luni, 28 august 2017

Publicat la 8/28/2017 10:44:00 a.m. de Anonim

Alege contorizarea individuală! Spune stop diferențelor de contor!


Operatorul regional de apă și apă uzată, Apa Târnavei Mari, a demarat recent o campanie de informare a medieșenilor din imobilele de tip condominiu, asupra separării măsurării consumului de apă. Prin alegerea contorizării individuale, medieșenii pot spune „Stop diferențelor de contor!”, plătind doar atât cât consumă în apartamentele lor.


Cele mai multe blocuri din Mediaș sunt racordate la sistemul public de distribuție a apei potabile printr-un branșament, la capătul căruia este montat un contor general, ce măsoară consumul de apă în întreg condominiul. Așa cum spune legea, contorul de branșament este ultima componentă a sistemului public de alimentare cu apă, iar facturarea se face în funcție de indicațiile contorului general. După contorul general, aflat de regulă în subsolul tehnic, instalația distribuie apa în apartamente. În apartamente sunt montate apometre, utilizate ca repartitoare de costuri, pentru repartizarea pe fiecare locuință a consumului de pe contorul general. În situații ideale, consumul de pe contorul general este același cu suma tuturor apometrelor din scara unui bloc. Sunt însă și situații în care cantitatea de apă înregistrată de contorul general este mai mare decât suma consumurilor de pe apometre, caz în care diferența de apă se împarte pe factura tuturor locatarilor din scara blocului. Acestea sunt așa numitele „diferențe de contor”, regăsite pe factura de apă.

Cauzele diferențelor de contor

În funcție de diferența dintre înregistrarea de pe contorul general și suma consumului de pe apometrele dintr-o scară de bloc, „diferențele de contor” pot fi nesemnificative, dar pot fi și mai mari, aducând nemulțumirea consumatorilor. Potrivit reprezentanților societății Apa Târnavei Mari, „diferențele de contor” au mai multe cauze. „Putem vorbi de faptul că unii proprietari nu sunt găsiți acasă pentru citirea apometrului și recurg la autocitire, care poate genera inexactități. Diferențele de contor apar și pentru că citirea de pe contorul general și a apometrelor din apartamente nu se poate face, în unele cazuri, în aceeași zi. Diferențele de contor apar și din cauza consumului fraudulos al unor locatari, care nu poate fi depistat decât prin acces inopinat, dar și din cauza unor pierderi pe instalațiile interioare ale blocului. Diferențele de contor pot avea drept cauză și clasa de precizie diferită dintre contorul general și apometrele din apartamente, acestea din urmă nefiind înregistrate metrologic”, au precizat reprezentanții Apa Târnavei Mari.

Stop diferențelor de contor! 

Totuși, „diferențele de contor” nu sunt bătute în cuie, ci pot fi înlăturate! Iar modalitatea prin care medieșenii din condominii le pot înlătura definitiv de pe factura de apă este la îndemâna tuturor. Practic, este vorba despre o măsură tehnică recomandată de către Apa Târnavei Mari, prin care branșamentul unic din subsol este înlocuit cu un branșament ramificat, care să permită montarea unui contor de branșament pentru fiecare apartament, acesta fiind alimentat cu apă prin instalația sa proprie. Concret, toate contoarele de branșament ale apartamentelor vor fi montate într-un cofret la subsol, iar apa va ajunge în fiecare apartament prin instalații separate. Astfel, fiecare apartament va plăti doar ce înregistrează propriul contor, în plus, locatarii nu vor mai fi deranjați pentru citirea contoarelor în casele lor, această operațiune făcându-se însubsolul tehnic, de către personalul operatorului. „Este recomandarea noastră pentru toți medieșenii din condominii! Este un proces care implică și costuri din partea locuitorilor, dar și din partea noastră, dar cu un efort minim se pot înlătura „pierderile de contor”, în așa fel încât fiecare locatar să plătească doar ce se consumă în apartamentul său”, spun reprezentanții Apa Târnavei Mari.


Deranj minim în casă!

Există o temere în rândul populației, că separarea consumului de apă înseamnă un mare deranj în casă, găuri noi în pereți, țevi care traversează inestetic apartamentul dintr-o cameră în alta din baie în bucătărie. Total neadevărat! Spre exemplu, într-un bloc care nu are făcută separarea consumului, apa ajunge în casele locatarilor pe o singură coloană, la care este conectat fiecare apartament. În cazul separării consumului, fiecare apartament va avea propria instalație de alimentare, care pleacă de la propriul branșament din subsol. Practic, în loc de o coloană care alimentează toate etajele, vor fi executate mai multe instalații, câte una pentru fiecare apartament. Apa va ajunge în case pe același traseu al vechii rețele. „Fiecare apartament va avea propria instalație, care pleacă de la branșamentul fiecăruia din subsolul tehnic și urmează traseul vechi al instalației comune. Acolo unde e vorba de mai multe puncte de alimentare în același apartament, instalația nouă nu traversează spațiul interior al apartamentului, ci este ramificată după branșamentul din subsol și urmează vechiul traseu al instalației, astfel încât instalația nouă să fie branșată la rețeaua deja existentă în apartament. Singurul deranj în casă este la punctul de branșare a noii instalații la rețeaua deja existentă a apartamentului”, spun reprezentanții Apa Târnavei Mari.

Pașii către contorizarea individuală

Separarea măsurării consumului de apă la nivel de apartament se face numai la cererea utilizatorilor, cu acordul majorității locatarilor. Practic, după ce locatarii iau decizia, aceștia își desemnează un reprezentant care merge la sediul Apa Târnavei Mari, pentru completarea Dosarului solicitării de separare. Totodată, odată cu aprobarea acestui dosar, reprezentantul cetățenilor va primi informațiile necesare legate de firmele agreate pentru a face proiectarea și execuția efectivă a lucrării. Costurile legate de proiectarea și execuția la instalațiile interioare de la contorul de branșament și până în apartamente sunt suportate de locatari, în timp ce Apa Târnavei Mari se va îngriji de proiectarea și execuția modificării branșamentelor, a căminului de contoare, de montarea și sigilarea contoarelor. Proiectantul și executantul aleși de utilizatori vor face toți pași necesari pentru obținerea avizelor necesare de la Apa Târnavei Mari. După obținerea tuturor avizelor și executarea lucrării este programată recepția, iar locuitorii sunt contorizați individual și pot spune „adio” diferențelor de contor.

- Cele mai multe scări de bloc din Mediaș care au aplicat metoda separării consumului de apă se află în cartierul Vitrometan.
- Regulamentul de separare a fost aprobat prin HCL 132 / 30.05.2011
- Prima solicitare din Mediaș: 27.02.2012, str. I.C. Brătianu
- Costurile proiectării și execuției diferă pentru fiecare apartament în parte, un locatar de la etajul 4 având costuri puțin mai mari decât un locatar de la parter, din cauza lungimii noii rețele.


    Trimite prin e-mail