miercuri, 21 iunie 2017

Publicat la 6/21/2017 11:52:00 a.m. de Anonim

Alimentarea cu apă a Mediașului a fost pusă în pericol



Mai mulți copaci şi crengi aduse de apă în zona stației de tratare a municipiului Mediaș au pus în pericol alimentarea cu apă a orașului. Intervenția autorităților a înlăturat deocamdată riscul, însă situația de luni s-ar putea repeta.


Autor: Alex PÎNTEA

La fața locului a fost solicitat intervenţia Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Sibiu. 18 pompieri din cadrul Secției Mediaş au intervenit la fața locului cu două bărci și cinci autospeciale. Operațiunea a avut drept obiectiv scoaterea copacilor și a crengilor din apă, astfel încât activitatea stației de tratare să nu aibă de suferit. 

Situație de urgență

Din cauza ploilor torențiale, debitele afluenților și râului Târnava Mare au crescut la sfârşitul săptămâii trecute şi au antrenat crengi și copaci. Unele trunchiuri de copac, de dimensiuni foarte mari, au rămas blocate în priza de captare a apei de la staţia de tratare aparţinând operatorului regional Apa Târnavei Mari. Pentru a preîntâmpina o situație care putea deveni dificilă și care ar fi afectat manevrele necesare curățirii prizei, precum și pentru a preveni orice fel de situație cu impact asupra bunei desfășurări a activității de furnizare a apei potabile către populație, pentru îndepărtarea trunchiurilor de copac s-a apelat la sprijinul tehnic și logistic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Căpitan Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu.


Intervenţie dificilă

Luni dimineaţa, 18 pompieri din cadrul Secției Mediaş au intervenit la stația de tratare a apei din municipiul Mediaş. Operațiunea a avut drept scop scoaterea copacilor aduşi din amonte, care puneau în pericol alimentarea cu apă a orașului. S-a intervenit la faţa locului cu cinci autospeciale şi două bărci. „Pompierii din cadrul Secţiei Mediaş au intervenit în zona staţiei de tratare a apei pentru scoaterea unor copaci din apă. Aceştia au intervenit cu două bărci pneumatice şi alte mijloace de intervenţie specifice. A fost vorba de patru copaci mari şi mai multe crengi şi deşeuri care riscau să blocheze intrarea apei în staţia de tratare. Intervenţia pompierilor a fost destul de dificilă, din cauza accesului greu în zona respectivă, dar şi a dimensiunii mari a acelor copaci căzuţi în apă“, a precizat locotenentul Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Sibiu.

În parametrii normali

Intervenţia pompierilor, care s-au folosit de bărci, dar şi de un tractor de pe malul celălalt al râului, a durat câteva ore. Ulterior, compania Apa Târnavei Mari a anuţat că activitatea stației de tratare Mediaș se desfăşoară în condiții normale de funcționare. „Situația potențial dificilă, cauzată de trunchiurile de copac blocate în priza de captare a apei, a fost depășită datorită intervenției prompte a pompierilor din cadrul Secției Mediaș. Menționăm că activitatea Stației de Tratare Mediaș s-a desfăşurat în parametrii normali, fără să existe niciun risc legat de sistarea furnizării apei potabile către populație“, au precizat reprezentanţii operatorului regional de apă şi apă uzată.
    Trimite prin e-mail