miercuri, 10 mai 2017

Publicat la 5/10/2017 03:41:00 p.m. de Anonim

Probleme grave create de căpușe



O medieșeancă a fost diagnosticată cu Boala Lyme, după ce a fost mușcată luna trecută de o căpușă.


Autor: Alex PÎNTEA

26 de persoane din municipiul de pe Târnava Mare au fost mușcate, în luna aprilie, de căpușe. Dintre acestea, o persoană a fost diagnosticată cu Boala Lyme. Este vorba de o femeie în vârstă de 46 ani care se află în prezent sub tratament. Municipalitatea face tratamente anti-căpușe în parcurile și zonele verzi din oraș.

26 de cazuri

Spitalul Municipal Mediaș a înregistrat, luna trecută, un număr de 26 cazuri de persoane care au fost mușcate de căpușe, în diferite zone din oraș. Dintre acestea, într-unul singur, cel al unei femei în vârstă de 46 ani, a fost confirmată Boala Lyme, iar aceasta se află în prezent sub tratament. „În luna aprilie am avut 26 de cazuri de mușcătură de căpușă și un singur caz confirmat de borelioză, de infecție cu Borrelia. A făcut tratamentul profilactic, pentru a nu face boala, și deocamdată este în regulă”, a declarat Jan Mircea Truță, directorul medical al Spitalului Municipal Mediaș.

Tratamente anti-căpușă

În urmă cu o săptămână, a fost aplicat în parcurile și locurile de joacă din oraș un tratament anti-căpușe, iar săptămâna acesta, operațiunea va fi repetată. Scopul este acela de a ține sub control situația. „Municipalitatea va demara a doua etapă a tratamentelor împotriva căpușelor. Pe parcursul acestei săptămâni, angajații Direcției de Administrare a Domeniului Public Mediaș vor acționa în parcurile și locurile de joacă din municipiu, unde se vor aplica tratamente pentru combaterea căpușelor“, a precizat Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaș. 

Simptomele Bolii Lyme

Muşcăturile de căpuşe sunt, de obicei, nedureroase. În cele mai multe cazuri, oamenii nici nu observă că au fost muşcaţi de o căpuşă. Căpuşele mici, cum ar fi căpuşa de căprioară, care transmite boala Lyme, este atât de mică, încât este aproape nedetectabilă. Muşcătura de căpuşă poate cauza simptome doar după ce cade insecta. Totuşi, unele persoane pot observa roşeaţă locală, mâncărime, arsură şi rareori durere intensă, locală înainte sau după ce cade căpuşa. Manifestările bolilor transmise de căpuşe debutează la câteva zile sau săptămâni după muşcătură. De aceea, medicii nu pot suspecta imediat o boală provocată de căpuşe. După muşcătura unei căpuşe, oamenii pot dezvolta următoarele simptome care pot fi provocate de agenţii patogeni care se transmit în timpul muşcăturii: febră, simptome asemănătoare gripei, amorţeală, erupţii cutanate, slăbiciune, durere şi inflamaţie a articulaţiilor, palpitaţii, scurtarea respiraţiei, greaţă şi vărsături.
    Trimite prin e-mail