joi, 21 iulie 2016

Publicat la 7/21/2016 08:00:00 a.m. de Anonim

Romgaz a crescut capacitatea de înmagazinare printr-o investiție de aproape un sfert de miliard de lei la Sărmășel


Compania Romgaz a finalizat la Sărmăşel un proiect strategic de investiţii, de peste 238 de milioane de lei.


Autor: Alex PÎNTEA

Societatea a pus în funcţiune o nouă instalaţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale, aferentă depozitului de înmagazinare de la Sărmăşel - Mureş.

Tehnologie americană

În cursul zilei de ieri, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, prin Sucursala de Înmagazinare Subterană a Gazelor Naturale Ploieşti, a pus în funcţiune noua instalaţie a Staţiei de Comprimare şi Uscare a gazelor naturale de la Sărmăşel, investiţie derulată în ultimii trei ani şi care ajunge la peste 238 de milioane de lei, circa 54 de milioane de euro. 
Noua facilitate de comprimare şi uscare aferentă depozitului Sărmăşel va permite creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului, de la 800 de milioane de Normal metri cubi la 950 de milioane de Normal metri cubi/ciclu, creșterea calității gazelor naturale livrate și a capacității zilnice de livrare a gazelor naturale din depozit de la 6 la 9 milioane de Normal metri cubi /zi.  „Creșterea capacității depozitului se datorează în principal instalării unei noi capacități de comprimare care va putea asigura un debit maxim zilnic de 6 milioane Normal metri cubi. Stația de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerințele europene și naționale în materie de protecție a mediului“, spun reprezentanţii companiei Romgaz. 


Bornă importantă

Punerea în funcţiune a facilităţii de la Sărmăşel reprezintă atingerea unei borne importante pentru securitatea energetică a României în privinţa capacităţii maxime de înmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde de Normal metri cubi /ciclu, investiţia, contribuind şi la creşterea capacităţii de extracție a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putând ajunge la 30 milioane de Normal metri cubi. „Romgaz alocă resurse în creştere pentru creşterea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, pentru preluarea vârfurilor de consum pe perioada sezonului rece, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă a alimentării cu gaze a consumatorilor“, au subliniat reprezentanţii Romgaz.
    Trimite prin e-mail