joi, 22 iunie 2017

Publicat la 6/22/2017 11:27:00 a.m. de Anonim

Școala Postliceală Auxila, din toamnă la Mediaș


Şcoala Postliceală Alma Mater și-a deschis porțile la Mediaș în urmă cu aproape trei ani. De atunci și până în prezent, a școlarizat peste 200 de elevi, viitori asistenți medicali generaliști și de farmacie. Încă de la începutul activității, unitatea de învățământ a avut drept partener Auxila Akademie din Germania, iar buna colaborare se va concretiza prin preluarea de către aceasta a Şcolii Postliceale Alma Mater.


Monitorul de Mediaş a stat de vorbă despre această transformare suferită de şcoală, despre implicaţiile ei şi ceea ce se va întâmpla în viitor, cu Viorel Pasc, directorul Şcolii Postliceale Auxila.

Monitorul de Mediaş: Şcoala Postliceală Alma Mater şi-a început activitatea în toamna anului 2014 la Mediaş. Cum a fost acel început de drum? Cum s-a născut, practic, această şcoală şi de ce era nevoie de ea?
Viorel Pasc: Încă din primăvara anului 2014, împreună cu Fundaţia Universitară Alma Mater din Sibiu, am pus bazele funcţionării la Mediaș a unei şcoli postliceale sanitare, ca alternativă la ceea ce exista pe piaţă în momentul respectiv, astfel că, după primirea tuturor avizelor şi documentelor necesare, şcoala a început să funcţioneze din toamna anului 2014. Lipsa de pe piaţa muncii a cadrelor medicale sanitare de nivel mediu a făcut ca, încă din primul an, foarte mulţi absolvenţi de liceu să se îndrepte spre şcoala noastră. Cu siguranţă că baza materială şi taxele de şcolarizare de bun simţ au contat foarte mult în momentul în care candidaţii s-au înscris la şcoala noastră.


Monitorul de Mediaş: Încă din primul an de activitate, le-aţi oferit elevilor posibilitatea de a face practica de specialitate la angajatori din Germania. Ce ne puteţi spune despre parteneriatul încheiat în acest sens cu Auxila Akademie?
Viorel Pasc: Da, într-adevăr, încă din primul an de activitate, am oferit elevilor posibilitatea de a efectua, fără costuri suplimentare, practica de specialitate la angajatori germani, Auxila Akademie fiind un jucător important pe piaţa muncii din Germania, încă de acum 26 de ani. Germania are nevoie în următorii 5 ani de peste 300.000 de asistenţi medicali calificaţi, asta şi datorită faptului că populaţia de acolo este îmbătrânită, iar statul german susţine angajarea de asistenţi medicali generalişti calificaţi din afara Germaniei. Tot din primul an, Auxila Akademie ne-a sprijinit în dotarea bazei materiale a şcolii şi în special a cabinetului de nursing.


Monitorul de Mediaş: Parteneriatul cu Auxila Akademie a însemnat şi un schimb de experienţă pentru cadrele didactice ale şcolii. În ce a constat acesta?
Viorel Pasc: Cadrele didactice de specialitate au participat la schimburi de experienţă la angajatori germani, Auxila având în Germania peste 6.000 de parteneri. De asemenea, tot Auxila ne-a sprijinit cu material didactice în vederea învăţării limbii germane, astfel încât aceasta se studiază intensiv în cadrul şcolii noastre.


Monitorul de Mediaş: După aproape trei ani de existenţă, Şcoala Postliceală Alma Mater se transformă în Şcoala Postliceală Auxila Mediaş. Care este explicaţia acestei treceri? 
Viorel Pasc: Din toamna anului 2016, Fundaţia Universitară „Alma Mater” din Sibiu m-a anunţat că intenţionează ca începând cu anul şcolar 2017-2018 să renunţe la susţinerea şcolii postliceale din Mediaş. Partenerii de la Auxila Akademie şi-au arătat imediat disponibilitatea de a susţine şi practic de a prelua şcoala postliceală de la Mediaş. În momentul de faţă, toate demersurile legale au fost efectuate, astfel încât, începând cu toamna acestui an şcolar, şcoala postliceală se numeşte Auxila. Faptul că şcoala a fost preluată de partenerii de la Auxila nu poate decât să ne motiveze, atât pe mine, cât și pe cadrele didactice şi elevii şcolii. Bineînţeles că absolvenţii şcolii noastre nu sunt obligaţi ca la absolvire să se angajeze în Germania, ci pot opta pentru a lucre oriunde în România sau Europa.


Monitorul de Mediaş: Ce alte schimbări vor mai fi prin trecerea şcolii la numele de Auxila?
Viorel Pasc: Schimbări majore nu vor exista, asta în primul rând pentru că Auxila preia o şcoală care deja funcţionează, dar evident că, transformându-se din partener în susţinător al activităţilor didactice, Auxila se va implica mai mult, în primul rând în susţinerea de stagii de practică de specialitate în Germania, în învăţarea limbii germane şi se va asigura că elevii beneficiază de servicii educaţionale la standard europene. Ca o noutate vă pot spune că vom oferi burse de şcolarizare pentru un anumit număr de elevi de la specializarea asistent medical generalist, astfel încât aceştia nu vor trebui să plătească nicio taxă de şcolarizare, iar la finalizarea studiilor vor avea un loc de muncă în Germania. Evident că pe perioada celor trei ani de şcolarizare, elevii respective vor efectua mai multe stagii de pregătire practică la angajatorii respectivi, astfel încât la absolvire să fie familiarizaţi cu modul de lucru german şi practic să cunoască toate particularităţile viitorului angajator.


Monitorul de Mediaş: Ce specializări pregătiţi pentru anul şcolar care va debuta în această toamnă?
Viorel Pasc: Pentru anul şcolar 2017-2018, o să şcolarizăm elevi la două specializări şi anume asistent medical generalist şi asistent medical de farmacie. Astfel, „bobocii” se vor alătura colegilor mai mari. Anul acesta finalizează studiile un număr de 70 de elevi la cele două specializări amintite.


Monitorul de Mediaş: Care sunt obiectivele Şcolii Postliceale Auxila pentru anii care urmează?
Viorel Pasc: Creşterea numărului de elevi şcolarizaţi, implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în cât mai multe activităţi şcolare şi extraşcolare care au legătură cu specificul fiecărei specializari. De asemenea, ne dorim participarea la concursuri şi olimpiade şcolare, dezvoltarea schimburilor de experienţă la nivel naţional şi internaţional, toate acestea ducând la creşterea calităţii actului educativ, iar în final să ducă la absolvenţi bine pregătiţi care să fie mândri că au absolvit Şcoala Postliceală Auxila. De asemenea, vom păstra taxele de şcolarizare la nivelul existent şi vom oferi reduceri la taxa de şcolarizare persoanelor care au 30 de ani împliniţi, iar plata taxei se va face, ca şi până acum, în 12 rate.

A consemnat Alex PÎNTEA
    Trimite prin e-mail