vineri, 4 noiembrie 2016

Publicat la 11/04/2016 01:37:00 p.m. de Anonim

Căpușele sunt ținute sub control în județul Sibiu


De-a lungul sezonului de supraveghere, în județul Sibiu au fost raportate 1.177 persoane care s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat, după cum era de așteptat, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu (517), urmat de Spitalul de Pediatrie din Sibiu (356) și de Spitalul Militar Sibiu (142). La Mediaș au fost consemnate 124 înțepături de căpușe, alte 29 au fost la Cisnădie, iar la Agnita, doar nouă.


Autor: Aurelian LUNGU

Joi, 27 octombrie, a avut loc la Instituţia Prefectului ultima întâlnire din acest an a membrilor Grupului tehnic de lucru pentru gestionarea în anul 2016 a problematicii legate de combaterea transmiterii bolii Lyme prin înţepătura de căpuşe. A fost cel de-al şaptelea an în care la nivelul judeţului Sibiu funcţionează acest grup, pe parcursul sezonului cald fiind organizate şedinţe periodice. 

Planul de măsuri

În anul 2016, prima întâlnire a fost organizată în data de 7 aprilie, dată la care s-au făcut propuneri pentru elaborarea Planului de măsuri pentru supravegherea şi controlul Bolii Lyme în judeţul Sibiu, în anul 2016, plan aprobat ulterior de Instituţia Prefectului. „Le mulţumesc primarilor pentru că au pus în practică la nivel local Planul de măsuri pentru supravegherea şi controlul Bolii Lyme în judeţul Sibiu şi s-au luat măsuri pentru  combaterea căpuşelor, pentru ca numărul persoanelor înţepate de aceste insecte să fie redus. De asemenea, consider că este important că populaţia a înţeles că această boală gravă poate fi prevenită prin prezentarea la medic, imediat după înţepătura de căpuşe şi prin respectarea recomandărilor personalului medical”, a precizat prefectul Cristian Roman. Planul de măsuri a cuprins şi în acest an acţiuni de dezinsecţii în zonele verzi, cosirea ierbii din parcuri, aliniamente stradale, zone de blocuri, monitorizarea zonelor cu infestare şi identificarea unor zone considerate cu risc biologic ridicat.

Mai puține înțepături decât anul trecut

Potrivit coordonatorului Grupului tehnic de lucru, dr. Georgeta Marga, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, perioada de monitorizare a prezentărilor pentru înţepături de căpuşe la serviciile primiri urgenţe din judeţ s-a făcut pe parcursul a 40 de săptămâni, în intervalul martie - octombrie. În acest timp, la cele șase spitale din judeţul nostru s-au prezentat 1.177 de persoane înţepate de căpuşe, cu circa 32% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2015 (1.720), dar mai multe decât în anul 2014 (985 cazuri). De asemenea, cele 24 cazuri de Boală Lyme raportate în judeţ în primele nouă luni din 2016 sunt sub nivelul cazurilor din 2015 aceeaşi perioadă (43 cazuri), dar şi din 2014 (31 cazuri). „În sezonul cald 2016, mai puţin favorabil înmulţirii căpuşelor din punct de vedere climatic decât anul trecut, a fost atins obiectivul fixat pentru acest an în planul judeţean de supraveghere şi control al Bolii Lyme, acela de scădere a numărului de persoane expuse, cât şi a numărului de cazuri de boală. Aceasta s-a realizat prin aplicarea riguroasă a măsurilor cuprinse în plan, de către toate instituţiile judeţene şi locale implicate”, susține Georgeta Marga.

Locuitorii județului sunt bine informați

Potrivit medicului epidemiolog, deşi se numără printre cele nouă judeţe din centrul ţării cu risc major pentru contactul cu căpuşele, judeţul Sibiu a reuşit să depisteze, în cei aproape șapte ani de supraveghere a borreliozei în România, cele mai multe cazuri (peste 670), circa un sfert din totalul pe ţară. „Acest lucru se datorează, în egală măsură, faptului că, avem în judeţ atât personal medico-sanitar foarte bine instruit, cât şi o populaţie foarte bine informată cu privire la boală, inclusiv la transmiterea şi prevenirea ei”, consideră dr. Marga.

Georgeta MARGA | epidemiolog: „În sezonul cald 2016, mai puţin favorabil înmulţirii căpuşelor din punct de vedere climatic decât anul trecut, a fost atins obiectivul fixat pentru acest an în planul judeţean de supraveghere şi control al Bolii Lyme, acela de scădere a numărului de persoane expuse, cât şi a numărului de cazuri de boală. Aceasta s-a realizat prin aplicarea riguroasă a măsurilor cuprinse în plan, de către toate instituţiile judeţene şi locale implicate.”
    Trimite prin e-mail