joi, 9 iunie 2016

Publicat la 6/09/2016 09:00:00 a.m. de Anonim

Victorie liberală în Mediaș

Partidul Naţional Liberal este marele câştigător al alegerilor locale de la Mediaş. Formaţiunea şi-a adjudecat fotoliul de primar şi a obţinut, totodată, 10 mandate de consilier local din totalul de 21. Liberalii vor da, cel mai probabil, şi noul viceprimar, în persoana Christinei Thellmann. Duminica trecută, 17.902 persoane din municipiul Mediaş şi satul aparţinător Ighişul Nou au mers la urne, cu peste 5.000 mai puţini faţă de alegerile locale desfăşurate în urmă cu exact patru ani.


Autor: Alex PÎNTEA

Bătălia pentru funcţia de primar al municipiului Mediaş s-a dat între Gheorghe Roman şi Mihai Macaveiu. Candidatul PNL a câştigat 29 din cele 42 de secţii şi a avut un total de 6.759 voturi favorabile valabil exprimate, în timp ce concurentul propus de PSD a întrunit majoritatea în 13 secţii şi a strâns un număr de 5.971 voturi. Poziţiile 3 şi 4 în clasament au fost ocupate de către doi candidaţi independenţi. Astfel, Cristian Marian a avut 1.139 voturi, iar Ioan Petrariu a fost votat de către 868 medieşeni. Pe poziţia a cincea s-a clasat Alexandru Oltean, din partea Partidulului Mişcarea Populară, cu 545 voturi, urmat la doar două voturi de către independentul Alexandru Pleşca. Un alt independent, Iacob Tiberiu, a avut 537 voturi, iar fostul viceprimar George Petrescu, „asul“ ALDE, a fost votat de către 534 persoane. Ultimul clasat a fost Florin Cheţan, din partea PRM, cu 261 voturi.

Oraş performant

„Vrem să le arătăm medieşenilor că se poate face performanţă şi în oraşul nostru!“. Aşa a sunat prima declaraţie a lui Gheorghe Roman, noul primar ales al municipiului de pe Târnava Mare. Acesta a explicat că rezultatul alegerilor de duminică a adus după sine împlinirea unui vis pentru un om care a iubit foarte mult Mediaşul. „Duminică, prin votul lor, medieşenii au împlinit o parte a unui vis pentru Mediaş, al unui om la care am ţinut foarte mult. Este vorba de Costel Totan, director la Sucursala de Producţie din cadrul Romgaz Mediaş şi preşedinte al PNL Mediaş. Spun o parte, pentru că cealaltă parte a visului său se referă la modul în care îşi dorea domnia sa să arate Mediaşul. Îşi dorea ca Mediaşul să fie un oraş prosper, un oraş cu oameni mulţumiţi de modul în care este administrat de către cei care îl conduc. Această parte a visului ne rămâne nouă să o ducem la îndeplinit, nouă, celor care am fost aleşi. Atât eu, cât şi colegii mei din PNL suntem hotărâţi să le arătăm medieşenilor că şi la noi se poate face performanţă, aşa cum s-a putut face la Blaj, la Oradea, la Alba-Iulia, la Cluj-Napoca şi în alte oraşe ale ţării conduse de oameni ai Partidului Naţional Liberal“, a comentat Gheorghe Roman.

Mulţumiri pentru medieşeni

Primarul ales al Mediaşului a ţinut, totodată, să le mulţumească medieşenilor care au fost la urne duminica trecută. Roman consideră că succesul reprezintă încununarea unei munci de echipă. „Aş vrea să le mulţumesc tuturor medieşenilor care au participat la vot, în special celor care ne-au votat, şi, în acelaşi timp, aş vrea să le mulţumesc colegilor mei din Partidul Naţional Liberal pentru că s-au implicat puternic în această campanie şi bineînţeles, Christinei Thellmann, care a fost un susţinător al ideii de tandem pentru Primăria municipiului Mediaş“, a precizat edilul-șef.

Primele măsuri

Oamenii îşi doresc ordine, lucrurile să fie bine făcute, iar banii publici să nu mai fie risipiţi, este de părere primarul ales Gheorghe Roman. Acesta a anunțat deja primele măsuri pe care le va lua în momentul în care îşi va începe activitatea. Astfel, noua administraţie locală va inventaria toate lucrările din oraş şi va ţine cont de toate discuţiile şi sugestiile făcute de medieşeni în timpul campaniei electorale. „Sigur că sunt multe lucruri de făcut. În primul rând, noi nu vom uita nicio clipă discuţiile şi recomandările pe care ni le-au făcut medieşenii. Oamenii îşi doresc ordine, ca lucrurile să fie bine făcute, iar banii publici să nu mai fie risipiţi, astfel că vom inventaria toate lucrările din oraş, vom avea întâlniri cu medieşenii şi îi vom întreba dacă sunt mulţumiţi de modul în care s-au executat lucrările în zonele respective. În cazul în care răspunsul va fi unul negativ, nu se vor da bani pentru lucrările efectuate. Le cer încă de pe acum celor responsabili din primărie să nu mai achite nicio factură până când nu verifică temeinic modul în care s-au executat lucrările“, a menționat primarul Mediaşului.

Majoritate categorică, posibilă prin alianță

Medieşenii au mers pe mâna liberalilor şi la Consiliul Local. Mai precis, 5.992 de alegători au pus ştampila pe formaţiunea condusă de Gheorghe Roman, care a câştigat astfel un număr de zece mandate. Partidul Social Democrat a avut 4.402 voturi valabil exprimate, echivalentul a șapte mandate de consilier local. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România - organizaţia Mediaş a strâns 1.216 voturi şi va avea doi aleşi locali în noul Legislativ. De asemenea, Partidul Mişcarea Populară a reuşit să câştige ultimele două mandate de consilier local din totalul de 21. După cum era de așteptat, niciunul dintre cei opt candidaţi independenţi nu a reuşit să acceadă în Consiliul Local. 
Partidul Naţional Liberal va purta discuţii cu celelalte formaţiuni politice reprezentate în Consiliul Local, pentru a o putea impune pe Christine Thellmann în funcţia de viceprimar. Aceasta a candidat în tandem cu Gheorghe Roman la alegerile locale de duminică.

Dialog cu medieşenii

Victoria echipei PNL în alegeri a fost posibilă doar datorită medieşenilor. Christine Thellmann, propunerea Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de viceprimar, a ţinut să mulţumească electoratului pentru încrederea şi sprijinul acordat şi a explicat că îşi doreşte ca, în următorii patru ani, să existe un dialog permanent cu medieșenii. „Avem primarul şi zece consilieri locali, iar acest lucru a fost posibil doar datorită medieşenilor şi vreau să le mulţumesc că s-au prezentat la vot şi pentru că au avut încredere în echipa PNL. Sper ca, începând de acum, să putem face cât mai multe lucruri pe care medieşenii le-au sesizat în cadrul întâlnilor pe care le-am avut. Îmi doresc, totodată, un dialog cu ei, de-a lungul celor patru ani care urmează“, a explicat Thellmann.

Gheorghe Roman | primar ales: „În Consiliul Local sunt reprezentate patru formaţiuni politice. Este clar că va trebui să purtăm discuţii cu celelalte forţe politice pentru a ne duce la bun sfârşit gândul nostru de a o impune pe Christine Thellmann viceprimar al municipiului Mediaş. Urmează să vedem ce gânduri au şi colegii noştri din celelalte formaţiuni politice. Dacă am fi obţinut 11 consilieri în loc de 10, Christine Thellmann era deja viceprimarul municipiului.“

PNL are cei mai mulți consilieri județeni și va da președintele CJ Sibiu

În urma alegerilor de duminică, Partidul Naţional Liberal are cei mai mulţi consilieri judeţeni la Sibiu şi va da preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), în persoana avocatei Danielei Cîmpean, potrivit rezultatelor finale comunicate marţi de Biroul Electoral Judeţean (BEJ). PNL a obţinut 53.248 voturi pentru CJ Sibiu şi va avea 13 consilieri. PNL va avea preşedintele CJ Sibiu şi un vicepreşedinte, Marcel Luca, potrivit Ralucăi Turcan, președintele organizației județene PNL Sibiu.

Raluca Turcan și Daniela Cîmpean

Printre consilierii judeţeni ai PNL se numără Constantin Şovăială, fost preşedinte interimar şi vicepreşedinte al CJ Sibiu. Pentru prima dată, în Consiliul Judeţean Sibiu intră şi Vlad Vasiu, preşedintele executiv al Tineretului Naţional Liberal. 
Partidul Social Democrat (PSD) a obţinut 12 mandate de consilier judeţean, potrivit BEJ, din care un mandat prin redistribuire. Printre consilierii judeţeni se numără liderul judeţean al PSD, Ioan Cindrea, fost preşedinte al CJ, demis din cauza problemelor în justiție. 
Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) are 8 mandate de consilier judeţean, a anunţat BEJ, din care un mandat prin redistribuire. FDGR va avea şi un vicepreşedinte al CJ Sibiu, în urma negocierilor cu PNL, pe economistul Wiegand Fleischer, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, liderul judeţean al formaţiunii, Martin Bottesch. Printre consilierii judeţeni ai FDGR se află liderul naţional al formaţiunii, Paul Jurgen Porr, și Martin Bottesch, fost preşedinte al CJ până în 2012. 
Un număr de 129.954 de sibieni au votat, duminică, candidaţii pentru CJ Sibiu. PNL a obţinut 53.248 de voturi, PSD, 45.952, iar FDGR, 30.754.
    Trimite prin e-mail