miercuri, 5 octombrie 2016

Publicat la 10/05/2016 07:59:00 p.m. de Anonim

Județul Sibiu va fi Regiune Gastronomică Europeană


Mediașul se numără printre partenerii principali ai proiectului Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019, după ce juriul internațional a decis să recomande județul nostru pentru acest titlu.


Autor: Alex PÎNTEA

Delegația Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism a vizitat municipiul de pe Târnava Mare, partener în acest proiect, care va beneficia de o finanţare în valoare de 8,6 milioane de euro, bani acordaţi de către Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și Primăria Mediaș.

Șansă pentru dezvoltare

Palatul Brukenthal din Sibiu a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, evenimentul de prezentare a candidaturilor judeţului Sibiu şi regiunii Egeea de Sud din Grecia pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019. Candidatura Sibiului a fost susţinută de către un parteneriat format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Sibiu, Primăria Mediaş, Camera de Comert, Industrie şi Agricultura Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” şi Asociaţia Judeţeană de Turism. Din partea municipiului de pe Târnava Mare, candidatura a fost susţinută de către viceprimarul Christine Thellmann. „Am aderat la acest proiect pentru că municipiul Mediaş s-a regăsit în totalitate în acest program de anvergură europeană şi sunt convinsă că activităţile propuse vor contribui la recunoaşterea şi consolidarea importanţei gastronomiei în rândul tuturor locuitorilor judeţului. Practic, se vor crea astfel premisele dezvoltării regiunii prin implicarea întregii comunităţi. Credem cu tărie în promovarea tradiţiilor locale, a gastronomiei şi a produselor locale autentice“, a explicat Thellmann.

Vizită la Mediaş

Regiunea Sibiu, care a aplicat pentru statutul de regiune Gastronomică Europeană 2019, este alcătuită din municipiul Sibiu, municipiul Mediaș, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Țara Secașelor. În total, acestea alcătuiesc o suprafață de 5.432 km pătrați, cu peste 460.000 de locuitori și peste 300.000 de hectare de suprafață agricolă. După deliberări, juriul internaţional a decis ca Sibiul şi Egeea de Sud să poarte ambele titlul Regiune Gastronomică Europeană în 2019. În aceaşi zi, Delegația Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, a vizitat municipiul Mediaș și Valea Viilor. Oaspeţii au urcat în Turnul Forkesch, au trecut pragul Bisericii Evanghelice Sf. Margareta și au degustat preparate tradiționale în cadrul inedit oferit de biserica fortificată din Valea Viilor.

Buget de 8,6 milioane euro

Bugetul estimat pentru acest program pentru perioada 2017-2019 se ridică la suma de 8,6 milioane euro. Acesta este format în majoritate din finanțările acordate de Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și Primăria Mediaș prin agendele culturale și agenda comunității a municipiului Sibiu. De altfel, în anul 2019, agendele culturale cofinanțate de cele trei entități menționate vor fi alcătuite din proiecte din domeniul culturii gastronomice. Bugetul este completat și prin cotizațiile pe care partenerii în acest proiect le vor plăti asociației care va gestiona programul Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019. De altfel, în documentul programatic depus se precizează faptul că și acum în regiunea Sibiu au loc pe tot parcursul anului diverse festivaluri și manifestări de cultură gastronomică, acestea fiind enumerate ca dovadă că gastronomia a fost și este un punct forte ale zonei.
    Trimite prin e-mail