vineri, 13 ianuarie 2017

Publicat la 1/13/2017 01:58:00 p.m. de Anonim

Aglomeraţie la ghișee! Medieşenii s-au grăbit şi anul acesta să îşi plătească datoriile la bugetul local


Prima zi de încasare a impozitelor și taxelor locale aferente anului 2017 a fost una destul de agitată la Mediaș. Circa 600 de persoane au venit la ghișee pentru a-și achita datoriile către bugetul local. Anul acesta, contribuabilii medieşeni, persoane fizice şi juridice, vor plăti impozite ceva mai mari comparativ cu anul precedent. Totuşi, cei care le vor achita integral până pe 31 martie vor beneficia de o bonificaţie de 8%.


Autor: Alex PÎNTEA

Sistemul informatic de încasare al impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2017 a fost pornit luni dimineaţa. După ce, pe tot parcursul săptămânii trecute, la ghişee s-au încasat doar amenzi şi restanţe de anul trecut, de la începutul săptămânii se încasează şi impozitele pe anul în curs. „Medieșenii își pot achita, începând cu data de 9 ianuarie, impozitele și taxele aferente anului 2017. Dările pot fi plătite la casieriile Direcției Fiscale Locale din cadrul Primăriei Mediaș, în numerar sau folosind cardul bancar. De asemenea, contribuabilii pot achita și on-line taxele și impozitele locale, prin intermediul platformei ghiseul.ro. Programul casieriilor Direcției Fiscale Locale este în zilele de luni, miercuri și joi între orele 8.00 și 16.30, marțea între orele 8.00 și 18.00 respectiv vineri între orele 8.00 și 12.30“, detaliază Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

Cozi de la prima oră

Încă de la primele orele ale dimineții zilei de luni, un număr important de medieșeni a venit la ghișee, cei mai mulți pentru a-și achita integral obligațiile către bugetul local. Explicația lor: așa procedează în fiecare an și au dorit să scape de această datorie încă din prima zi. „Aşa fac în fiecare an. Vin, plătesc şi am scăpat de această grijă. Nu trebuie să mă mai gândesc pe urmă la impozite“, mărturisește unul dintre medieşenii care şi-au plătit taxele în prima zi de încasare.

Impozite mărite 

Anul acesta, contribuabilii medieşeni, persoane fizice şi juridice, vor plăti impozite puțin mai mari comparativ cu anul precedent, în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Local. Astfel, nivelul dărilor locale a crescut prin aplicarea unei cote de 0,09%, faţă de 0,08%, cât a fost anul trecut. În cifre, asta înseamnă o majorare de 15-20 lei pentru medieşenii care deţin un apartament, respectiv de 20-50 lei pentru proprietarii de case. Majorarea depinde de suprafaţa locuinţei, anul construcţiei, dar şi zona în care se află imobilul. Au rămas neschimbate, însă, impozitele pentru terenuri şi autoturisme, iar taxa de salubritate a rămas şi ea la nivelul de anul trecut. 

Bonificaţie mărită

Medieşenii care îşi vor achita integral impozitele şi taxele locale până la sfârşitul primului trimestru al anului în curs vor beneficia, ca de obicei, de o bonificaţie. Astfel, toţi contribuabilii care vor plăti până în data de 31 martie au o reducere de 8% la impozitul pe teren şi clădiri. „Pentru anul 2017, bonificaţia stabilită prin hotărârea Consiliului Local Mediaş este de 8% pentru toate persoanele care îşi achită integral taxele și impozitele până la data de 31 martie“, reamintește Raluca Filip.
    Trimite prin e-mail