duminică, 26 martie 2017

Publicat la 3/26/2017 04:32:00 p.m. de Anonim

Atlas istorico-geografic pentru județul Sibiu


Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a organizat un eveniment cultural care are ca scop lansarea atlasului istorico-geografic al județului Sibiu, un proiect pilot care parte dintr-un program de cercetare mai amplu intitulat: „Transilvania. Izvoare de geografie istorică“.

Manifestarea a avut loc vineri, începând cu ora 11, în sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA.„Atlasul prezintă fiecare localitate din actualul județ Sibiu în formatul urbanistic din timpul primei ridicări topografice a Transilvaniei (1769 – 1773), alături de traducerea descrierilor conținute în Lexiconul lui Ignatz Lenk von Treuenfeld, apărut la Viena, în anul 1839. Lucrarea, de aproape 400 de pagini, este însoțită de o serie de anexe care cuprind informații de ordin geografic, topografic, hidrografic, orografie și statistic realizate pentru toate categoriile de cititori“, susține Dan Nanu, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.
Lucrarea analizează istoria şi geografia localităţilor care existau pe teritoriul judeţului Sibiu acum 250 de ani. Volumul poartă cititorii de la Alma, la Alţâna, Blăjel, Brateiu, Jina, Laslea, Ludoş, Poiana Sibiului, Şeica Mare, Mediaş, Sălişte sau Sibiu, şi cuprinde hărţi ale localităţilor, realizate în jurul anului 1775, extrase din Ridicarea Iosefină a Transilvaniei, ca prima hartă militară a acestei provincii, realizată de Imperiul Habsburgic. De asemenea, sunt prezentate stemele, scaunele şi districtele săseşti, precum şi câteva anexe cu hărţi ale comitatelor şi judeţelor din Transilvania, unităţile administrative ale judeţului la începutul secolului al XIX-lea şi harta împărţirii administrative a Transilvaniei la începutul veacului al XIX.


Atlasul se constituie într-un instrument de lucru pentru cercetători ai domeniului, dar și pentru primării și alte tipuri de instituții ale administrației publice locale și centrale. La eveniment vor participa reprezentanți ai mediului cultural, academic, ecleziastic și administrativ, care vor beneficia de o prezentare interactivă. (C.P.)
    Trimite prin e-mail