miercuri, 8 iunie 2016

Publicat la 6/08/2016 03:00:00 p.m. de Anonim

Maraton cinefil de weekend! „Remember MECEFF «7+1»“ pune stăpânire pe Sala Traube



Medieşenii vor putea revedea, la sfârşitul acestei săptămâni, peliculele premiate până acum în cadrul Festivalului de Film al Europei Centrale (MECEFF).


Autor: Alex PÎNTEA

Sâmbătă vor fi prezentate la Sala Traube filmele câştigătoare la ediţiile din 2015 şi 2014. Duminică, în aceeaşi locaţie, iubitorii filmului vor putea vedea sau revedea proiecţiile câştigătoare din perioada 2011-2013. Evenimentul este o etapă premergătoare a MECEFF 2016, iar scopul acesteia este de a readuce în atenția publicului filmele câștigătoare ale Marelui Premiu al festivalului și alte filme valoroase, premiate la cele cinci ediții anterioare.

Iniţiat în 2011

Mediaș Central European Film Festival „7+1“ este deja un festival consacrat, ce și-a câştigat notorietatea cuvenită în peisajul cinematografic și cultural european, cu o contribuție artistică, culturală și socială valoroasă la nivel local, național și european. Festivalul, iniţiat în anul 2011, este unul dedicat cinematografiilor ţărilor învecinate României, din perimetrul Europei Centrale: Cehia, Austria, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Polonia, practic cifra „7” din logo și al unei țări invitate special, diferită în fiecare an, cifra „1”. Este un proiect prin care se dorește introducerea noului film românesc într-un context special, atât tematic, cât şi de vecinătate geografică: acela al unor cinematografii de mare tradiţie şi producătoare de creatori de film de incontestabil prestigiu, care se doresc a fi cunoscute în rândul publicului românesc.

Ediţii de succes

Fiecare dintre cele cinci ediţii anterioare MECEFF „7+1” a înregistrat un succes deosebit atât la nivel cultural și artistic, cât și din punct de vedere mediatic și organizatoric, conform opiniei unanime a publicului cinefil, a artiștilor proeminenți prezenți, criticilor de film, a personalităților culturale invitate, a oaspeților și a presei naționale și internaţionale participante la festival. Începând cu ediția a V-a, 2015, MECEFF „7+1" a primit marca EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), a Uniunii Europene, care certifică înalta ținută artistică și importanța europeană a acestui festival de film cu un impact semnificativ la nivel local, național și internațional. „Succesul MECEFF «7+1», ca festival deja consacrat, ne îndreptățește să organizăm la Mediaș, în perioada 11 - 12 iunie, o etapă premergătoare ediției a VI-a, Remember MECEFF «7+1». Datorită faptului că, în fiecare an, locuitorii orașului și populația din zonă așteaptă cu nerăbdare și vizionează mare parte din filmele prezentate, vrem să readucem în atenția publicului filmele câștigătoare ale Marelui Premiu al festivalului și alte filme valoroase, premiate la cele cinci ediții anterioare (2011 – 2015)“, motivează organizatorii evenimentului.

Filme premiate

Astfel, sâmbătă, începând cu ora 17.00, va rula la Sala Traube filmul câştigător al ediţiei a V-a din 2015, „Orașul câinilor“, în regia lui Kornel Mundruczo, care este și câștigătorul premiului Un Certain Regard – Cannes 2014. Ulterior, de la ora 19.15, va fi prezentat filmul polonez „Ida“, în regia lui Pawel Pawlikowski, căruia i-a fost decernat premiul pentru cea mai bună imagine în cadrul ediției a IV-a a MECEFF 2014, iar în 2015 a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin. Ziua de duminică va debuta la ora 15.00, cu filmul „Ţiganii din Shanghai“, în regia lui Marko Naberšnik, o producţie slovenă care a câştigat marele premiu al MECEFF 2013. De la ora 17.15 va rula filmul polonez „Rosa“, al lui Wojciech Smarzowsk, care a câştigat marele premiu al festivalului în 2012 şi, în sfârşit, seara se va încheia cu filmul „Trandafiraşul“, o producţie poloneză semnată de Jan Kidawa-Błoński, câştigător al marelui premiu de la ediţia inaugurală desfăşurată în anul 2011.

Organizatori şi sponsori

Ediția a VI-a MECEFF „7+1“ - Mediaş Central European Film Festival este organizată de Asociația Euro Fest, Primăria municipiului Mediaş prin Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Centrul Rus de Știință și Cultură, dar şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Regiunea Târnavelor. Parteneri principali sunt companiile Luxten, Romgaz, Transgaz, alături de Kromberg & Schubert, iar suporteri sunt Bachmann, Federaţia Comunităților Evreiești din România şi Jidvei.
    Trimite prin e-mail