joi, 9 februarie 2017

Publicat la 2/09/2017 10:30:00 p.m. de Redacţie

A murit regizorul Radu Gabrea, părintele MECEFF



Președintele fondator al festivalului de film de la Mediaș, regizorul Radu Gabrea, a murit în această seară, la vârsta de 79 de ani. Anunțul a fost făcut de soția sa, actrița Victoria Cociaș.



Regizorul Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la București. A absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1968). A semnat filme precum "Dincolo de nisipuri" (1974), "Nu te teme, Iacob!" (1982), "Călătoria lui Gruber" (2009), "Mănuși Roșii (2010), "O poveste de dragoste, Lindenfeld" (2013).
A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. Este membru fondator al Fundației "Filmul românesc". În 2011, a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.


Regretatul regizor s-a îndrăgostit iremediabil de Mediaș în timpul filmărilor pentru pelicula sa "Cocoșul decapitat" și a inițiat proiectul unui festival de film care a devenit realitate cu sprijinul municipalității și al unor sponsori importanți.
Mediaș Central European Film Festival „7+1” (MeCEFF „7+1”) a debutat în 2011 şi a devenit un festival de renume internaţional, ce şi-a câştigat faima cuvenită în peisajul cinematografic şi cultural european. Ca urmare a valorii dovedite la nivel internaţional, MeCEFF s-a numărat printre cele mai bune festivaluri din Europa, fiind onorat cu marca EFFE 2015 – 2016. Mesajul EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) - marcă a Uniunii Europene - pentru MeCEFF „7+1” este: „Prin dezvoltarea comunității și creativității în țările europene, echipa festivalului face din Europa un loc mai bun!'
Criticul de film Irina Margareta Nistor a spus despre regizorul Radu Gabrea că a fost un om de o cultură și de o generozitate extraordinară. "Era un om de o cultură și de o generozitate extraordinară. Iubea și vedea filmul cu plăcere. Se bucura de fiecare spectator pe care îl câștiga, și a câștigat mulți spectatori. El ne-a arătat o altă lume, începând cu un documentar despre 'Bucureștiul de altădată' și terminând cu 'Un bărbat ca Eva' sau toate filmele pe care le-a făcut în România înainte de '89 și o parte au fost interzise, pentru că acesta a fost și motivul pentru care a plecat", a declarat pentru AGERPRES Irina Nistor. Ea a spus că Gabrea "era unul dintre cei mai importanți regizori" și a fost un exemplu pentru profesioniștii din România.
"Era unul dintre cei mai importanți regizori. Era un regizor de cinematograf foarte original. Eu am apreciat faptul că s-a reîntors în țară, deși făcuse o carieră strălucită și în Germania. Dar el a ales după aceea să revină în România și să și formeze o parte dintre regizori, pentru că a fost și profesor. A fost și director la CNC la un moment dat, când chiar a trecut prima lege a cinematografiei. Era un personaj extrem de important", a mai spus Irina Nistor, amintind și de festivalul de film de la Mediaș - MECEFF - pe care el îl crease.
    Trimite prin e-mail