miercuri, 14 iunie 2017

Publicat la 6/14/2017 11:43:00 a.m. de Redacţie

Permis pentru bicicletă


200 elevi de clasa a IV-a din municipiul Mediaș au obținut un atestat de competențe teoretice și practice în ciclism. Aceștia au luat parte la un proiect inițiat de către Asociația Energia Inteligentă, în parteneriat cu Poliția municipiului Mediaș și Clubul Copiilor Mediaș. Proiectul va continua anul viitor la nivel local și s-ar putea transforma chiar într-o propunere de proiect de lege.


Alex PÎNTEA

Elevii claselor a IV-a de la școlile gimnaziale din municipiul Mediaș au luat parte la ore de curs teoretic, iar la începutul acestei săptămâni au susținut și o probă practică într-un poligon special amenajat la Clubul Copiilor.

Examen la clasa a IV-a

Partea teoretică a avut ca şi scop informarea elevilor despre regulile de circulaţie ale bicicliştilor pe drumurile publice, respectiv ce este bicicleta şi de ce este nevoie de ea, cum este o bicicletă funcţională şi cum se pregăteşte de drum, semnele de circulaţie cu semnificaţia lor, reguli de circulaţie ale bicicliştilor, ce ai voie şi ce nu ai voie pe drumurile publice și verificarea cunoştinţelor prin teste și întrebări. Examenul a constat din răspunsurile la un chestionar specific pentru evaluarea cunoștințelor teoretice privind circulația cu bicicleta. Proba practică pe bicicletă s-a desfăşurat în prezenţa unui poliţist, prin parcurgerea unui traseu semnalizat prin indicatoare rutiere.


Parteneriat reuşit

Proiectul încheiat la începutul acestei săptămâni a fost rodul colaborării dintre Asociația Energia Inteligentă, Clubul Copiilor Mediaş și Poliţia municipiului Mediaş. Asociaţia Energia Inteligentă a asigurat managementul proiectului şi echipamentele necesare pentru desfășurarea cursului și al examenului practic. Clubul Copiilor Mediaș a pus la dispoziție locul de desfășurare a examenului practic, spațiul necesar amenajării poligonului de antrenament și testare, iar polițiștii rutieri au prezentat partea teoretică şi au făcut examinarea elevilor. „Acest proiect doreşte să aducă un plus de cunoştinţe la nivelul copiilor în principal, dar şi la nivelul cadrelor didactice, pentru a responsabiliza circulaţia corectă şi sigură, inclusiv cu acest mijloc de transport“, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.


Proiect de ţară

Proiectul va continua anul viitor la nivel local, însă s-ar putea transforma chiar într-o propunere de proiect de lege. „Asociația Energia Inteligentă lansează proiectul de țară «Permis pentru bicicletă», care să aibă ca și obiective elaborarea şi punerea în practică a unor măsuri  menite să evite apariția accidentelor de circulaţie în rândul bicicliştilor. Acest lucru este posibil prin încurajarea folosirii bicicletelor în oraş în direcţia realizării unui mod de viaţă sănătos şi protecţia mediului, zero accidente de circulație pentru biciclişti atât pe drumurile publice, cât şi pe alte categorii de drumuri, dar și educarea copiilor şi implicit a părinţilor pentru respectarea unor reguli clare“, a mai subliniat Chisăliţă. 


Ce este un atestat de ciclism

Atestatul de competenţe teoretice şi practice în ciclism este diploma prin care se confirmă că un elev este bine informat despre regulile de circulație cu bicicleta şi este capabil să le respecte în condiţii reale de trafic urban. Informarea elevului se face prin activități asemănatoare celor pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule și include partea teoretică și partea practică.
    Trimite prin e-mail