joi, 15 iunie 2017

Publicat la 6/15/2017 12:05:00 p.m. de Redacţie

Grădinița Româno-Finlandeză a fost lansată la Mediaș


Deschiderea Grădiniței Româno-Finlandeze a avut loc, vineri după-amiază, la Mediaș.


Autor: Aurelian LUNGU

Evenimentul de lansare a avut caracter informativ. Invitații - Anne M’Rabet, șef de misiune al Ambasadei Finlandei la București, Radu Szekely, trainer, consultant educațional și fondator al Școlii Finlandeze Sibiu, Lisa Vernon, trainer cadre didactice Cloudbery Consultants, Gáspár György, psiholog clinician și autor, părintele Flaviu Fleșer, Mioara Marian, psiholog, Ileana Piștea, director al Direcției de Educație și Sănătate din cadrul Primăriei Mediaș -, împreună cu fondatoarea grădiniței finlandeze la Mediaș, Andreea Marian, au pus în discuție legislația și curricula educațională din Finlanda, sistemul educațional finlandez, importanța educației pozitive, proiectul Grădiniței Româno-Finlandeze din Mediaș și, desigur, planurile de viitor.

Impresiile participanților

Metodele de predare sunt în conformitate cu principiile și filosofia sistemului educațional finlandez, adaptate la curricula românească. „Un nou vis a început să se materializeze. M-am bucurat să iau parte la startul acestui proiect și dorim să sprijinim transferul de know-how educațional finlandez în România“, a mărturisit Radu Szekely. La rândul său, Gáspár György a apreciat că proiectul reprezintă mare realizare pentru orașul Mediaș și pentru toate generațiile de copii de aici, „deoarece elementul central în sistemul educațional finlandez este relația“. „Cei care au dezvoltat și implementat acest tip de abordare au înțeles foarte bine, ceea ce credem și noi, cei de la Pagina de Psihologie, și anume: «Nu există educație solidă, fără o relație solidă». Astfel, elementul central al educației este să înțelegem cum funcționează relațiile și să cultivăm inteligența relațională“, a menționat acesta.


Educație de elită

Proiectul noii grădinițe îi aparține Andreei Marian, președintele Asociației „Inițiative de Antreprenoriat și Dezvoltare“, și se desfășoară sub îndrumarea specialiștilor în educație finlandeză Radu Szekely - consultant european în educație, unul dintre fondatorii Școlii Finlandeze din Sibiu, și MBE Lisa Vernon - teacher trainer, Cloudberry Consultants Ltd Finland, împreună cu alți specialiști în domeniul educației, psihologiei și sănătății din Mediaș și din alte orașe. „Misiunea noastră este de a oferi copiilor până la vârsta școlară resursele necesare pentru a avea parte de o educație de elită, orientată spre fiecare copil în parte, ținând cont de particularitățile mediului din care provine, nevoile, înclinațiile și aptitudinile personale. Cu o viziune holistică asupra creșterii, dezvoltării și învățării copilului, metodele pedagogice practicate în grădinița noastră se bazează pe un nivel al calității ridicat, asigurat de personal competent, instruit și orientat spre interacțiune și colaborare, capabil sa pună în aplicare metode educative inovative”, explică Andreea Marian.
    Trimite prin e-mail