marți, 13 decembrie 2016

Publicat la 12/13/2016 12:57:00 p.m. de Anonim

Incendiu la Velţ, provocat de jarul din sobă



Detaşamentul de Pompieri Mediaş a fost solicitat să intervină, la sfârşitul săptămânii trecute, în satul Velţ.

Autor: Alex PÎNTEA

Un incendiu a cuprins o casă de pe strada Principală din localitate. Pompierii au intervenit la faţa locului cu un număr de trei autospeciale de lucru şi spumă, alături de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bazna. Flăcările s-au manifestat în interiorul unei camere şi la o porţiune din acoperiş. Pompierii au reuşit să îl lichideze şi să împiedice extinderea acestuia. „În cursul zilei de sâmbătă, 10 decembrie, Detaşamentul de Pompieri Mediaş, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bazna, a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un casă din localitatea Velţ. Incendiul a cuprins mobilier şi materiale textile, ca urmare a jarului căzut dintr-o sobă fără acumulare de căldură. Intervenția promptă a pompierilor a îndepărtat riscul ca incendiul să cuprindă întreaga casă“, a precizat sublocotenentul Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sibiu.

Recomandările pompierilor

Pentru prevenirea producerii unor incendii similare, care, de multe ori pot fi soldate cu pierderi de vieți omenești, ISU Sibiu are câteva recomandări:
- asigurarea izolării termice a sistemelor de încălzire față de materialele combustibile din apropierea acestora; 
- verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
- coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
- coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea); 
- se interzice folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate.
    Trimite prin e-mail