vineri, 8 septembrie 2017

Publicat la 9/08/2017 04:07:00 p.m. de Anonim

Placă comemorativă pentru Gustav Albert Reissenberger

Dezvelirea unei plăci comemorative dedicată medieșeanului Gustav Albert Reissenberger va avea loc sâmbătă, 9 septembrie. Evenimentul este programat la ora 10.30, în fața Casei Schuller. Reissenberger a trăit în perioada 1844 - 1915 și a fost editor și tipograf. El a fondat și a editat ziarul german „Mediascher Wochenblatt / Mediascher Zeitung” (1893 - 1944). La tipografia Reissenberger a fost tipărit si ziarul maghiar „Medgyesi Ujsag”.


Autor; Mircea HODÂRNĂU

Gustav Albert Reissenberger s-a născut la 21 mai 1844, la Sibiu, într-o familie de emigranţi evanghelici din Austria, potrivit site-ului andreeabooks.wordpress.com.

Școlit în Austria și Germania

Încă la vârsta de 11 ani, G.A. Reissenberger a trebuit să părăsească şcoala şi a intrat ca ucenic în tipografia Klosius. După terminarea uceniciei, a lucrat în diferite tipografii din Imperiul Austriac şi din Germania şi s-a întors de abia în 1867 la Sibiu, desigur, cu o experienţă bogată.
Patru ani mai târziu, în 1871, s-a stabilit la Mediaş, unde a înfiinţat o tipografie, iar mai târziu şi o librărie şi o legătorie de cărţi, cu ultimul sediu în Piaţa Mare (azi Piaţa Regele Ferdinand I) nr. 20.


Fondatorul primul ziar german din Mediaș

G.A. Reissenberger a activat şi ca editor, scoţând un număr mare de cărţi şi broşuri din literatura beletristică şi istorică săsească. Un merit deosebit îi revine prin fondarea, în 1893, a primului ziar local în limba germană, „Mediascher Wochenblatt“, care apărea o dată pe săptămână şi care şi-a continuat apariția, după 1919, sub titlul „Mediascher Zeitung” până în anul 1944. Din anul 1905 până în 1918, Reissenberger a publicat ziarul în limba maghiară „Medgyesi Ujság”, devenind chiar și editorul acestui ziar începând cu anul 1908.

Important pentru Mediaș

A fost un om foarte activ, nu numai în domeniul economic, ci şi pe plan social, având un rol important în diferitele asociaţii înfiinţate la sfârşitul secolului al XIX-lea la Mediaş. Astfel, a fost mult timp preşedintele Reuniunii meseriaşilor, preşedintele Camerei comerciale, a iniţiat înfiinţarea unei şcoli de ucenici comercianţi şi alte acţiuni sociale, ca renovarea azilului pentru săraci şi a cimitirului evanghelic. Când a murit, în 1915, se număra printre personalităţile de seamă ale oraşului.

Moștenirea

După moartea lui G.A. Reissenberger, tipografia şi, împreună cu ea, şi editura ziarului „Mediascher Wochenblatt“ respectiv „Mediascher Zeitung“ au rămas în proprietatea familiei, fiind condusă de fiul Otto Reissenberger, dar purtând în continuare numele „G. A. Reissenberger“.
Dr. Hansotto Drotloff a dat publicității, pentru posteritate, o copie a contractului prin care firma Reissenberger a fost fuzionată cu firma Feder & Benzion, tot o editură, în anul 1924. Interesantă e pagina cu semnăturile unde apar o serie de personalităţi de seamă, precum prim-preotul Römer, industriaşul Samuel Karres, ștampila Fabricii de Geamuri şi semnătura directorului Kohlener etc. Originalul se află la Siebenbürgische Bibliothek în Gundelsheim.
    Trimite prin e-mail