vineri, 24 februarie 2017

Publicat la 2/24/2017 03:21:00 p.m. de Redacţie

Tinerii maghiari din Mediaș, în 2016


Anul 2016 a fost unul bogat în evenimente, proiecte și programe organizate de asociația tinerilor maghiari din Mediaș, care au cuprins mare parte a județului Sibiu.


Autor: Aurelian LUNGU

Evenimentele Uniunii Tineretului Democrat Maghiar (UTDM) din Mediaș sunt organizate cu ajutorul partenerilor și a proiectelor cu finanțare nerambursabilă elaborate de către membrii acesteia. În organizarea fiecărui eveniment în parte, tabere, conferințe, festivaluri, petreceri, comemorări și evenimente caritabile, stă o echipă de tineri pregătiți și capabili de a depune eforturi vizibile pentru a crea un an cât mai bogat în evenimente. Eforturile și munca din spatele oricărui eveniment sau proiect nu sunt, de multe ori, vizibile.

Șir bogat de proiecte

În ceea ce privește evenimentele organizate, tinerii maghiari au reușit, anul trecut, mai multe proiecte de succes. Astfel, în luna ianuarie, comunitatea maghiară din județul Sibiu a organizat un concert pentru elevii Școlii Generale „Báthory István“ la cinematograful Mediensis. În ianuarie și februarie, s-au scris proiecte pentru atragerea de fonduri nerambursabile, din care au fost organizate diferite evenimente pe parcursul anului 2016. În acest sens, UTDM a participat și la dezbaterea organizată de Ministerul Tineretului și Sportului pe temele metodologiei finanțării proiectelor de și pentru tineret, și pe tema legii tineretului. Devenită un obicei pentru comunitatea maghiară din județul Sibiu, în luna martie, tinerii maghiari au contribuit cu o scenetă la comemorarea revoluției din 1848 și au participat la diverse evenimente organizate la Slimnic, Copșa Mică, Mediaș și Dumbrăveni. „Înainte de sărbătorile pascale, am organizat pentru cei mici, în Casa Millennium, activități de pictură pe ouă. Mulțumim educatoarelor și învățătoarelor pentru colaborare. Înainte de Paști, a mai rămas un pic de timp pentru activități în aer liber, ocazie cu care am organizat în parcul Greweln diverse jocuri, concursuri pentru copii“, reamintește Balázs Botond, președintele UTDM Mediaș. Luna martie s-a încheiat cu un bal tematic de Paști la restaurantul Nois.


Pentru copii și tineri

La începutul lunii aprilie, s-au deschis oficial înscrierile pentru a șasea ediție a Taberei de Înot și au început demersurile pentru organizarea celei de a XIV-a ediție a Festivalului de Dansuri Populare „Vándorcsizma”. „Rulota cu jucării Virranto” a staționat și la Mediaș, în două locații, la grădinița „Bucuria Copiilor“ și la Casa de Copii „Adolf Kolping“. Cu ajutorul bursierilor din cadrul programului „Petöfi Sándor“, s-a organizat o seară de dans specific moldovenesc pentru copii și adulți la Casa Millenium. În colaborare cu Conferința Tineretului Maghiar din România, s-a organizat un sondaj de opinie în rândul tinerilor din județul Sibiu.
„Ne-am alăturat în cadrul programului Școala Altfel, la proiectele și evenimentele organizate de Școala Generală «Bathory István». Pe parcursul săptămânii, elevii au descoperit jocuri noi, meșteșuguri, experiențe. Pe parcursul lunii mai, am organizat o consultare în rândul comunității maghiare“, a mai adăugat președintele UTDM.
La festivitatea de închidere a anului școlar al Școlii Generale „Báthory István“, reprezentanții UTDM le-au urat succes absolvenților și i-au îndemnat să își continue în număr cât mai mare studiile în limba maternă.
La sfârșitul lunii iulie, Consiliul Local al Tinerilor din Mediaș a organizat a șaptea ediție a Balului Liceelor. Tema acestei ediții a fost lumea muzicii, sub genericul „Music Battle“, pe această cale promovând cultura și diversitatea muzicii.


Punctul culminant

Punctul culminant al Festivalului de Dansuri Populare Vándorcsizma, ediția a XIV-a, a fost reprezentat de concertul formației „Csik Zenekar“. În 2016, a fost pentru prima dată în rândul comunității maghiare din județul Sibiu când o formație de calibrul acesta a susținut un concert la Mediaș. La festival au participat un număr de 3.000 de persoane. Organizarea festivalului a fost încredințată asociației tinerilor din Mediaș.

Sport și distracție

Cel mai important proiect realizat de către Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș a avut loc la sfârșitul lunii iulie, la Vlăhița, județul Harghita. La cea de-a 6-a ediție a taberei de înot, au fost 72 de participanți. Participanții taberei s-au bucurat timp de o săptămână de programe cum ar fi: teatru, karaoke, foc de tabără, proiecție de film, floorball, astronomie și multe alte activității de timp liber. „Este un proiect foarte important pentru tineri, deoarece timp de o săptămână atmosfera taberei este creată în așa fel încât se pune accentul pe sport, educație și limba maternă, unde tinerii participanți se detașează de rutina zilnică“, explică Balázs Botond. La această ediție, au participat tineri din localitățile Mediaș, Sibiu, Dumbrăveni, Agnita, Boarta, Copșa Mică, Șeica Mare și Șmig.
Prin intermediul Programului „Petőfi Sándor”, începând cu 1 septembrie, pentru a doua oară, timp de nouă luni, asociația a beneficiat de aportul muncii unui bursier delegat din Ungaria, pentru a ajuta asociația și implicit comunitatea maghiară din Mediaș.


Școala maghiară, în atenția UTDM

La deschiderea anului școlar la Școala Generală „Báthory István“, tinerii maghiari au atras atenția asupra faptului că elevii, după terminarea orelor de curs, nu au timp liber, pentru că au foarte multe teme de casă. „În același timp, le-am urat bun venit elevilor din clasa zero, care au primit cadouri din partea asociației, mulțumindu-le pe această cale că au ales să învețe în limba maternă“, adaugă Botond.

Programe culturale

Din luna septembrie, au început demersurile pentru organizarea celei de a XVIII-a ediție a Zilelor Culturii Maghiare din județul Sibiu. În luna octombrie, s-a organizat a doua ediție a Taberei Bobocilor, care de data asta a avut loc în localitatea Arcuș, din Covasna, pentru elevii clasei a IX-a din cadrul Liceului Tehnologic „Școala Națională de Gaz“ Mediaș. În perioada 20 octombrie - 6 noiembrie, a avut loc ediţia a XVIII-a a Zilelor Culturale Maghiare din judeţul Sibiu. Evenimentul s-a desfășurat în localităţile cu minoritate maghiară din judeţul Sibiu, organizatorii pregătind şi în acest an un program deosebit de variat. Pe parcursul celor trei săptămâni s-au derulat zeci de evenimente: dansuri populare, clubul piticilor, activităţi sportive, spectacol de teatru, balul strugurilor, filme, operetă, stand-up comedy, concert şi diferite seminarii. Scopul acestui eveniment este păstrarea valorilor tradiţionale şi culturale ale comunităţii maghiare din zonă, precum şi popularizarea acestora.
Totodată, UTDM a participat la Balul Bobocilor organizat de Școala Națională de Gaz, în cadrul căreia asociația a făcut parte din juriu.


Proiecte comune

Ziua Limbii Maghiare a fost organizată pentru a doua oară, împreună cu UDMR - organizația județeană Sibiu, la data de 16 noiembrie, în Micăsasa, la biserica despărțită în partea Romano-Catolică.
În perioada 18-20 noiembrie, la Hunedoara, reprezentanții UTDM au fost invitați la Conferința Szórvány, unde au avut ocazia să se întâlnească cu reprezentanți ai organizațiilor de tineret din România și au schimbat idei, și-au prezentat activitățile și au vorbit de proiecte comune.
Consiliul Local al Tinerilor din Mediaș, împreună cu Primăria Mediaș, a organizat cea de-a 14-a ediție a programului caritabil „Hrănește un zâmbet“, proiect la care asociația a fost parteneră.
Cu ocazia zilei de Sfântul Nicolae, UTDM Mediaș le-a pregătit copiilor o surpriză, aducându-l pe Moș Nicolae la copiii de la Școala Generală „Báthory István” și grădinița „Bucuria Copiilor”, Moșul împărțind aproximativ 150 de pachete.
În data de 15 decembrie, Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș și Școala Generală „Báthory István” au organizat un eveniment caritabil de Crăciun. Banii strânși la Bazarul de Crăciun, împreună cu donațiile adunate la spectacolul copiilor, au ajuns la Casa de Copii „Adolf Kolping” din Mediaș. Prin acest gest, le-au oferit copiilor un Crăciun mai bogat și mai fericit.
În perioada 23 - 25 decembrie, Asociația Tinerilor Maghiari din Mediaș, împreună cu Biserica Unitariană, Biserica Romano-catolică și Biserica Reformată au organizat o scenetă ecumenică de Crăciun în cele trei biserici din Mediaș, în Dumbrăveni la biserica armeano-catolică și în Agnita la biserica Romano Catolică.
„Toate acestea au fost organizate pentru comunitatea din județul Sibiu și pentru Mediaș, pentru a oferi un an bogat în evenimente culturale, sportive, religioase și de tineret. A fost un an lung și obositor dar unul de succes, pentru care mulțumim tuturor partenerilor, sponsorilor, colaboratorilor și nu în ultimul rând tinerilor voluntari care ne-au fost alături în organizarea acestor evenimente cultural-educative, fără de care nu ar fi fost posibilă atingerea scopului, dar și acumularea multor amintiri frumoase în anul 2016“, conchide Balázs Botond.

Balázs BOTOND | președinte UTDM Mediaș: „Scopul ONG-ului este acela de a consolida comunitatea maghiară din județul Sibiu, de a reprezenta tinerii maghiari din județ, de a păstra cultura, limba maternă și de a stimula participarea în viața comunității locale a acestora. Pe această cale, dorim să le mulțumim voluntarilor, partenerilor și sponsorilor pentru sprijinul și ajutorul oferit Uniunii Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș.“

Accent pe informare

În anul 2016, ziarul cultural „Nagy-Küküllő” a fost una dintre prioritățile asociației. „După 5 ani în care voluntarii asociației au distribuit ziarul din casă în casă, am reușit, prin atragere de fonduri, să distribuim ziarul începând cu luna ianuarie prin Poșta Română, având o continuitate tot anul. Site-ul local maghiar medgyes.ro este singurul din nordul județului. Cu ajutorul voluntarilor, am postat informații zilnic despre evenimente culturale, sportive, religioase, și politice, astfel reușind ca informațiile să ajungă la comunitatea din județul Sibiu“, spune Balázs Botond, președinte UTDM Mediaș.
    Trimite prin e-mail