marți, 4 octombrie 2016

Publicat la 10/04/2016 09:38:00 p.m. de Anonim

Marş „roz“ în centrul Mediașului


Mediaşul s-a implicat şi de această dată în lupta împotriva cancerului la sân.


Autor: Alex PÎNTEA

Medieşenii au participat în număr mare la Marșul Fundițelor Roz, o campanie de prevenție și luptă împotriva cancerului la sân. După ce au trecut la pas prin centrul istoric al oraşului, participanţii au asistat şi la un spectacol organizat la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“. 

Participare numeroasă

Circa 200 de persoane s-au alăturat, la sfârşitul săptămânii trecute, Marșului Fundițelor Roz. Acesta a pornit de la Turnul Forkesch pe traseul strada Nicolae Iorga - Piața Regele Ferdinand I - Piața George Enescu, iar punctul final a fost Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“, acolo unde participanţii au format o inimă şi o fundiţă roz. În aceeaşi locaţie a avut loc şi un spectacol susţinut de mai mulţi artişti medieşeni care au decis să se alăture acestui proiect. Astfel, Adela Deac şi Lea Muszka de la Grupul „Motto“ au cântat muzică folk, iar Costel Popa a dat glas câtorva cântece populare îndrăgite din zona Târnavelor.

Implicare activă

În ultimii şapte ani, Primăria Mediaş s-a implicit în acest domeniu prin proiectele „Vreau să învăţ despre cancerul de sân” şi „Pink Enter”. Partenerii acestor proiecte au fost reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială, ai Şcolii Sanitare „Dr. Alexandru Bălin“, ai instituţiilor de învăţământ din Mediaş, dar şi ai bibliotecilor publice din comunele din nordul judeţului Sibiu, respectiv din judeţele Galaţi şi Botoşani. Nu au lipsit din campaniile de prevenire a cancerului de sân medicii din cadrul Policlinicii Mediaş şi ai Centrului Medical „Doctor Vlăduţiu“. „Proiectele au fost susţinute financiar de către Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Fundaţia IREX România, Asociaţia «Mediaşul pentru Cultură», Avon, Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România - filiala Sibiu, datorită granturilor câştigate pentru instituţia de cultură. Scopul principal a fost informarea şi îndemnul femeilor de a merge la un control mamar, fie pentru o palpare corectă a sânilor, fie pentru o examinare la ecograf, respectiv la mamograf. Astfel, în cei şapte ani, peste 3.000 de persoane au fost informate datorită participării la seminarii şi cursuri, alte 2000 persoane tinere au primit informaţii online, 200 de femei au consultat cărţi din domeniul medical la bibliotecă, iar 500 de femei din mediul urban şi rural au beneficiat de servicii gratuite şi au învăţat să-şi palpeze corect sânii, mergând apoi şi la un control la medici de specialitate“, a precizat Antonela Sofia Barbu, manager de proiect.
    Trimite prin e-mail