vineri, 27 mai 2016

Publicat la 5/27/2016 01:36:00 p.m. de Redacţie

Viorel Arcaș - azi senator, mâine pensionar de lux

foto: Facebook Viorel Arcaș

Pe 12 mai, filiala PSD Mediaș l-a sărbătorit pe „Șefu'“, la împlinirea vârstei de 58 de ani. Cel mai frumos cadou pe care-l putea primi social-democratul Viorel Arcaș este intrarea în vigoare a legii care îi asigură o pensie specială pentru cele trei mandate în care s-a reprezentat cu brio în Senat. Cu peste 200.000 de euro în conturi, s-a gândit că nu i-ar strica și un bonus. Dar ce a făcut Arcaș pentru Mediaș?


Autor: Mihai COLIBABA

După două decenii de carieră în întreprinderea Automecanica, pesedistul originar din Alămor și-a început cariera de senator și acum se pregătește s-o încheie cu o pensie de lux - de cinci ori mai mare decât media națională. Economist licențiat la Universitatea Babeș-Bolyai în 1983, Viorel Arcaș a lucrat la Automecanica Mediaș până în 2004, ajungând până în postura de director general. Politică face din 1995, când s-a înscris în PSD. A fost consilier județean în legislatura 1996-2004, iar de atunci conduce organizația municipală PSD Mediaș și câștigă mandat după mandat în Senatul României. Din 2007 este doctor în economie, specialitatea Management, iar acum cinci ani a absolvit și un curs de securitate și bună guvernare.

Podul prieteniei, până în Qatar

În această legislatură, Arcaș a semnat 60 de inițiative legislative, 22 de întrebări, șapte interpelări și două interpelări adresate primului ministru. A luat cuvântul în plen de 218 ori, însă fără a susține declarații politice sau moțiuni. Este președintele comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, membru al comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, președintele grupului parlamentar de prietenie cu Qatar și membru în grupurile de prietenie cu Federația Rusă și Brazilia.

Avere de senator

În cea mai recentă declarație de avere, depusă pe 3 iunie 2015, Arcaș menționează două case de locuit, un apartament și un spațiu comercial de aproape 300 de metri pătrați, precum și aproape 50.000 mp de terenuri intravilane sau agricole, în Mediaș și în județul Sălaj. Arcaș mai are un autoturism Mercedes și un Audi. Din indemnizația de senator a încasat în anul anterior aproximativ 60.500 de lei, cu 40.000 mai puțin decât soția sa, care este șefă de serviciu în cadrul SIRCOSS Mediaș. Familia Arcaș are în bancă, potrivit documentului, aproape 200.000 de euro, peste 72.000 de lei și 1.370 de dolari. La toate acestea se adaugă investiții și participări la BCR, Transgaz, SIF 4 Muntenia, Financiara SA, Automecanica SA, Erste Bank Austria.

Cu gândul la pensie

În ultimii ani, senatorul medieșean s-a aflat în conflict cu conducerea organizației județene PSD Sibiu și a reușit, chiar, pentru o scurtă perioadă, să preia interimatul, după retragerea vremelnică a lui Ioan Cindrea. Însă acesta din urmă s-a întors pe cai mari și viitorul lui Arcaș în partid depinde de o eventuală condamnare cu executare a lui Cindrea. Până una alta, e evident că pe Arcaș începe să-l preocupe pensionarea, mai ales dacă avem în vedere că una dintre inițiativele sale parlamentare recente, din această primăvară, a fost să-l întrebe pe ministrul Muncii „cum reducem birocrația în procesul pensionării?“.

Dispreț pentru Mediaș

Arcaș se numără printre cei peste 250 de semnatari ai proiectului de lege prin care urmează să primească o pensie specială după încheierea mandatului. Potrivit agenției Mediafax, calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii. Un calcul simplu arată că un ales cu trei mandate, așa cum este Arcaș, va beneficia de o pensie specială în cuantum de 4.000 de lei. Din cei aproximativ 700 de foşti aleşi care au dreptul la pensie specială, peste 200 au făcut demersuri să le fie viraţi banii cuveniţi. Cei care sunt pensionari în mandat trebuie să aştepte încheierea legislaturii. Singurii foşti aleşi care nu vor primi pensia specială sunt cei condamnaţi pentru corupţie. Legea nu îi exclude, însă, pe cei care au alt gen de condamnări, au fost declaraţi incompatibili, în conflict de interese sau nu şi-au putut justifica averea.

Aleșii țin cu dinții de pensiile speciale

Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor a fost semnată și de alți trei parlamentari social-democrați din județul Sibiu: deputatul Gheorghe Frăticiu, care reprezintă Țara Oltului, deputatul Ioan Axente, din colegiul 4 - Valea Hârtibaciului, și senatorul Sorin Ilieșiu, ales în municipiul Sibiu. Toți trei sunt încă la primul mandat. Noua propunere legislativă a fost semnată de mai bine de jumătate dintre parlamentari, de pe tot eșichierul politic, și vine după ce, acum câțiva ani, Guvernul Boc a abrogat o lege care prevedea pensii alternative pentru parlamentari și prin care cei care acumulau trei mandate primeau „bonus“ mai bine de 5.000 de lei.

„Totuşi, pensia era destul de mică“

Legea care dă pensii speciale parlamentarilor a intrat în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie. Cu gândul la o bătrâneţe confortabilă din punct de vedere financiar, cei care au ocupat fotolii în Legislativ încearcă să îşi ia revanşa pentru perioada în care fostul guvern Boc i-a lăsat fără pensiile speciale. Fostul deputat PSD Mircea Bucur a venit personal, de la Sibiu, să depună cererea. Pentru cei patru ani petrecuţi în Camera Deputaţilor, între 2000 şi 2004, Bucur va încasa un bonus lunar de încă 1.600 de lei. „La funcţiile pe care le-am avut - inginer service, şef la o întreprindere mare în Sibiu, director în primărie, parlamentar - totuşi pensia era destul de mică. Nu ştiu dacă indemnizaţia asta e mai corectă decât pensia de parlamentar care pe urmă a fost tăiată de guvernul Boc”, afirma acesta.

Ironia sorții

În campania electorală din 2012, programul lui Arcaș promitea „salarii şi pensii corecte, care să răsplătească în mod real munca oamenilor“. Pentru propriul său interes, parlamentarul a trecut la fapte. Pentru ceilalți, rămân doar vorbele. De pildă, Emilia D. are 60 de ani şi a lucrat la fabrica Geromed, în cadrul secţiei de sticlărie. După o viaţă de muncă, are o pensie de aproximativ 700 de lei. „Am noroc cu băieţii mei, că altfel nu m-aş fi descurcat cu banii. Mi-ar ajunge doar pentru medicamente şi mâncare, să nu mai spun de cumpărat ceva prin casă“, spune medieșeanca. Grigore S. împlineşte luna viitoare 70 de ani. Mai bine de trei decenii a lucrat la Ideal, într-un mediu toxic, însă pensia lui nu depășește 1.000 de lei. „Nici nu pot să vă spun cât e de dificil. Am noroc că are şi soţia o pensie aproape cât a mea şi ne descurcăm. Mai facem economii, ne-a dat Dumnezeu sănătate şi nu prea cheltuim bani pe medicamente. Oricum, dacă ar fi să mă raportez la anii munciţi şi la ce salarii şi pensii au unii acum, mi se pare o mare nedreptate“, se plânge el, pe bună dreptate. Tot în jur de 1.000 de lei câștigă lunar Ion N., care a ieşit acum doi ani la pensie, după mai bine de trei decenii lucrate la cuptor, în Vitrometan. S-a obişnuit să cheltuiască doar cât are, iar uneori îl ajută şi copiii, mai ales iarna, când facturile de gaz sunt uriașe. „Când văd la televizor că un parlamentar poate primi după un mandat de patru ani 1.500 de lei pensie, stau şi mă întreb unde e dreptatea pe lumea asta. Ei stau în fotoliu pe mii de lei, iar eu, după 30 de ani de muncă, iau doar o mie“, conchide pensionarul medieşean.

L-a apărat pe Șova

Nu este pentru prima dată când șeful PSD Mediaș dovedește o flagrantă lipsă de respect pentru alegători. Deși trei sferturi dintre medieșeni au ales schimbarea, la sfârșitul anului 2014, senatorul de Mediaș și colegii săi au făcut scut în fața justiției pentru Dan Șova. Invitat să-și motiveze gestul, într-o emisiune televizată, Arcaș a răspuns nonșalant: „Eu nu pot să decid dacă un coleg de-al meu a făcut sau nu ceva de natură penală, dar nici nu pot să nenorocesc un om“.

„Nu am făcut nicio afacere“

Cu toate că are o stare materială de invidiat, Viorel Arcaș declara, într-un interviu mai vechi acordat Monitorului de Mediaș, că nu se consideră un om privilegiat „în sensul statuat de mass-media, pentru că nu m-am îmbogăţit cu niciun leu în această perioadă“. „Chiar am un venit mai mic decât cel pe care-l aveam la Automecanica. În zece ani nu am făcut nicio afacere, pentru că apreciez activitatea de business incompatibilă cu obligaţiile de parlamentar. Mă consider privilegiat pentru că particip la facerea lucrurilor, la crearea viitorului României, pentru că am posibilitatea să fac lucruri deosebite, dând legi care schimbă viaţa oamenilor în bine“, susținea el. Dacă investițiile din declarația de avere sunt sau nu un „business“, nu putem întreba un economist cu diplomă.

foto: Facebook Viorel Arcaș

Promisiuni neonorate

Cert este că Viorel Arcaș n-a făcut nimic din ce le-a promis medieșenilor care-l țin de 12 ani în Senat. Centura ocolitoare, pe care trebuia să circulăm încă de anul trecut - și asta conform celor mai pesimiste previziuni - doarme prin sertarele guvernanților. „„Centura ocolitoare a municipiului Mediaș, fiind aprobată ca proiect din 2004 de către guvernul Năstase cu finanțare din fonduri nerambursabile în proporție de 85% din valoarea proiectului avea condiția ca lucrările să înceapă până în decembrie 2009, lucru care nu s-a întâmplat (gândiți-vă cine a guvernat în această perioadă), a pierdut oportunitatea de a mai fi finanțată din fonduri nerambursabile. Necesitatea unei centuri ocolitoare pentru Mediaș a fost susținută în permanență de către mine în continuare din fonduri guvernamentale fiind singura posibilitate din care se poate realiza la ora actuală. În acest sens a fost organizată acea licitație care datorită birocrației a durat din octombrie 2014 până în noiembrie 2015, iar după atribuire guvernul tehnocrat, prin CNADR, a refuzat semnarea contractului cu firma câștigătoare, firma care a contestat acest lucru, câștigând contestația. Aceasta fiind faza la care ne aflăm la ora actuală“, a scris chiar parlamentarul, săptămâna trecută, pe Facebook. Nici măcar biroul de examinare auto teoretică nu a devenit realitate; nici în ianuarie, nici în aprilie și, mai mult ca sigur, nici în iunie. Se va mai prezenta candidatul-Pinocchio la examenul alegerilor parlamentare? (Ne) vedem în toamnă.
    Trimite prin e-mail