joi, 4 mai 2017

Publicat la 5/04/2017 11:16:00 p.m. de Anonim

Voluntari de peste Ocean la Mediaș


Complexul de Servicii de Integrare Socio-Profesională din Mediaș este realizat cu sprijinul unor voluntari americani. Proiectul asociației Phoenix-Speranța se derulează până în septembrie 2018.


Autor: Alex PÎNTEA

Asociația Phoenix-Speranța a obținut anul trecut o finanțare de 1,09 milioane euro din partea Fundaţiilor Velux din Danemarca. Banii sunt folosiţi pentru înfiinţarea unui complex de servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaș. Partenerii proiectului sunt Primăria Mediaș, prin Direcția de Asistență Socială, și Habitat for Humanity România, organizație care și-a asumat misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă.

30 de luni

Proiectul este implementat pe durata a 30 de luni, începând cu aprilie 2016 și până în septembrie 2018. Obiectivul principal este crearea de șanse pentru o viață normală, independent, pentru tineri de până la 25 de ani, expuși excluziunii din cauza vulnerabilității create de lipsa școlarizării, sărăcie extremă,  etnie,  dizabilitate sau familie monoparentală.

Șantierul a intrat în linie dreaptă

Lucrările efective la cele două construcţii au demarat în luna februarie, după obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor legale. Astfel, clădirea destinată serviciului de evaluare și structurii de economie socială a străbătut faza de demolări, decopertări, recompartimentări, fundație și planșeu pentru etaj nou. Aceasta va funcţiona la fosta unitate militară de aviaţie pe strada Comandor Dimitrie Moraru nr. 17. De asemenea, pe un teren situat pe strada Gravorilor nr. 4, vor fi construite 15 unități locative, pentru 30 de beneficiari. Clădirea aflată în reabilitare şi terenul au fost puse la dispoziţie de Consiliul Local şi Primăria Mediaş, parteneri în proiect. „Administrația locală caută în permanență soluții pentru persoanele vulnerabile din orașul Mediaș și nu pot decât să felicit echipa din spatele acestui proiect pentru stadiul în care a ajuns cu acesta și să-i asigur de sprijinul nostru în derularea și finalizarea acestuia”, a explicat Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.

Cu voluntari din SUA

În perioada imediat următoarele, prin intermediul organizației partenere Habitat For Humanity, pe șantierele celor două construcții vor fi activi voluntari din Statele Unite ale Americii. Aceștia vor sosi la Mediaș în grupuri, în mai multe etape de-a lungul realizării construcțiilor. În afară de munca efectivă în cadrul șantierelor, voluntarii internaționali vor participa la diferite activități de cunoaștere a orașului și împrejurimilor. „Suntem bucuroși de stadiul proiectului, de prezența și implicarea voluntarilor străini și a comunității locale și credem că acest proiect va aduce un aport semnificativ dezvoltării serviciilor sociale la nivel local, servind ca un bun exemplu și celorlalte județe din țară”, spune Maria Stănescu, managerul de proiect și președintele Asociației Phoenix Speranța. 


Lucrează şi beneficiari

În ceea ce privește activitatea cu beneficiarii direcți ai proiectului, o parte dintre aceștia vor lua parte efectiv la lucrările de pe șantiere, alături de voluntarii străini, fapt căruia i se acordă un important rol educativ.  Asociația Phoenix Speranța, în strânsă colaborare cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Mediaș, a realizat o bază de date cu 217 tineri vulnerabili, potențiali beneficiari ai proiectului. Din aceștia, 171 de persoane au putut fi identificate și contactate și au fost evaluate din punct de vedere social, cognitiv, al abilităților și a disponibilității pentru muncă în perioada septembrie 2017 – martie 2018. Din cauza unor factori precum gradul limitat de independență personală sau nepotrivire cu obiectivele proiectului, 47 persoane au fost scoase din lista potențialilor beneficiari. Astfel, în funcție de evoluția fiecăreia din cele 124 de persoane vulnerabile, 15 vor fi angajate în structura de economie socială începând cu ianuarie 2018, o dată cu începerea activităților de producție, 10 vor fi angajate pe piața liberă a muncii, în intervalul septembrie 2017- septembrie 2018, iar între 20 și 30 de persoane care un loc de muncă precum și independența financiară pe parcursul implementării activităților din proiect vor fi selectate pentru mutare în locuințe în intervalul septembrie 2017- decembrie 2017.

Misiune socială

Fundaţiile Velux cuprind cele două  organizații non-profit Villum Fondem şi Velux Fonden. Printre ariile finanțate prin programele de grant se află științele, mediul înconjurător, domeniul social și cultural în Danemarca și străinătate. În 2014, cele două fundații au acordat finanțări comune de circa 150 de milioane euro pentru proiecte non-profit. Ambele fundații au fost înființate de Villum Kann Rasmussen – fondatorul VELUX și al altor companii din Grupul VKR, a cărui misiune este de a aduce lumina zilei, aerul curat și un mediu mai bun în viața de zi cu zi a oamenilor.
    Trimite prin e-mail