în care şi probele de sport nu vor implica dueluri ample. Competiţia nu este una care să se axeze pe premii, dar cu toate acestea participanţii vor fi răsplătiţi cu diplome şi cupe.


    Trimite prin e-mail