joi, 25 august 2016

Publicat la 8/25/2016 09:00:00 a.m. de Redacţie

Mister și suspans! „Luna Plină“ răsare doar la Biertan, în perioada 25-28 august, pentru fanii filmelor horror și fantastice


„Lună Plină“ îşi deschide astăzi porţile pentru cinefili, într-o locație cu adevărat fantastică.


Autor: Alex PÎNTEA

Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul de acest gen din România, se desfăşoară în perioada 25-28 august la Biertan și promite o mulțime de poveşti de groază, petreceri, ateliere fantastice, vânători de fantome, jocuri de tip „escape room” şi bunătăţi din zonă, la târgul de produse tradiţionale.
Evenimentul a ajuns la cea de-a cincea ediţie. Filmele vor fi proiectate în Grădina Méliès, Cinema Vertigo şi Sala Karloff, dar şi la terasa „La Ţăruş”, iar festivalul se va încheia cu musicalul „The Rocky Horror Picture Show”, care împlineşte 41 de ani. Festivalul de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină” este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Transilvania Film, cu sprijinul Primăriei Biertan, și recomandat de Monitorul de Mediaș.

Filme în competiţie

Şase lungmetraje intră în competiţia pentru trofeul „Lună Plină” anul acesta. Spania va pune stăpânire pe Grădina Méliès, chiar în prima seară a festivalului, odată cu „Mi gran noche”, cel mai recent film al renumitului regizor Álex de la Iglesia, prilej de excese bahice, satiră şi explozii histrionice tipice pentru un Revelion televizat local. O raritate, România e prezentă în program cu „Vizitatorul”, debutul în lungmetraj al lui Jamil Hendi cu Ionuţ Grama, Oana Irina-Duşu şi Andreea Boşneag în rolurile principale. În producţia daneză „Shelley”, proiectată la Berlinale, o tânără româncă acceptă să fie mamă surogat pentru un cuplu care nu poate avea copii, dar lucrurile se dovedesc a nu fi atât de simple. Din India vine „Ludo”, o poveste sângeroasă - interzisă minorilor - despre patru adolescenţi şi un joc blestemat. Filmele de groază suedeze sunt reci şi necruţătoare cu personajele lor. În multi-premiatul „Sensoria”, Caroline, bătută oricum de soartă, îşi doreşte un nou început şi schimbă apartamentul, moment în care realizează că nu este atât de singură pe cât ar crede şi pe cât şi-ar dori. Din Argentina aflăm cum e cu teroarea la psihiatru - „Presagio” / „Omen” e povestea unui tânăr scriitor pe care terapia după moartea soţiei şi a copilului îl catapultează într-un univers halucinant, la graniţa dintre real şi fantastic.

Revin scurtmetrajele

Una dintre noutăţile ediţiei din acest an a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” este competiţia de scurtmetraje horror & fantastice. Aceasta revine în programul „Lună Plină” alături de secţiunea competitivă de lungmetraj. Publicul va decide, ca în fiecare an, cine pleacă acasă cu trofeul. Cele şapte producţii care vor concura pentru Premiul Publicului au fost selectate de criticul de film Cătălin Mesaru. Este vorba de „Ermida”, „Mayday”, „La voce”, „Death Sentence”, „The Procedure”, „Leshy” şi „Somnul lui Richi”, al lui Lari Gligor şi Iulian Stanciu. 

Cine-concert

Un eveniment cu totul special la Biertan va fi cine-concertul celor de la Foley’Ala, care vor acompania live filmul mut „Genuine: A Tale of a Vampire” (1920), regizat de Robert Wiene, autorul unei capodopere a genului, „Cabinetul doctorului Caligari”. Suprarealist şi hipnotic, cu decoruri distorsionate şi bizare create de pictorul expresionist César Klein, în tehnica perspectivei deformate, filmul este unul dintre cele mai îndrăzneţe din epoca sa. În centrul poveştii, o femme fatale care suceşte minţile bărbaţilor şi-i împinge la acte odioase.  Coloana sonoră compusă de Foley’Ala este un mix de sonorităţi contemporane, ritmuri insolite, referinţe la teme arhetipale, sintetizatoare, instrumente acustice şi voce, cu modulaţii electronice şi procesare live. Pe lângă improvizaţie, atmosfera filmului este completată de efectele sonore în timp real, live foley. Responsabili de sound design & live foley sunt Alin Zăbrăuţeanu şi Marian „Rufi” Cîtu (compoziţie, foley, live processing), Alexandra Andrieş (voce, percuţii, live processing), Flora Pop (vioară), Radu Rădescu (concept, percuţii). 

Acces
Abonamentele se pot achiziţiona de pe biletmaster.ro sau la fața locului. Astfel, un abonament la proiecţiile din toate cele patru zile costă 60 lei, iar pentru cei care doresc şi un loc în Campingul Fantastic, preţul este de 90 lei. Trei zile de proiecţii în perioada 26-28 august costă 50 lei, în timp ce abonamentul care include şi un loc în camping se ridică la 70 lei. Abonamentul pentru două zile costă 35 lei, respectiv 50 lei cu loc în camping.

    Trimite prin e-mail