joi, 30 martie 2017

Publicat la 3/30/2017 10:58:00 p.m. de Redacţie

Firme importante din Mediaș, suspectate că au trucat o licitație


Consiliul Concurenței a investigat 18 societăți comerciale din județul Sibiu în perioada 2014 - 2016. Dintre acestea, 16 firme au fost sancționate. Valoarea totală a amenzilor aplicate în județul Sibiu depășește 7 milioane de lei.


Autor: Cosmin PAL

Valoarea amenzilor acordate pentru încălcarea legilor concurenței se ridică la aproximativ 6,6 milioane de lei pentru firmele sibiene și partneterii lor de afaceri. Acest raport a fost făcut public la Consiliul Județean, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenței.
În paralel, instituția are o investigație în derulare în județul Sibiu, ca urmare a unei posibile licitații trucate. Specialiștii verifică o posibilă înțelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitațiile organizate de Transgaz în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale și lucrări de modernizare și întreținere a instalațiilor aferente. Companiile implicate sunt din municipiul Mediaș, SC Armax Gaz SA și SC Posada Med SRL.

Ce firme au fost sancționate

Investigațiile derulate în cei trei ani de Consiliul Concurenței în județ au fost finalizate. Astfel, trei firme din județ care activau în domeniul GPL auto au fost cercetate. Este vorba despre TMR Gaz Cristian SRL Cristian, Euroil și BAMT GRUP SRL, ambele din Săliște. În ceea ce privește vânzarea de uși, societatea AVI&F SRL Sibiu a fost amendată cu 12.328 de lei. 
Totodată, mai mulți ditribuitori din județ de lacuri și vopsele au primit avertismente și sancțiuni. Este vorba despre distribuitorii Ambient SA - valoarea amenzii: 2.512.674 lei, Archim SRL - 16.306 lei (792 lei - AZUR și 14.722 de lei - POLICOLOR), Universal Construct Market SA - 420.763 de lei (188.257 lei - AZUR și 232.506 lei - NATIONAL).
Mai mulți distribuitori de centrale termice din județ au trebuit, de asemenea, să suporte consecințele legii. Aceștia sunt AMIBO SRL - radiată la data finalizării acțiuni, ELECTROCOM SRL - 4.029 de lei (Amibo), KlimaTherm SRL - 10.749 de lei (Ariston), Unigroupcomp SRL - 7.426 de lei (Amibo) și Rube SRL - 4228 lei (Baxi).

Și nominalizările continuă

Societatea Dafora SA Mediaș a fost amendată cu aproape 4 milioane de lei pentru implicarea împreună cu alte companii pentru trucarea unor licitații organizate de Romgaz  în vederea atribuirii unor lucrări de foraj pentru petrol și gaze naturale din România. În alt domeniu, cel de retail, Metro Sibiu a fost sancționat pentru stabilirea prețurilor de revânzare (de raft) și pentru comportamentul în cadrul promoțiilor.
Totodată, trei companii din județul Sibiu, ce comercializau ciorapi, au fost amendate. Este vorba despre Distritex Sport SRL - 11.143 de lei, Pamira Prod SRL - 49.423 de lei și Total Tex - 2.071 lei.  
Evenimentul a fost organizat în contextul prezenţei la Sibiu a unei delegaţie a Consiliului Concurenţei, condusă de Otilian Neagoe, vicepreşedintele instituţiei, în perioada 15 - 16 martie, pentru a participa la o serie de întâlniri atât cu autorităţile locale, cât şi cu reprezentanţii mediului de afaceri și al celui universitar. De asemenea, miercuri, 15 martie, a avut loc la Consiliul Judeţean Sibiu, în sala mare de şedinţe, un seminar în cadrul căruia reprezentanţii Consiliului Concurenţei au prezentat aspecte concrete ale politicii concurenţei şi condiţiile în care pot fi accesate ajutoarele de stat/fondurile europene.

Explicația specialiștilor

László Gyerkó, consilier de concurenţă, a explicat motivele sancțiunilor aplicate. „Amenzile au fost majoritatea pe fixare de preț, problemă cu care se confruntă majoritatea societăților mici și mijlocii. Acestea, de obicei, au semnat un contract cu un furnizor și se bucură că pot să vândă un anumit produs, dar elementele contractului nu au fost analizate în detaliu, iar de acolo apar problemele anti-concurențiale. Am avut situații când societățile au fost invitate la noi la sediu și nici nu știau că existăm. Deci, nu numai că nu cunoșteau legea, dar nici nu știau că există unele prevederi la care trebuie să fie atenți”, a arătat specialistul. Acesta a adăugat că două societăți din județ au beneficiat de clemență, deoarece au dovedit interes în remedierea problemelor constatate.

LÁSZLÓ GYERKÓ | consilier concurență: „Două societăți au beneficiat de angajamente. Angajamentul este o formă de monitorizare a societăților care în urma unor investigații arată deschidere către Legea Concurenței și față de piața pe care activează. Sunt monitorizate din șase în șase luni, până la trei ani, referitor la activitatea la care s-au constatat acțiuni anticoncurențiale.“
    Trimite prin e-mail