joi, 2 iunie 2016

Publicat la 6/02/2016 03:18:00 p.m. de Anonim

INTERVIU | Cosmin Berghean și fascinaţia peşterilor


Lumina din adâncuri iese la suprafaţă la Muzeul Mediaş! Fotografii Cosmin Berghean şi Radu Paulette aduc în atenţia medieşenilor o spectaculoasă expoziţie a minunăţiilor din măruntaiele pământului. Transferată în fotografii, lumea tăcută a peşterilor îşi dezvăluie secretele în expoziţia „Lumini din adâncuri”, organizată de Asociația de Speologie Polaris Med și Direcția pentru Cultură Mediaș  la Muzeul Municipal.


Văzută prin ochiul magic al camerei foto, lumea de dincolo de rouă este aidoma unui tărâm mitic, cu lumini şi umbre, cu taine şi tăceri peste care s-au aşternut ani nenumăraţi. Iar tainele din străfundurile pământului sunt accesibile doar temerarilor care se încumetă să lase lumina zilei în urmă şi să se strecoare pe căi înguste, spre ele. De ani buni unul dintre aceştia este medieşeanul Cosmin Berghean, un pasionat fotograf şi speolog, care aduce la suprafaţă luminile din adâncuri. De data aceasta este vorba de o expoziţie de fotografie, organizată de Asociația de Speologie Polaris Med, care aduce pe simezele de la Muzeul Municipal o serie de fotografii realizate de Cosmin şi de colegul său, Radu Paulette. Ca un preambul la vernisajul care va fi găzduit de Muzeu, Cosmin a povestit, pentru cititorii Monitorului de Mediaş, câte ceva despre luminile din adâncuri. 



Monitorul de Mediaş: Care este povestea luminii din adâncuri, cum a venit ideea acestei expoziţii?
Cosmin Berghean: Trebuie să spun că a fost aşa o chestiune venită din două părţi; prietenul meu de la Muzeu, muzeograful Viorel Ştefu, m-a tot întrebat dacă n-aş vrea să mai expun fotografie de peşteră. Când am considerat că am material suficient, ne-am pus de acord. Aşa a luat naştere expoziţia. Trebuie să precizez că expoziţia de faţă vrea să fie şi un promo al Festivalului Internaţional de Artă speologică „Speoarta”, care va avea loc la Blaj, în perioada 30 iunie-3 iulie, anul acesta. Evenimentul e organizat de Asociaţia Polaris şi vom avea un program complex: acolo va fi expoziţie de foto, filme şi toate lucrările înscrise în concurs, vor fi şi două zile în care se vor ţine workshopuri de fotografie exocarst şi endocarst, ture de peşteră în două avene. Să revin, am dorit ca această expoziţie să fie şi un eveniment în care să să arătăm o mică parte din ceea ce va fi Blaj şi să stârnim curiozitate în rândul publicului.


Monitorul de Mediaş: Câte fotografii sunt în expoziţie şi de unde? În cât timp sunt făcute?
Cosmin Berghean: În expoziţie sunt 38 de fotografii făcute de echipa Polaris, eu şi colegul Radu Paulette. Fotografiile sunt făcute în peşterile Gheţarul de la Barsa, Pojarul Poliţei, Huda lui Papară, Avenul din Piatra Cetii, Peştera Osoi, Coiba Mare, Peştera Comarnic, Peştera Dâmbău, Avenul Gemenele, Gheţarul de sub Zgurăşti, Peştera de la Băi Moneasa. Sunt fotografii culese în ultimii trei ani, aici vorbim şi de fotografii de acum trei ani, dar şi de fotografii pe care le-am făcut de o săptămână. Am încercat să aducem la suprafaţă lumina din adâncuri, de fapt asta a fost ideea de la care am pornit.


Monitorul de Mediaş: Ai şi un partener pe simeze. Cum aţi colaborat, ce aduce el, ce aduci tu în expoziţie?
Cosmin Berghean: Colaborez cu Radu în ultima vreme, facem o echipă bună. Atâta timp cât lucrezi cu un fotograf care merge şi în peşteri, munca e deosebită. Suntem doi fotografi, fiecare cu stilul lui, unul vede anumite viziuni artistice, celălalt vede altfel; în momentul în care faci o regie de lumini, cel care ţine lumina are o anume perspectivă, iar cel care fotografiază vede altfel. Fiecare poate îmbunătăţi ceea ce se vede. Timpul pe care-l petreci în subteran se scurtează şi rezultatele sunt mult mai bune. E o muncă de echipă, e o muncă a echipei Polaris, o muncă grea dar care ne-a adus satisfacţii.


Monitorul de Mediaş: Care e fotografia cea mai „muncită” din expoziţie, cum anume?
Cosmin Berghean: Este o fotografie cu un portal cu stele, trebuie să spun că a durat cinci ore pentru a fi realizată, la o temperatură de -20 de grade. Vorbesc despre Portalul de la Coiba Mare, am fost acolo iarna. De ce iarna, la acea temperatură? E simplu, pentru că iarna, vizibilitatea e mult mai limpede, mai curată, stelele se văd mai bine. Portalul are 74 de metri lăţime şi 47 înălţime, e o chestiune monumentală. Eu am vrut să pozez stelele noaptea, cu o parte din peşteră, dar şi un speolog care cobora în rapel acel portal. Din punct de vedere fotografic e un cadru foarte complex. A fost o fotografie muncită.


Monitorul de Mediaş: După atâţia ani de explorat şi fotografiat prin cotloanele pământului, mai găseşti totuşi fascinaţie şi lumină în adâncuri?
Cosmin Berghean: Da, găsesc! Am început 2016 cu lucruri pozitive, cu peşteri noi nouţe, necălcate de alţi temerari ai generaţiei noastre. Sunt întotdeauna bucuros în faţa unor noi provocări! Odată cu experienţa acumulată, viziunea asupra a ceea ce faci, în cazul acesta fotografia de peşteră, se schimbă. Ajungi la o întrecere cu propriile limite, pe care ţi le depăşeşti tot timpul, sau cel puţin asta îţi propui. Poza de la Coiba Mare a fost un lucru foarte greu de făcut, dar pot spune că mai sunt şi alte provocări. Mă tot bântuie o altă provocare, să zic aşa,  pe care am încercat s-o abandonez, dar nu sunt încă destul de decis. Era un aven foarte înalt ce nu mi-a încăput în cadru, în ciuda strădaniilor mele. O să mă gândesc la vreo idee să fac acel cadru, poate din mai multe fotografii, e o provocare pentru viitor. Dacă ai mereu provocări pe care să le depăşeşti, găseşti lumina din adâncuri. 


Monitorul de Mediaş: Şi totuşi, care e cea mai mare provocare când încerci să aduci la lumină fascinaţia din adâncuri?
Cosmin Berghean: Cea mai mare provocare e să fii tu însuţi, să vezi lucrurile aşa cum ţi le propui, să ai o stare sufletească bună, pentru că aceasta îşi pune amprenta asupra fotografiei. Altă provocare e să transmiţi ceea ce vezi, să le arăţi tuturor fascinaţia din interior. Când trag un cadru îl văd cu ochii minţii, aşa cum vreau eu. În peşteră e întuneric suprem, îmi fac regia de lumini, pentru că totul este scos în faţă dacă e luminat. Fotografiile sunt rodul luminii din acele spaţii pline de întuneric, sunt luminile noastre interioare şi sursele de lumină cu care facem cadre.


Monitorul de Mediaş: Se spune despre Peştera Movile din Dobrogea că are un ecosistem închis, iar în cazul unui atac nuclear, ar fi singurul loc în care viaţa ar continua. E încă un atu pentru lumea fascinantă de sub pământ, ce zici?
Cosmin Berghean: Sunt anumite discuţii, viaţa din Peştera Movilei e una specială, s-au descoperit acolo zeci, noi specii ale biospeologiei. Lumea din adâncuri este fascinantă, dincolo de ceea ce putem noi scoate la suprafaţă. De multe ori îmi este imposibil, din cauza mediului ostil care este peştera, să aduc la suprafaţă ceea ce văd, ceea ce este acolo. Mai sunt multe bariere de trecut, multe locuri de explorat. Trăim mereu cu speranţa că trecem de barierele pe care ni le-am propus. 

Monitorul de Mediaş: Succes! Lansează prin intermediul ziarului o invitaţie la expoziţie!
Cosmin Berghean: Cei care vor să vadă o mică parte din ceea ce înseamnă lumea peşterilor sunt invitaţi cu drag! Iar pe cei care vin şi cei cărora le-am stârnit curiozitatea îi aşteptăm şi la Blaj, unde o să fie un adevărat regal de artă speologică. 

A consemnat Milu OLTEAN


Incursiune fotografică 

Asociația de Speologie Polaris Med și Direcția pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret Mediaș organizează expoziția „Lumini din adâncuri”, a fotografilor Cosmin Berghean și Radu Paulette. Vernisajul expoziției este programat astăzi, 2 iunie 2016, ora 19, la Muzeul Municipal din Mediaș. „Polaris a renăscut! În urma unui efort de echipă, multe banane pline cu echipament, mulţi kilometri de poteci urcate şi galerii străbătute, am reuşit să ducem lumina în adâncuri şi să aducem la suprafaţă frumuseţea lumii subterane. Vă invităm aşadar la o scurtă incursiune în minunatul şi totodată provocatorul tărâm al peşterilor“, spune Cosmin Berghean. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 26 iunie.



    Trimite prin e-mail