sâmbătă, 1 aprilie 2017

Publicat la 4/01/2017 09:58:00 a.m. de Redacţie

Medieșeanul Bogdan Nicolae aduce în fotografiile sale lumină, contrast şi dragoste | REPORTAJ

Pe lângă alte calităţi, „fotografia trebuie să exprime foarte multă dragoste”, obişnuieşte să spună fotograful medieşean Bogdan Nicolae. Consacrat ca un fotograf de eveniment cu peste 10 ani de activitate, Bogdan este obişnuit să se plimbe cu ochiul magic al camerei foto printre tineri, copii, părinţi sau bunici. Iar când simte că e momentul potrivit, imortalizează momentul. O fotografie face uneori cât o mie de cuvinte, mai ales cea dintr-o zi specială. Bogdan colaborează cu Fundația "Prințul de Wales" România, iar în aceste zile a avut bucuria să fie invitat la o întâlnire cu Prințul Charles cu prilejul vizitei pe care Alteța Sa Regală a făcut-o la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București.


Milu OLTEAN
foto: arhiva Bogdan Nicolae

Primăvara e un anotimp delicat, care ne surprinde de fiecare dată cu miresme și culori. Iar când amesteci în această alchimie culorile și frumusețea medievală a unui oraș așa cum e Mediașul, apoi chiar că e ofertant pentru un fotograf să se apuce de scris cu lumină. De mai bine de 10 ani, fotograful medieşean Bogdan Nicolae este omul din spatele camerei la diferite evenimente: nunţi, botezuri, întâlniri, dar şi sesiuni foto alături de copii. Bogdan este convins că, în materie de cadre, mulţi fotografi şi-ar dori să poată să-şi surprindă clienţii în locuri atât de spectaculoase precum cetatea Mediaşului. Iar dacă e şi primăvară, cu atât mai mult!


Primii paşi, în curtea casei

Bogdan Nicolae are 33 de ani, ceva ani de experienţă în fotografia de eveniment, un studio în care munceşte alături de soţie şi încă mult chef de muncă. Astăzi zâmbeşte când îşi aduce aminte de începuturile sale într-ale fotografiei, căutând gâze şi flori în curtea casei. „Aveam un aparat super mic, unul compact, un Sony. Astăzi glumesc despre ele şi le numesc «săpuniere». Am început să fac fotografii prin curte, am început cu gâze, flori și, în mod firesc, a venit un moment când am vrut mai mult de la acel aparat. După vreo doi-trei ani de meşterit cu el, cred că am început să cer mai mult decât îmi putea oferi acel aparat. Numai că el nu putea mai mult şi a trebuit să văd ce e de făcut”, ne-a povestit fotograful.


A dat mingea pe aparatul foto

Pasiunea pentru fotografie a mers mână în mână, pentru o vreme, cu fotbalul. A venit o accidentare, fapt care l-a deturnat pe Bogdan de pe terenul de fotbal la camera foto. Convins că fotografia nu e doar o pasiune trecătoare, pe la 20 şi ceva de ani, medieşeanul a investit într-un aparat mai bun, pe care să-l poată folosi la evenimente. „M-am angajat, apoi cu susținerea soției am reușit să-mi cumpăr un aparat mai bun, primul meu aparat DSLR de la Nikon. Era un aparat entry-level, nu era de gamă super mare, dar a fost util pentru multe lucruri. Așa am început să fac fotografii la evenimente, la nunți... Bineînțeles că, dacă mă uit acum în urmă, nu-mi mai plac acele fotografii, dar e normal, pentru că între timp te specializezi, înveți. Au fost primii pași în acest domeniu. Pasiunea o aveam de mai multă vreme, dar ulterior s-a extins tot mai tare, a devenit tot mai serioasă și a devenit o afacere”, descrie Bogdan Nicolae.

Şcoala de fotografie

Deşi azi e o mare deschidere către fotografie, găsești informații și oameni pasionați de la care poți afla multe lucruri, sunt nenumărate site-uri de profil, lucrurile nu erau chiar așa acum 10-11 ani. Iar, pentru a se pune la punct cu tehnica, medieşeanul a trecut pe la cursurile unei şcoli de profil. „Îmi pare rău să spun, dar erau vremuri în care nu-ți prea arăta nimeni ce și cum. Azi lucrurile sunt diferite, noi le arătăm tuturor ce lucrăm, ce facem. Unul din lucrurile bune după ce mi-am luat aparatul a fost că am reușit să fac Școala de Fotografie de la Sibiu, unde m-am perfecționat în toate genurile foto. E foarte important pentru un fotograf să aibă la bază un curs de specialitate, sunt multe lucruri pe care trebuie să le calculezi în fotografie. E important să ai un bagaj de informații de specialitate. Pleci de la elemente de bază, iar de acolo fiecare își alege drumul”, crede artistul.



Un „vânător” de momente

Fiecare fotograf caută să-şi pună amprenta asupra fotografiilor sale, caută să imprime un anumit stil. Dincolo de asta, în cazul evenimentelor este foarte important să fii „pe fază”. Pentru că momentele pe care le imortalizezi sunt unice şi emoţia din jurul lor nu mai poate fi recreată cu exact aceleaşi personaje, în aceeaşi împrejurare. Bogdan are şi el reţeta lui, pe care o aplică la fotografie. Iar secretul său e unul ușor de dezvăluit, dar greu de reprodus. „În primul rând, încerc să aduc în fotografiile mele lumină, contrast, volum și, nu în ultimul rând, foarte multă dragoste. Fotografia trebuie să exprime foarte multă dragoste, adică fotografiez foarte multe evenimente, sunt multe emoții şi încercăm prin fotografii să expunem emoțiile pe care nu cred că cei din faţa camerei foto le mai pot trăi în alte conjuncturi, decât în ziua respectivă”, mărturisește Nicolae. O fi greu, o fi uşor să stai și să aştepţi cele mai bune momente? „Nu cred că e greu de prins acest fior în fotografie, dar trebuie să fii acolo la momentul potrivit, trebuie să-l vezi. Pot să spun că, după ce lași niște ani de experiență în urmă, începi să simți momentele, le anticipezi oarecum. Pentru o fotografie așa cum vreau eu, stau și câteva secunde bune, poate 10, poate 15, pregătit în așteptarea momentului”, ne-a spus medieşeanul.



Studio pe Corso

„De la început, am avut încredere că fotografia e drumul meu”, mărturiseşte Bogdan, pentru care pasiunea a devenit o afacere, pe care o gestionează cu soţia sa. Cu firmă de mai bine de un deceniu, Bogdan a ales şi varianta unei locaţii centrale, unde a deschis de apoape doi ani un studio foto, în care se face cam orice în domeniul fotografic. Printre diferite proiecte, de Paşti urmează şedinţe foto pentru copii. „Sunt un fotograf pentru evenimente, fotografie de nuntă, de copii, fotografii de produs. Nu prea fac peisaje. În schimb, pot fotografia copii cu primăvara asta frumoasă, într-un cadru special. În general sunt deschis la provocări și accept cele mai năstrușnice idei. Noi am experimentat lucruri pe care nu le-am mai făcut. Spre exemplu, am început să fotografiem copii de 3-4 ani și ne-am dat seama cât de firavi și delicați sunt, dar cât de frumos e să imortalizezi acea vârstă. Emoția părinților e unică, emoția bunicilor la fel. Dar nu e ușor să fotografiezi copiii, nu stau cuminți, nu e ca la oamenii mari”, spune Bogdan.

Cu mirii în ţară şi peste hotare

În calitate de fotograf profesionist la evenimente, Bogdan Nicolae a bătut ţara în lung şi-n lat, de la munte la mare, din Oltenia în Banat, din Moldova în Maramureş. Amintiri multe, chiar şi îmtâmplări hazlii. „Una foarte frumoasă a fost acum o vreme, când am avut drept protagoniști un mire și o mireasă din Slatina. Dorința lor a fost să urcăm la Babele, pentru o sesiune foto. Planuri - deja ne gândeam la peisaje, munte... Am stat vreo două ore la telecabină la coadă, iar într-un final am început să urcăm. Pe măsură ce urcam, s-a stricat vremea și a venit o furtună de nu ne mai vedeam. N-am mai putut fotografia nimic, nu ne-a ieșit nimic. Se mai întâmplă şi aşa ceva”, spune amuzat Bogdan. Medieşeanul mărturiseşte că, de vreo doi-trei ani, a primit multe solicitări pentru fotografii de eveniment în străinătate, aşa că deja a fost la Paris, Londra şi mai are programări şi în alte locuri. „La evenimente, nunți, botezuri, deja primim tot mai multe cereri din afară. Anul trecut am fost la Paris și am fotografiat vreo trei zile. Culmea e că nu am mers pe instantaneele clasice cu Turnul Eiffel sau Champs-Élysées, pe care ai mari şanse să le vezi în multe fotografii, ci au fost alese alte locaţii. Am mers la domeniul Chantilly, la un castel superb. Apoi, am ajuns la Muntele Saint-Michel, un alt loc special. Am avut locații foarte frumoase, ei le-au ales, iar spre bucuria lor, am prins și noi exact ce doreau ei”, ne-a povestit Bogdan Nicolae.



Plăcere şi sprijin pentru tineri

Bogdan Nicolae nu se plictisește niciodată atunci când face fotografii, pentru că de fiecare dată încearcă să creeze altceva, altfel. „Nu prea găsiți prin fotografiile mele una care să semene cu alta, pentru că mereu caut altceva. Lucrez în acest bussiness cu soția mea, dar în același timp le oferim și unor tineri ocazia să învețe, să se perfecționeze. O parte stau lângă noi, au ocazia să experimenteze lucrul cu niște aparate profesionale, pot să învețe. Ştim cât este de important să ai de la cine să înveţi, să ai pe ce să înveţi”, explică el.

BOGDAN NICOLAE | fotograf: „Nu am un loc preferat în Mediaș, pentru fotografiat. Dar nu că nu sunt. Din contră! Sunt multe și oriunde aș merge încerc de fiecare dată să văd altceva. Mai ales în zona centrală, centrul istoric, străduțele din zonă sunt spectaculoase. Chiar ai treabă, multă treabă dacă ajungi în acele locuri. Mulţi fotografi şi-ar dori asemenea cadre.”


Fotografia perfectă

Cum se naște fotografia perfectă? „Nu știu, perfect... e un cuvânt mare! Nu poți face o fotografie perfectă, pentru că tot timpul te critici, eu, cel puțin așa fac. Mă autocritic tot timpul, acolo puteam face așa, dincolo altfel. Nu știu dacă există fotografia perfectă, nu cred că poate fi realizată. Poți încerca să fii tot mai bun, în fiecare zi, să te perfecționezi. Ca și fotograf, nu te oprești niciodată din studiat sau ridicat ștacheta”, recunoaște Bogdan Nicolae.


    Trimite prin e-mail