miercuri, 9 noiembrie 2016

Publicat la 11/09/2016 11:31:00 a.m. de Anonim

100 de ani de la nașterea handbalistului medieșean Bruno Holzträger. Povestea sportivului din Mediaș care a reprezentat România la Olimpiada din 1936


În acest an, s-a împlinit un secol de la nașterea handbalistului medieșean Bruno Holzträger, participant la Jocurile Olimpice din anul 1936.


Autor: Mircea HODÂRNĂU

Bruno Holzträger s-a născut la Mediaș, în data de 29 iulie 1916, și a locuit pe str. Lungă nr. 2. Holzträger și-a început cariera sportivă în echipa de handbal a Gimnaziului „Stephan Ludwig Roth”, iar la vârsta de 20 de ani a participat la Olimpiada de la Berlin.

A învins SUA

Atunci, România a avut o participare numeroasă. Țara noastră a obținut o medalie de argint, prin Henri Rang, la proba ecvestră. Au fost admise ca sporturi olimpice noi handbalul și baschetul, ale căror întreceri s-au desfășurat în aer liber. Alături de Hans Zikeli și Fritz Kasemiresch, Holzträger a făcut parte din lotul național de handbal. Medieșeanul avea legitimația cu numărul 16.268 la Jocurile Olimpice din anul 1936.
La Olimpiadă, Statele Unite și România s-au clasat pe ultimele locuri în grupele preliminare A, respectiv B, nereușind să obțină niciun punct. Cele două țări au disputat, pe 10 august 1936, un meci pentru stabilirea locurilor 5 și 6 din clasamentul final.
La evenimentul internațional, Bruno a jucat doar în partida contra Statelor Unite ale Americii, în care România a învins cu scorul de 10-3. Lotul țării noastre era compus din jucători de la cluburile din Sibiu (13 la număr), Mediaș (3), Brașov (1) și București (2). Sportivii erau antrenați de sibianul Hans Schuschnig.


Fondator de echipă

Pe atunci, handbalul se juca în unsprezece jucători. În perioada interbelică, handbalul era un joc popular printre medieșeni. De pildă, echipa Gimnaziului „Roth”, care se numea „Coetus”, a participat la campionatul național în 1942. Întors din război, Bruno se ocupă, alături de prietenul și cumnatul său, Willi Lapka, de reînvierea handbalului în orașul natal. Aici se constituiseră două echipe feminine de handbal - una pe lângă Fabrica de Pielărie „Karres”, avându-l ca antrenor pe J. Nagy, și una la Vitrometan, unde antrenor era Gerdi Schunn. Willi Lapka si Bruno Holzträger formează o echipă de handbal masculin pe lângă fabrica „Karres”. Antrenorul noii echipe va fi Lapka, pe cand Holzträger preia echipa de femei a aceleiași fabrici. 


Arbitru federal

În 1949, Holzträger era legitimat ca arbitru federal de către Federația Română de Handbal. Comisiunea Centrală de Arbitri a emis, în data de 22 mai 1949, o legitimație pentru medieșean, oferindu-i acestuia intrare gratuită la toate meciurile de handbal din România: „Tov. Holzträger Bruno, domiciliat în Mediaș, str. Dr. Babeș nr. 9, de profesie funcționar al fabricii Record, este arbitru de hand-ball cu distincțiunea FEDERAL, fiind înmatriculat în controalele C.C.A. sub nr. 3 din 1949. Prezenta îi servește drept legitimație până la eliberarea noului tip de carnet de arbitru, dându-i drept de liberă intrare la jocurile de hand-ball pe tot cuprinsul R.P.R.-ului”.


Antrenor de națională

În anul 1949, a condus echipa națională de femei a României în primul ei meci internațional - cu reprezentativa Ungariei, la Timișoara. În prima jumătate a anilor '50, Holzträger a ocupat funcția de antrenor al echipei naționale a României de handbal feminin. Participă, în această calitate, la peste 50 de meciuri internaționale. În cadrul unui turneu, în septembrie 1953, echipa va consemna trei victorii.
În 1947, campioana masculină a fost echipa „Karres” a lui Willi Lapka, în 1948, campioana masculină era IRTI Mediaș, iar pe podiumuri regăsim și Voința Mediaș (antrenor Fritz Schmidt) și Avântul Agnita. Și echipa de femei câștigă o serie de titluri: în 1949, echipa „Record” aduce primul titlu la Mediaș; în 1950, Zefirul Mediaș, antrenată de W. Lapka, devine campioană națională, iar în 1951, Flamura Roșie (antrenor Bruno Holzträger) aduce pentru ultima dată titlul la Mediaș.


Declinul

În anii următori, vor fi tot mai dificil de găsit jucători și jucătoare de calitate, astfel că handbalul la Mediaș nu va mai reveni la succesele de la începutul deceniului 5.
Chiar dacă majoritatea colegilor săi din echipa națională au plecat în străinătate, Bruno Holzträger a rămas la Mediaș, unde a și decedat, în data de 15 noiembrie 1978, la vârsta de doar 62 de ani.
    Trimite prin e-mail