joi, 29 iunie 2017

Publicat la 6/29/2017 12:38:00 p.m. de Anonim

Bătălia cărților la Mediaș


Vineri este programat primul atelier de lectură și dezbatere, la Biblioteca Municipală Mediaș.


Autor: Alex PÎNTEA

Evenimentul este organizat de către Primăria Mediaș în cadrul Concursului Naţional de Lectură „Bătălia Cărților”. Vor participa elevi cu vârsta cuprinsă între 10 și 13 ani, care vor face scurte prezentări ale romanelor din „Bătălia Cărţilor”, vor citi fragmentele preferate din acestea și vor pune în dezbatere temele abordate în cele zece cărţi citite până acum.

Interes pentru lectură

Primul  atelier de lectură şi dezbatere se va desfășura vineri, începând cu ora 13.00, la sediul Bibliotecii Municipale „Stephan Ludwig Roth”.  Cea mai citită carte până în prezent este „Olguţa şi un bunic de milioane“, scrisă de Alex Moldovan, urmată de „Fetiţa căreia nu-i plăcea numele său”, a scriitoarei de origine turcă Shafak Elif, şi de „Confesiunile unui prieten imaginar”, scrisă de Michelle Cuevas.

Mulți participanți

La acest concurs s-au înscris 50 de copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 13 ani, 20 de adolescenţi cu vârsta cuprinse între 14-18 ani, dar și zece adulți, respectiv seniori care dețin fișă electronică la bibliotecă. Pentru a ajunge în faza finală, participanţii trebuie să lectureze până la sfârşitul lunii septembrie cele zece cărţi, în limba română, din listele recomandate, şi să predea fişele de lectură completate, odată cu predarea cărţii lecturate. Fişele de lectură vor fi evaluate de către o comisie din care vor face parte profesori, bibliotecari, scriitori şi elevi câştigători ai Olimpiadelor de limba și literatura română. Etapa finală, organizată la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth“, va avea loc în luna septembrie şi va include dezbaterea „Convinge-mă să citesc!“, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea cărţilor citite, apoi jurizarea şi festivitatea de premiere.

„Lectura vă face învingători”

Sub genericul „Lectura vă face învingători”, vor fi acordate premii finaliştilor concursului.  Se vor acorda, de asemenea, premii pentru „Cea mai bună fişă de lectură”, pentru „Cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată”, pentru „Cititorul anului” şi pentru „Cartea anului”. 
Finaliștii concursului vor putea participa la faza județeană, respectiv la cea națională a Concursului Naţional de Lectură „Bătălia Cărților”.

Ediția a patra

Concursul Naţional de Lectură „Bătălia Cărților”, aflat la a patra ediție la nivel național, are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor, adolescenţilor și adulților și se derulează în perioada martie – septembrie, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind organizat în mai multe biblioteci publice din ţară. Astfel, sunt popularizate cărţile destinate cititorilor interesați începând cu vârsta de 11 ani, punându-se accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură, înţelegerea textelor literare, capacitatea de a le reflecta, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii asupra acestora.
Parteneri ai acestui eveniment sunt ANBPR, Biblioteca Județeană „Octavian Goga“ din Cluj Napoca, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu şi instituțiile de învățământ din Mediaș.


    Trimite prin e-mail