vineri, 1 iulie 2016

Publicat la 7/01/2016 07:59:00 a.m. de Anonim

Premieră pentru România: Bibliotecă inaugurată în incinta Aeroportului Cluj | FOTO


Asociaţia Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii a inaugurat în premieră, ieri, un spaţiu recreaţional experimental în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca. Această inaugurare semnifică şi începerea parteneriatului dintre cele două instituţii pentru sprijinirea candidaturii municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Spaţiul experimental de aşteptare se află în zona publică din corpul de legătură dintre cele două clădiri de terminale ale aerogării clujene. Acesta este format din mai multe corpuri de mobilier care au funcţiile de bibliotecă, bancă de şezut şi masă, dar şi din mai multe fotolii puf personalizate în culorile unor festivaluri clujene.
Suprafaţa de circa 10 mp pe care se întinde spaţiul recreaţional a fost pus la dispoziţia Asociaţiei Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii de către reprezentanţii aeroportului clujean. Mobilierul a fost realizat de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj-Napoca, în vreme ce cărţile au fost donate de reprezentanţii Asociaţiei pentru promovarea lecturii Cărţile pe faţă.
“În acest moment, avem acest spaţiu mic, dar sperăm să fie mai mare dacă există feed-back din partea trecătorilor. Dacă vom observa că există interes, spaţiul va creşte. Este un mesaj foarte puternic, culturile se întâlnesc şi în aeroport, este felul nostru a de comunica în cadrul campaniei noastre. Indiferent de rezultatul competiţiei, acest proiect a reuşit să producă o atitudine pozitivă. Vom avea şi alte locuri în care vom intra cu aceste tipuri de proiecte”, a precizat Florin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii.
Spaţiul poate acomoda simultan până la 20 de persoane care se pot bucura de lecturarea unor volume scrise în limbile română, engleză şi franceză, în timp ce aşteaptă sosirea aparţinătorilor, rudelor sau cunoscuţilor în apropierea ieşirii din terminalul Sosiri. Zona în care va funcţiona acest spaţiu este o zonă de trafic semnificativ.


Fotoliile puf personalizate au fost donate de reprezentanţii festivalurilor clujene, TIFF, Untold, Electric Castle, Jazz in the Park, Coolturban şi Mioritmic pentru a completa spaţiul recreaţional. Iniţiativa reprezintă o premieră întrucât Asociaţia a adus sub umbrela ei câteva dintre cele mai cunoscute festivaluri din ţară pentru a sprijini cadidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Toţi reprezentanţii festivalurilor au semnat cu această ocazie şi Carta Prieteniei, în semn simbolic de susţinere şi implicare în obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. „Ne bucurăm şi dorim să felicităm Asociaţia pentru această iniţiativă. Considerăm că este binevenită această iniţiativă, mai ales că anul acesta vom avea 2 milioane de pasageri, iar prin aeroport vor trece 4 milioane de oameni. În 2017 vor trece 5 milioane de oameni, un sfert din populaţia României, din acest motiv credem că este binevenită iniţiativa. De asemenea, această acţiune este sprijinită de Consiliul Judeţean, Primăria. Ne bucurăm că Alin Tişe şi Emil Boc au ca priorităţi dezvoltarea aeroportului şi realizarea obiectivului de a obţine statutul de Capitală Europeană a Culturii. Vom încerca să promovăm această candidatură şi cu aeroporturile pe care le avem partenere şi prin alte acţiuni pe care le putem organiza”, a spus David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj.
Victor Miron, reprezentant al Asociaţiei Cărţile pe faţă, spune că în acest spaţiu se regăsesc scriitori celebri din ţară şi din străinătate. “Cred că lectura e un mod de a ne hrăni. Este atât literatură clasică, autori contemporani, de la belestrică la cărţi SF, ghiduri de conversaţie, dicţionare. E util să vezi cărţi peste tot, unde nu te aştepţi. Cred că o astfel de acţiune încurajează oamenii care citesc şi vor încuraja şi pe alţii să citească. O carte este o călătorie. Când lucram la amenajarea spaţiului, oamenii s-au comportat în mod firesc cu spaţiul, oamenii s-au aşezat pe jos, au răsfoit din cărţi, au plecat mai relaxaţi după ce au plecat din acest spaţiu”, a spus Miron.
“Cred că e important să fim prezenţi la aeroportul din Cluj-Napoca. Pentru toţi care facem evenimente în oraş, aeroportul e un partener strategic. Putem extinde acest colţ şi pe partea de filme sau audio bookinguri”, a spus Adrian Chereji, din partea festivalului Untold.
„Deşi Electric Castle are loc la Bonţida, suntem un festival al Clujului, un important eveniment cultural al României. Ne bucurăm să susţinem şi noi candidatura Clujului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, a spus Andi Vanca, PR manager la Electric Castle.
    Trimite prin e-mail