joi, 27 iulie 2017

Sala Polivalentă, bijuteria Clujului construită de sibienii de la CON-A, îşi măreşte capacitatea la 10.000 de locuri. Cum va arăta sala | FOTO


Construcţia Sălii Polivalente a început în perioada în care primarul Emil Boc era prim ministru şi succesul proiectului se datorează insistenţei cu care a susţinut finalizarea obiectivului. Clujul a trecut, astfel, în faţa Bucureştiului cu cea mai mare Polivalentă din ţară.



La trei ani de la inaugurare, Sala Polivalentă, realizată de constructorul sibian CON-A, rămâne cel mai important loc unde se desfăşoară evenimente de talie europeană şi mondială în România.
La începutul anului, Sala Polivalentă a fost închisă pentru lucrări de extindere şi modernizare pentru a se ridica la standardele cerute de Federaţia Internaţională de Baschet, în condiţiile în care Cluj-Napoca va găzdui în august Campionatul European de Baschet. În urma câştigării de către Cluj-Napoca a organizării unei grupe la Campionatului European de Baschet- FIBA Euro Basket 2017, trebuia extinsă capacitatea sălii de la 7.272 de locuri la 10.000 de locuri.
Modernizările sunt comparabile cu marile săli din Europa, extensii, ecrane, sistem digital de publicitate, ecrane care să permită vizionarea spectacolelor sau a competiţiilor sportive din sală în afara sălii. “Va fi o sală care să răspundă tuturor exigenţelor de competiţii de cel mai înalt nivel european”, promiteau autorităţile.
Contractul pentru extinderea capacității Sălii Polivalente a fost semnat tot cu societatea CON-A din Sibiu, cea care s-au ocupat și de contractul inițial pentru construcția sălii de sport.
Valoarea lucrării este de aproximativ 16 milioane lei, bani alocaţi din bugetul local.
Primăria municipiului Cluj-Napoca este inițiatorul și beneficiarul acestui proiect, văzut ca o necesitate pentru comunitate încă din anul 2008, când au fost făcute primele demersuri pentru realizarea sa.



CUM S-A MODIFICAT POLIVALENTA

Pentru asigurarea acestei capacităţi au fost necesare unele modificări în interiorul sălii de sport pentru a pune la dispoziţia organizatorilor spaţiile şi facilităţile necesare conform manualului FIBA Eurobasket 2017.
“Gradenele retractabile de trei rânduri, respectiv cele de 12 rânduri de la nivelul parterului se vor strânge sub gradenele de beton, iar în locul lor s-au instalat alte gradene fixe, dar demontabile, pe structură metalică, cu mai multe rânduri de locuri (aproximativ 1600 locuri) şi implicit un alt unghi mai mic, de la gradena de beton până la marginea terenului de baschet. Pe gradenele nou create s-au amplasat scaune asemănătoare ca  structură, finisaj şi culoare cu cele existente în sală”, dezvăluie reprezentanţii firmei CON-A.
Potrivit acestora, în locul tribunei D a  fost creată o tribună cu mese pentru media cu 124 de poziţii, iar în tribuna C s-au realizat locurile pentru comentatori şi două platforme pentru camere TV.
“Tot aici se vor amplasa şi locurile corporate. Acestea reprezintă locurile cu vizibilitatea cea mai bună, fiind amplasate la nivelul terenului lângă marginea marcajului de baschet. Pentru a întruni numărul de scaune solicitat pentru organizarea unei grupe la FIBA Eurobasket 2017 a fost necesară amplasarea unor tribune cu scaune şi la nivelul 3, în tribuna A şi C. Pentru asigurarea condiţiilor necesare publicului la etajul 3 s-au realizat două grupuri sanitare pe capetele tribunei A, adiacente caselor de scară de pe colţuri. Iar în ceea ce priveşte evacuarea persoanelor de la etajul 3 s-au realizat două noi scări, amplasate simetric, care vor lega etajul 2 de etajul 3”, spune Cristian Maniţiu, director executiv zonal CON-A.


UNDE S-A INTERVENIT ŞI CE A FOST RELOCAT

Reprezentanţii firmei care se ocupă de modernizarea Sălii Polivalente mai spun că pentru a îndeplini cerinţele FIBA Eurobasket 2017 au fost necesare anumite intervenţii sau relocări de funcţiuni.
“Au fost create noi accese şi spaţii pentru diferitele categorii de spectatori. Accesul media se va realiza de pe latura nordică, pe uşile adiacente casei de bilete. Acesta va fi în contact direct cu o nouă sală de conferinţe amenajată în spaţiul prevăzut pentru sala de forţă. Spaţiul pentru hidromasaj va fi înlocuit de recepţia pentru media şi biroul media. Pe culoarul dintre intrarea în clădire şi intrarea propiu zisă în sala de sport se va amenaja zona mixtă pentru interviuri cu membrii echipelor, după meci. Se vor utiliza bariere despărţitoare uşor de demontat pentru a nu încurca căile de evacuare.  Aceste spaţii noi vor fi în strânsă legătură cu tribuna D, care este şi tribuna media. Sub aceasta, în spaţiul fostului depozit, s-a amenajat camera de lucru (workroom) pentru media şi zonă de catering pentru aceştia. Pentru asta, depozitul actual a fost compartimentat cu pereţi de gipscarton, iar la nivelul tavanului au fost amplasate panouri fonoabsorbante, precum şi corpuri suplimentare de iluminat. Astfel, accesul reprezentanţilor media în tribună se va realiza de la nivelul terenului de sport. Toate panourile fonoabsorbante pentru tavan din spaţiile nou create se vor reutiliza pentru îmbunătăţirea acusticiii din sala de antrenament. Aceste panouri vor fi amplasate la nivelul tavanului, între grinzile de beton”, mai spune Maniţiu.
Acesta mai spune că actuala sală de fitness îşi va schimba destinaţia într-o sală de conferinţe, pentru a grupa toate facilităţile media într-un singur loc.
“Astfel, sala se va amenaja şi finisa conform cerinţelor FIBA. Instalaţia de sonorizare din sala de conferinţe existentă se va muta în sala temporară, pe toată durata evenimentului. Sala provizorie va fi cablată, iar toate echipamentele vor fi mufate. Două zone de flash interview vor fi instalate către ieşirile din sala (cea destinată sportivilor şi persoanelor din zona media)”, mai spun reprezentanţii CON-A.
De asemenea, au fost realizate şi o serie de baruri pentru public, la etajele 1, 2 si 3, cu un design unitar.


SCHIMBĂRI DE LA TERENUL DE JOC PÂNĂ LA PARKING

Reprezentanţii FIBA şi LOC (Comitetul Local de Organizare) vor avea accesul  în clădire pe la intrarea administraţiei, iar birourile acestora au fost amenajate în cadrul sălii de conferinţe existente la parter, mai spun reprezentanţii CON-A.
“Spaţiul adiacent, cu funcţiunea actuală de sală pentru presă va fi utilizat ca sală de întâlniri pentru aceştia. Conform cerinţelor FIBA, zona casei de bilete se va recompartimenta cu pereţi de gipscarton şi uşi cu foaie plină pentru a face loc unor încăperi destinate obiectelor interzise, precum şi una pentru obiecte pierdute şi găsite. Tot în incinta casei de bilete, o altă zonă recompartimentată va fi destinata pentru depozitarea materialelor. De asemenea, au fost completate sau suplimentate unele dotări, precum turnicheţi suplimentari pentru public, dotarea spaţiilor adiacente vestiarelor pentru sportivi cu echipamente de fitness, echipamente tehnice şi echipamente electronice”, au mai declarat aceştia.
Pe marginea terenului de joc, CON-A propune montarea unui inel de panouri LED conectare în serie, iar la etajul 2 a fost realizat şi un inel perimetral de panouri LED în zona sălii de sport, montate pe parapet.
“Pentru zona de parking se propune îmbunătăţirea sistemului de plata, prin completarea echipamentelor adiţionale la sistemul automat de parcare (precum interfon, case automate, cititor carduri de proximitate, o licenţă server pentru administrare carduri, cititor  de tichete cu cod de bare, dispencer bancnote şi eliberare rest). Se va mări zona dedicată publicului VIP prin upgradarea unui număr de scaune de la etajul 2.  A fost înlocuit astfel finisajul scaunului cu o variantă mai confortabilă. La exterior a fost realizat un turn media cu panouri led”, au conchis reprezentanţii firmei CON-A.

Cristian Maniţiu, director executiv zonal CON-A: “Clujul va avea în acest fel cea mai mare și mai modernă Sală Polivalentă din România, devenind un pol de atracție pentru organizarea evenimentelor și competițiilor internaționale de anvergură”.

SALA POLIVALENTĂ – TREI ANI DE CÂND CLUJUL SE AFLĂ PE HARTA INTERNAŢIONALĂ A EVENIMENTELOR

Sala Polivalentă a fost inaugurată în anul 2014 în urma unei investiții de 70 de milioane de lei din bugetul local și a găzduit deja numeroase evenimente printre care Campionatul European de Gimnastică  – masculin și feminin – în perioada 19-23 aprilie 2017, eveniment care s-a bucurat de un real succes și care a adus Clujului o vizibilitate foarte bună națională și internațională. De-a lungul timpului, sala a găzduit și alte competiţii sportive importante, concerte ale celor mai în vogă artişti, dar şi târguri sau expoziţii.
Poziționarea ei în imediata vecinătate a Sălii Sporturilor, vechea sală sportivă a Clujului, unde se pot desfășura secțiuni ale competiției, și lângă Cluj Arena, care oferă spații de antrenament și pregătire, a fost gândită special pentru evenimente sportive unde este necesar să existe mai multe săli de antrenament și săli oficiale pentru competiții.
Este un motiv de laudă pentru Cluj faptul că Sala Polivalentă este cea mai bine dotată sală multifuncțională din România și iese în evidență cubul video unic în țară, cu patru ecrane de mari dimensiuni care transmit imagini full HD, chiar în timpul evenimentelor. Sistemul de încălzire cu panouri solare și panourile fotovoltaice ce permit alimentarea iluminatului de siguranță a clădirii sunt cele mai performante instalate la noi în țară. De asemenea, clădirea este dotată cu un sistem de preluare a apelor pluviale, care sunt reutilizate la grupurile sanitare.
Construcția realizată de CON-A deține deja un record: este clădirea civilă din România cu cele mai lungi grinzi metalice, cu 73 de metri de deschidere liberă, dimensiuni care mai sunt întâlnite doar la hangarele avioanelor.

SALA POLIVALENTĂ ÎN CIFRE

  • 70 de milioane de lei – investiţia iniţială
  • 19 luni – durata lucrărilor
  • 38.410 mp  – suprafaţa totală
  • 10.007 – locuri în tribune
  • 443  – locuri de parcare