vineri, 6 mai 2016

Publicat la 5/06/2016 02:00:00 p.m. de Redacţie

Peste 1.000 de medieşeni au jucat Țuru anul acesta | FOTOREPORTAJ


Cu ocazia sărbătorilor pascale, în multe zone ale ţării, tradiţiile vechi de sute de ani se mai păstrează încă. După slujba de Înviere, în cartierul Moşnei, în fiecare an, se organizează un joc de echipă numit Ţuru, ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. Manifestarea din acest an a fost organizată de Dinu Bănceu, Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret şi Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru”. Potrivit organizatorilor, au participat peste 1.000 de persoane, în calitate de spectatori sau jucători.


Text: Alex PÎNTEA
Foto: Istvan BERTALAN


Ţuru este un joc în exclusivitate de cartier, ce se desfăşoară în municipiul Mediaş din jurul anului 1850. În cartierul Olga Bancic, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an, de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează timp de două-trei ore, până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. Ţuru se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi sau poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără.


Joc din bătrâni

Manifestarea organizată de către Dinu Bănceu, Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret şi Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru” s-a bucurat şi în acest an de o participare extrem de numeroasă. Duminica trecută, la prima oră a dimineții, alături de sutele de medieşeni veniţi din toate cartierele municipiului, au fost prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi. „A devenit o tradiţie pentru noi organizarea jocului de Ţuru. Este un joc preluat din bătrâni şi se organizează anual în duminica Paştelui. Sunt încântat de faptul că oamenii au venit în număr mare şi mă bucur că Dumnezeu a ţinut cu noi şi am avut timp bun. Între aceştia au fost şi mulţi care, cu dragoste şi cu mândrie, au revenit acasă din străinătate pentru a se întâlni la Ţuru”, a mărturisit medieșeanul Dinu Bănceu, organizatorul manifestării.


Neamţu a dat startul

Ca în fiecare an, primarul Mediaşul a fost prezentarea la deschiderea jocului de tradiţie din cartierul Moşnei. Teodor Neamţu a dat prima lovitură şi a explicat totodată că manifestarea este una foarte importantă pentru municipiul de pe Târnava Mare. „Eu cred că Ţuru este cea mai tradiţională manifestare din Mediaş. De câţiva ani buni, am încercat şi cred că am şi reuşit să o revigorăm. Dorim ca ea să rămâna la nivelul acesta, evident că ne dorim şi alte manifestări, dar asta este sărbătoarea noastră de tradiţie“, a explicat edilul-șef.


Moştenire tradițională

La Ţuru câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie. La finalul partidei cei care au participat la joc au gustat din cozonaci şi celelalte mâncăruri specifice sărbătorii Paştelui. „Despre Țuru nu se ştiu prea multe, nici cum a ajuns la noi, nici care sunt regulile exacte. În Mediaş, încercăm să îl repopularizăm, la un nivel cât mai lărgit. Se încearcă, astfel, continuarea tradiţiei unor practicanţi vechi”, mai spune Bănceu. 


Oină pe Stejarului

O altă manifestarea tradiţională organizată cu ocazia sărbătorilor pascale s-a desfăşurat pe strada Stejarului. Câteva zeci de persoane au participat la un joc de oină, tradiţie veche de peste jumătate de secol.





    Trimite prin e-mail