joi, 16 iunie 2016

Publicat la 6/16/2016 01:46:00 p.m. de Anonim

A început BAC-ul! Absolvenţii claselor a XII-a au intrat în febra examenelor


Examenul de bacalaureat se desfăşoară, anul acesta, în perioada 13 iunie - 4 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate la jumătatea lunii viitoare. 


Autor: Alex PÎNTEA

La nivelul judeţului Sibiu sunt înscrişi la acest examen un număr de 2.217 absolvenţi de liceu. Aceştia vor da bacalaureatul în opt centre de examinare, şase în municipiul Sibiu, două în municipiul Mediaş şi unul în Agnita.

Primele probe

Pe parcursul acestei săptămâni se desfăşoară probele de evaluare la limba română şi limba maternă. Astfel, de luni până miercuri au fost verificate competenţele lingvistice ale elevilor la limba română, iar mâine va avea loc proba similară la limba maternă pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale. „Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba“, a explicat Livia Crețulescu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.

Competenţe şi probe scrise

Săptămâna viitoare, în perioada 21-24 iunie, va avea loc evaluarea competenţelor digitale ale absolvenţilor claselor a XII-a. De luni, 27 iunie, şi până vineri, 1 iulie, aceştia vor susţine evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat vor debuta în data de 4 iulie, atunci când este programată proba scrisă la limba şi literatura română. O zi mai târziu va avea loc proba scrisă la limba şi literatura maternă. Pe 6 iulie, elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar în data de 8 iulie este programată proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele se vor afişa în data de 12 iulie, în aceeaşi zi se pot vor putea depune şi eventualele contestaţii, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 16 iulie.

2.217 absolvenţi

La sesiunea din iunie-iulie a bacalaureatului s-au înscris în judeţul Sibiu un număr de 2.217 absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, un număr de 1.905 elevi reprezinţă promoţia 2016, iar alţi 312 candidaţi provin din seriile anterioare. Din totalul celor înscrişi, 1.933 au susţinut la începutul acestei săptămâni prima probă a examenului, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Două centre la Mediaș

640 de candidați susțin BAC-ul la cele două centre de examen din Mediaș și unul din Agnita. Astfel, la Școala Națională de Gaz sunt repartizați 133 de absolvenți ai acestei unități de învățământ, 81 de la Colegiul Tehnic „Mediensis“ și 87 de la Liceul Teoretic „St. L. Roth“. În subordinea centrului de la SNG se află o subcomisie care funcționează la Colegiul Tehnic „A. T. Laurian“ din Agnita, unde susțin probele la limba română 64 de absolvenți din Agnita și cei 11 de la Liceul Tehnologic Iacobeni. La Liceul Teoretic „Axente Sever“ din Mediaș sunt examinați 264 de candidați, din care 107 ai acestei unități, iar restul de la Liceul Teoretic Dumbrăveni (25), Liceul Tehnologic „T. Cipariu“ Dumbrăveni (13), Liceul Tehnologic pentru Transport Rutier Târnava (16), Liceul Tehnologic „N. Teclu“ Copșa Mică (52) și Liceul Tehnologic „Automecanica“ Mediaș (51).

Fără „materiale ajutătoare“

Potrivit legii, elevilor care susţin examenul de bacalaureat nu le este permis accesul în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Elevii nu au voie să intre în sălile de examene nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul şi comunicare. „Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu“, avertizează Crețulescu.
    Trimite prin e-mail