luni, 29 mai 2017

Publicat la 5/29/2017 03:49:00 p.m. de Anonim

Romgaz vrea să vândă 3,6 milioane de MWh de gaze naturale pe BRM


Producătorul de gaze Romgaz a depus un ordin de vânzare pentru o cantitate totală de gaze de 3,6 milioane de MWh pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), în timp ce Engie și E.ON vor să cumpere gaze de pe aceeași platformă.


Potrivit anunțului depus de Romgaz, licitația este programată pentru astăzi, iar perioada de livrare este 1 iulie 2017 — 1 aprilie 2018. Parțial, se pot depune oferte pentru cantitatea minimă de 360.000 MWh.
"Plata contravalorii a 100%, inclusiv TVA, din energia gazelor naturale contractate pentru luna de livrare respectivă se face în avans cu 2 (două) zile lucrătoare înaintea primei zile de livrare", se arată în draftul de contract.
În același timp, furnizorul de gaze Engie România a depus un ordin de cumpărare, tot pe BRM, pentru o cantitate de 1,3 milioane de MWh, licitația urmând să aibă loc luni.
Un alt mare furnizor, E.ON România, a programat pentru marți două licitații de cumpărare a 2,4 milioane de MWh, respectiv 2,25 milioane de MWh de gaze.
Potrivit regulamentului BRM, la finalul tranzacției nu sunt publice nici numele celui căruia i-a fost atribuit contractul, nici prețul.
Pe de altă parte, pe cealaltă bursă care deține licență de tranzacționare a gazelor, OPCOM, anul acesta nu s-a încheiat nicio tranzacție cu gaze.
Comisia pentru industrii din Camera Deputaților la mijlocul acestei luni un amendament la Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 64/2016, potrivit căruia singura bursă licențiată pentru tranzacția de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacții în piață, întrucât, momentan, singurele tranzacții cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Potrivit reprezentanților comisiei parlamentare, scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacționarea transparentă, nediscriminatorie și în regim concurențial a gazelor naturale.
OPCOM este filială a Transelectrica, societate deținută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că autoritatea de concurență este de acord cu existența unei singure burse de gaze în România, cu condiția ca aceasta să fie funcțională și să îndeplinească toate criteriile de transparență.
Totodată, potrivit unei scrisori transmise Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților de către Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene, existența unei singure burse poate aduce beneficii în ceea ce privește funcționarea pieței, însă acest lucru trebuie corelat cu interesul de a avea concurență între platformele de tranzacționare.
"Concentrarea tranzacționării de gaze 100% pe OPCOM nu este recomandată, în condițiile în care pe BRM există în prezent o mai mare lichiditate. Într-adevăr, concentrarea lichidității într-un singur loc poate avea efecte benefice asupra funcționării pieței, însă acest lucru trebuie să fie corelat cu interesul de a permite concurența între platformele de tranzacționare, concurență care în sine ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor pentru a avea tranzacții eficiente și lichide. Acordarea acestor drepturi exclusive către OPCOM poate ridica probleme de concurență", se arată în scrisoarea transmisă de DG Energy pe data de 16 mai.
    Trimite prin e-mail